Δημήτρης Τσέλιος: Ο Έλληνας digital nomad – Άλλαξε τη ζωή του και προσφέρει θετική ενέργεια και βοήθεια!

Home » Συνεντεύξεις » Δημήτρης Τσέλιος: Ο Έλληνας digital nomad – Άλλαξε τη ζωή του και προσφέρει θετική ενέργεια και βοήθεια!

O Δημήτρης Τσέλιος γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε marketing – επικοινωνία και για 15 χρόνια δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα στοιχεία του βιογραφικού του είναι πολλά και παρακάτω θα δείτε κάποια από αυτά. Εκείνο που δεν φαίνεται στο βιογραφικό είναι η θετική ενέργεια που έχει και μεταδίδει είτε του μιλάς μέσω Skype –αφού πλέον κυρίως ζει στην Ασία ταξιδεύοντας– είτε τηλεφωνικά, είτε ακόμη και μέσω mail ή με ένα μήνυμα στο Instagram.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο του life & business coaching και από το 2022 ζει ως digital nomad στην Ασία. Έχει γράψει δύο βιβλία (Απόδραση από το Σπήλαιο & 111 Ερωτήσεις που οι Απαντήσεις τους θα Αλλάξουν τη Ζωή σου), έχει συνεργαστεί με δήμους (Θεσσαλονίκης και Γλυφάδας) και με το περιοδικό δρόμου Σχεδία με αντικείμενο τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης.

Εισηγητής του Προγράμματος Συμβουλευτικής & Life Coaching καθώς και Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατά το εκπαιδευτικό έτος 2016-17.

Εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας δράσης και αλληλεγγύης των Hopeaholics και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Mentoria (www.mentoria.gr).

Συνδημιουργός της συμβουλευτικής εταιρείας Nomad365, που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε δήμους, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και digital nomads.

Πώς ξεκίνησε η περίπετειά σου με το αντικείμενό σου;

Το coaching ήρθε στη ζωή μου σε μια δύσκολη πενταετή περίοδο (2008-12), όταν προσπαθούσα να ξανασταθώ στα πόδια μου έπειτα από μια μεγάλη οικονομική καταστροφή και ένα διαζύγιο.

Αρχικά αξιοποίησα τα εργαλεία του coaching και για τον εαυτό μου και στην πορεία, όταν κατάφερα να ανακάμψω, σπούδασα την τεχνική του coaching στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να το ακολουθήσω επαγγελματικά.

Αθήνα – Βερολίνο – Τόκιο – Νέα Υόρκη: Πού πιστεύεις ότι θα είχες μεγαλύτερη ελευθερία να κάνεις αυτό που αγαπάς;

Πιστεύω ότι η ελευθερία είναι κατάσταση του νου. Δεν έχει να κάνει με το μέρος όπου βρίσκεται κάποιος. Αυτή είναι η άποψή μου μέσα από την πείρα μου. Αν χτίσεις μια φυλακή μέσα στο κεφάλι σου, όπου κι αν πας θα νιώθεις φυλακισμένος.

Για να απαντήσω όμως πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή σου, μέχρι σήμερα η πόλη που με κάνει να νιώθω όμορφα, ήρεμος και ταυτόχρονα μου δίνει τις περισσότερες επιλογές είναι το Da Nang του Βιετνάμ. Λόγω του lifestyle που έχω υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια αλλάζω τακτικά τόπο διαμονής, με βασικό κριτήριο τις κλιματικές συνθήκες αλλά και κάποιους άλλους παράγοντες. Κατά βάση επιλέγω μέρη που έχουν ποιότητα ζωής, ηλιοφάνεια και θάλασσα.

Ποιος σου έχει δώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια και ποιος ή τι ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκες στον δρόμο σου;

Τη μεγαλύτερη βοήθεια την έλαβα από τους μέντορες που είχα όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως από την πνευματική μου δασκάλα και αδερφική μου φίλη πλέον, τη Μαργαρίτα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξέλιξή μου ήταν να καταφέρω να συγχωρέσω αρχικά τον εαυτό μου και κατ’ επέκταση τον πατέρα μου.

