Adolf Shapiro: « Θα μπορούσα να ζήσω στην Ελλάδα» (Video)

Home » Συνεντεύξεις » Adolf Shapiro: « Θα μπορούσα να ζήσω στην Ελλάδα» (Video)

Λίγες μέρες, πριν την πρεμιέρα του «Πλατόνοφ», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο θίασος βρίσκεται σε εντατικές πρόβες, στην περιοχή του Φαλήρου. Είχα την ευκαιρία να πάρω μια μικρή γεύση από όσα θα διαδραματιστούν επί σκηνής.

Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης, Adolf Shapiro, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΔΘΠ και μάλιστα, ενώ είναι βετεράνος στον Τσέχωφ, παίρνει και ο ίδιος το βάπτισμα του πυρός στο συγκεκριμένο έργο.

Το πάθος και το μεράκι με το οποίο δίνει οδηγίες στους ηθοποιούς του, είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ηλικία του. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ένας άνθρωπος με τέτοια διαύγεια, χιούμορ και φυσική κατάσταση έχει ξεπεράσει την 8η δεκαετία της ζωής του!

Του ζητάω συγγνώμη, που η συζήτησή μας γίνεται μετά την πρόβα και θα τον κουράσουμε με το γύρισμα.. Μου χαμογελάει και μου γνέφει ότι δεν έχει πρόβλημα.

Η διερμηνέας του Ντίνα Σαράντη, χωρίς τη βοήθεια της οποίας θα ήταν αδύνατη αυτή η συνέντευξη, μου το επιβεβαιώνει. «Δεν κουράζεται ποτέ!» μου λέει..

Ο Shapiro ήταν μαθητής και διάδοχος της Maria Knebel, η οποία υπήρξε μαθήτρια και διάδοχος του Konstantin Stanislavsky. Έχει σκηνοθετήσει σε πολλές χώρες και ηπείρους.  Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς στον κόσμο στη δραματουργία του Τσέχωφ, του Γκόρκι και του Μπρεχτ.

Αγαπάει τη χώρα μας και την έχει επισκεφτεί τόσο για να παραδώσει σεμινάρια σε ηθοποιούς, όσο και για να σκηνοθετήσει.

Απολαύστε τον στο βίντεο που ακολουθεί:

YouTube player

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ντίνα Σαράντη για τη μετάφραση.

ΙΝΦΟ:

Η πρεμιέρα του «Πλατόνοφ» του Α. Τσέχωφ, θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου στο ΔΘΠ

Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Όμηρος Πουλάκης, Έρρικα Μπίγιου, Ειρήνη Καζάκου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ιώβη Φραγκάτου και  Σπύρος Ιωάννου.
Σκηνοθεσία: Adolf Shapiro
Μετάφραση: Ευγενία Κριτσέφσκαγια
Διερμηνέας: Ντίνα Σαράντη
Σκηνικά- Κοστούμια: Maria Tregubova
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδόσης Σκαρβέλης

Picture of Γιώτα Δημητριάδη

Γιώτα Δημητριάδη

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Adolf Shapiro: « Θα μπορούσα να ζήσω στην Ελλάδα» (Video)

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top