Δημήτρης Πασσάς: «Η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον έχει άμεση σχέση με τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στους συνανθρώπους μας»

Home » Συνεντεύξεις » Δημήτρης Πασσάς: «Η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον έχει άμεση σχέση με τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στους συνανθρώπους μας»

Ηθοποιός αξιώσεων, υποψήφιος το 2018 για το βραβείο καλύτερου νέου ηθοποιού «Δημήτρης Χρον», ο Δημήτρης Πασσάς έχει καταγράψει χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι, έχοντας συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες.

Τηλεοπτικά, τον γνωρίσαμε μέσα από την σειρά του Alpha «Γ4», στη συνέχεια ακολούθησαν  άλλες πετυχημένες σειρές  («Η χειρότερη εβδομάδα της ζωής μου» , «Έρωτας Μετά», «Ήλιος», «Στα 4» κ.α)

Το φετινό καλοκαίρι τον βρίσκει να επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με την παράσταση «Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 7 και 8 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, στην Πρέβεζα.

Εμείς, τον συναντήσαμε, με σκοπό να μάθουμε, λίγα περισσότερα πράγματα γι’ αυτό το θεατρικό του βήμα που βάζει στο επίκεντρό το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Όπως, ο ίδιος μας εξήγησε ,η παράσταση αντιμετωπίζει το οικολογικό αυτό πρόβλημα: «μέσα από μια παιγνιωδή και αισιόδοξη διάθεσή».

Ο Δημήτρης Πασσάς μας μίλησε για την απόφασή του να αφήσει την ενασχόλησή του με το cubing, παρά τα πανελλήνια ρεκόρ και να ασχοληθεί με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, μας αποκάλυψε γιατί απέχει από την τηλεόραση.

Δημήτρης Πασσάς

«Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα»: Πες μας δύο λόγια γι’ αυτή την παράσταση, που προτείνετε και για εφήβους και έχει ως βασική της θεματική την κλιματική αλλαγή. Πόσο μπορεί η Τέχνη να επηρεάσει ή να διαμορφώσει συνειδήσεις;

Το θέμα της παράστασης, η σύλληψη της βασικής ιδέας, το κείμενο και η σκηνική του αποτύπωση, όλα, εκκινούν και περιστρέφονται γύρω από το βασικό θέμα του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» : την κλιματική αλλαγή, την κλιματική κρίση.

Εδώ, όμως, η ματιά μέσα από την οποία προσεγγίζουμε το θέμα είναι κάθε άλλο παρά απαισιόδοξη, τελολογική, ή τρομολαγνική. Με παιγνιώδη διάθεση, η παράσταση δημιουργεί έναν χώρο μέσα στον οποίο συνυπάρχουν δίπολα αντιθέτων. Μέσα από τις μικρές και μεγάλες συγκρούσεις τους, οι ήρωες διαμορφώνουν και αναδιαμορφώνουν τις αποφάσεις της ζωής τους, την στάση τους απέναντι στους άλλους και το περιβάλλον: αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά συμπλέκονται.

 Η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον έχει άμεση σχέση με τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στους συνανθρώπους, τους συνεργάτες, τους συντρόφους, τα παιδιά μας. Η ιστορία αυτή, επιχειρεί να φέρει μερικές απλές, αλλά όχι τόσο συχνά εκφρασμένες απόψεις σε σχέση με το περιβάλλον και την οικολογία και, απλώς, να τις αφήσει στην σκηνή σαν πέτρες, που δεν διεκδικούν, δεν απειλούν τον χώρο κανενός, αλλά και δεν παραχωρούν τον χώρο τους σε κανέναν.

Η Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη , ο Μάνος Στεφανάκης, ο Βασίλης Καραμπούλας και η  Idra Kayne πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα»

Στη συγκεκριμένη δουλειά υπογράφεις το κείμενο αλλά και τη σκηνοθεσία. Η σκηνοθεσία ήταν κάτι στο οποίο ήθελες να δοκιμαστείς ή κάτι που προέκυψε;

Η σκηνοθεσία είναι μια φυσική προέκταση και συνέχεια της υποκριτικής (αλλά και της γραφής – δη της θεατρικής) και ταυτόχρονα κάτι εντελώς διαφορετικό. Όπως στον αθλητισμό, το να ξέρεις να παίζεις και να έχεις καλύψει χιλιόμετρα στο γήπεδο βοηθά το να βλέπεις την μεγάλη εικόνα και να σχεδιάζεις την στρατηγική για το γκολ. Η σκηνική σύνθεση βασίζεται στην βαθιά κατανόηση των μικρών λεπτομερειών που συνθέτουν τον πίνακα και ταυτόχρονα στο πως αυτές οι μικρές λεπτομέρειες αφομοιώνονται, χάνονται, αποτελούν απλώς και μόνο απειροελάχιστα κύτταρα ενός μεγαλύτερου οργανισμού.

Είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετώ μια ομάδα ηθοποιών – και είμαι πολύ τυχερός. Έχει φτιαχτεί γύρω μου μια πολύ ωραία ομάδα, ξεκινώντας από τους ηθοποιούς, τον συνεργάτη μου στο κείμενο, συγγραφέα Αλέξανδρο Λαβράνο, όλους. Δεν νιώθω λοιπόν να «δοκιμάζομαι» σε κάτι. Δεν παίρνω μέρος σε κάποιον αγώνα δρόμου. Αν στο μυαλό μας υπάρχει η αγωνία της όποιας απόδοσης και όχι η πρωταρχική, καθαρή ενθουσιώδης δύναμη της αφήγησης μιας ιστορίας, γιατί να έρθει κάποιος μέχρι το θέατρο, τι να δει; Αυτά υπάρχουν στα social media.