Λες πιο εύκολα συγγνώμη ή «άντε παράτα μας»;

Ούτε το ένα λέω εύκολα ούτε το άλλο. Συγγνώμη ζητώ όταν νιώσω ότι πραγματικά έχω κάνει λάθος και όχι για να είμαι συμπαθής ή λόγω ενοχών. Το «άντε παράτα μας» δεν το λέω τα τελευταία δέκα χρόνια, γιατί πλέον εξαρχής επιλέγω να έχω γύρω μου άτομα θετικά και υποστηρικτικά, που η συναναστροφή μαζί τους με κάνει καλύτερο άνθρωπο και με εξελίσσει σε όλα τα επίπεδα.

Ο έρωτας στα χρόνια των social media. Πώς σχολιάζεις τη νέα συνθήκη;

Ο έρωτας δεν νομίζω ότι σχετίζεται με τα social media. Πιστεύω ότι δεν μπορείς να ερωτευτείς αληθινά έναν άνθρωπο μέσα από ένα κινητό γιατί η εικόνα των ανθρώπων στα social είναι ωραιοποιημένη ή και ψεύτικη, δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Μόνο η προσωπική επαφή μπορεί να γεννήσει τον έρωτα.

Τι βλέπεις στην τηλεόραση;

Δεν βλέπω τηλεόραση τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Αν προκύψει, όμως, θα δω ένα ντοκιμαντέρ που με χαλαρώνει ή μια ταινία ιστορική ή εποχής, κατά προτίμηση.

Με τι έχεις κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή σου ή είσαι κολλημένος τώρα;

Κατά περιόδους είχα κολλήσει σε πρόσωπα και καταστάσεις, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι. Είχα κολλήσει σε σκέψεις που σχετίζονται με το παρελθόν. Αυτό όμως πλέον έχει να μου συμβεί σχεδόν δέκα χρόνια γιατί έχω βρει τον τρόπο να διαχειρίζομαι τις αρνητικές σκέψεις όταν έρχονται και να απασχολώ το μυαλό μου με υπέροχα δημιουργικά πράγματα που αγαπώ να κάνω και με γεμίζουν πάθος και ενθουσιασμό. Γενικά είμαι άνθρωπος της δράσης και όσο περισσότερη είναι η δράση τόσο λιγότερες είναι οι αρνητικές σκέψεις. Όταν κατευθύνεις το μυαλό σου σε δημιουργικά πράγματα που αγαπάς να κάνεις δεν του αφήνεις περιθώριο να υπεραναλύσει και να σου βάλει εμπόδια. Αντίθετα, αν δεν δρας, το μυαλό θα σε πλημμυρίσει με αρνητικές σκέψεις που αφορούν το παρελθόν και το μέλλον.

Αν είχες ένα ξόρκι που μπορούσε να αλλάζει τα πάντα, τι θα άλλαζες στην Αθήνα;

Ακόμη κι αν άλλαζα κάτι στην Αθήνα ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη, αν οι άνθρωποι δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν την αλλαγή, θα έφερναν την πόλη στην πρότερη κατάσταση. Οπότε δεν έχω το κίνητρο να αλλάξω καμία πόλη και κανέναν άνθρωπο, παρά μόνο τον εαυτό μου, προς το καλύτερο.

Ποιο από τα social media χρησιμοποιείς πιο πολύ και γιατί;

Χρησιμοποιώ το Instagram, γιατί το Facebook έχει γίνει πολύ βαρετό και στο αντικείμενό μου πιστεύω ότι το Instagram αποδίδει καλύτερα. Κατά διαστήματα κάνω όμως αποχή από τα social, για μικρές ή μεγαλύτερες περιόδους. Ευτυχώς, πλέον έχω φτάσει στο επίπεδο να μην τα έχω ανάγκη. Οι περισσότεροι πελάτες μου με βρίσκουν από συστάσεις.

Ποιες πέντε λέξεις σε περιέχουν και σε περιγράφουν καλύτερα;

Οι πέντε λέξεις που με περιγράφουν καλύτερα είναι οι πέντε βασικές αξίες που με αντιπροσωπεύουν, λειτουργούν ως εσωτερική μου πυξίδα και πορεύομαι σύμφωνα με αυτές στη ζωή μου:

  • Αυτογνωσία
  • Ελευθερία
  • Δημιουργικότητα
  • Πάθος
  • Εξέλιξη
Picture of Γιαννης Καφάτος

Γιαννης Καφάτος

Γιάννης Καφάτος: Μπαμπάς του Αντώνη και της Μαρίνας, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών, περιστασιακός tattoer και Dj

Δημήτρης Τσέλιος: Ο Έλληνας digital nomad – Άλλαξε τη ζωή του και προσφέρει θετική ενέργεια και βοήθεια!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top