Βασίλης Καραμπούλας και  Idra Kayne σε σκηνή της παράστασης

 Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο βραδιές στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, στην Πρέβεζα. Πόσο έχει διαμορφώσει ο συγκεκριμένος χώρος το έργο αλλά και το τελικό αποτέλεσμα που θα παρακολουθήσουν οι θεατές;

100%. Από την συγκεκριμένη αυτή συνθήκη, ωστόσο, έχει διαμορφωθεί κάτι που πλέον, ολοκληρωμένο, μπορεί να προσαρμοστεί και να ανανοηματοδοτηθεί σε πολλούς άλλους χώρους, ιδιαίτερα υπαίθριους χώρους, ερειπωμένους, υπό κατασκευή: και το σκηνικό και η δραματουργία, άλλωστε ισορροπούν ακριβώς στην γραμμή που συνδέει μια φύση και μια παράδοση που παλεύει να σταθεί όρθια, δίπλα σε ένα τρισδιάστατο σχέδιο πόλης που απειλείται να καταρρεύσει από την ίδια του την (δυσ)λειτουργία.

Είσαι εκπρόσωπος της World Cube Association στην Ελλάδα. Πώς προέκυψε η αγάπη σου για τον κύβο;

Ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με την επίλυση puzzle, με γοήτευσε πολύ ότι μια ψηφιακή σκέψη μπορούσε να πραγματωθεί σε ένα απλοϊκό υλικό αντικείμενο. Είναι αστείο, αλλά μιας και δεν έλυναν κύβους παρά ελάχιστα παιδιά τότε, είχα και κάποια πανελλήνια ρεκόρ. Η ομοσπονδία με τα χρόνια, όσο το cubing έγινε πιο εμπορικό, ακολούθησε, όμως το δικό μου ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο στην διαδικασία και όχι στην επίδοση, οπότε αποσύρθηκα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Και οι δυο αυτές – μοναχικές κι εμμονικές δραστηριότητες με βοηθούν να σχεδιάζω τις δουλειές, τις ιστορίες, τη ζωή, σταδιακά, αργά, βήμα-βήμα.

Έχεις συμμετάσχει σε πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Το τελευταίο διάστημα απέχεις τηλεοπτικά είναι επιλογή σου ή δεν υπήρξε κάποια πρόταση να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον;

Στα τελευταία δυο-τρία δοκιμαστικά που με κάλεσαν, τελικά δεν με επέλεξαν. Προς λύπη μου, φυσικά, γιατί η τηλεόραση έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για τον ηθοποιό, όσο και το θέατρο και ταυτόχρονα πολύ καλύτερες αμοιβές.

Σκηνή από την πετυχημένη σειρά του Ant1 «Ήλιος»

 Επόμενα επαγγελματικά σχέδια υπάρχουν;

Τον χειμώνα θα συμμετάσχω σε δυο παραγωγές ελληνικών έργων: στο γνωστό και μη εξαιρετέο «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη που θα ανεβάσει στο θέατρο Σταθμός, ο Μάνος Καρατζογιάννης και σε ένα πολύ δυνατό νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, την «Επιστροφή του Χουντίνι», που θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Σουλεϊμάν σε παραγωγή της Panik. Επίσης, σε όποια σειρά με πάρουν, ποτέ δεν ξέρεις

Η επόμενη κειμενική και σκηνοθετική σύνθεση θα περιμένει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Φωτογραφίες – Τρέιλερ παράστασης : Νικολέττα Ζαρίφη
Φωτογραφίες Δημήτρη Πασσά: Βάσια Χρονοπούλου

INFO

«Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα»

YouTube player

Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο: Αλέξανδρος Λαβράνος, Δημήτρης Πασσάς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πασσάς
Δραματουργία: Αλέξανδρος Λαβράνος
Μουσική σύνθεση: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Σκηνικά: Σοφία Θεοδωράκη
Κοστούμια – βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Φωτογραφίες – Τρέιλερ: Νικολέττα Ζαρίφη
Ζωγράφος σκηνικών: Αθηνά Γαλάτη
Γλύπτης σκηνικών: Οδυσσέας Γλύκας
Εκτέλεση παραγωγής: Apparatus
Υποστήριξη παραγωγής: Μάνθα Καραδήμα
Ερμηνεία (αλφαβητικά):
Idra Kayne, Βασίλης Καραμπούλας, Μάνος Στεφανάκης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Ακούγονται οι φωνές των μικρών Ορφέα Άννης και Μυρτώς Καλογεροπούλου.

Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα

Παρασκευή και Σάββατο 7 & 8 Ιουλίου 2023
Ώρα: 21:00
Διάρκεια: 65′
Είσοδος ελεύθερη

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.grnationalopera.gr

Γιώτα Δημητριάδη

Γιώτα Δημητριάδη

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Δημήτρης Πασσάς: «Η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον έχει άμεση σχέση με τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στους συνανθρώπους μας»

Most Popular

Social Media

Get The Latest Updates

Εγγραφείτε στο UtopiaZone Newsletter

Scroll to Top