Eurovision 2024

Η Δώρα Λοΐζου μάς ξεναγεί στο μαγικό κόσμο των ART AWARDS (Συνέντευξη)

Home » Συνεντεύξεις » Η Δώρα Λοΐζου μάς ξεναγεί στο μαγικό κόσμο των ART AWARDS (Συνέντευξη)

Με σπουδές στην παιδαγωγική, στο πιάνο και το σύγχρονο τραγούδι, η Δώρα Λοΐζου έχει καταφέρει να συνδυάζει, όλα αυτά τα χρόνια, την καριέρα της ως ερμηνεύτρια, με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων αλλά και την διδασκαλία μουσικής σε ΑΜΕΑ.

Παράλληλα, είναι μια γυναίκα με πολιτική δράση και ανήσυχο πνεύμα. Από το 2022 είναι υπεύθυνη, συντονίστρια Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιπλέον έχει κάνει σπουδαίο έργο στους τομείς του εθελοντισμού και της φιλοζωίας.

Αφορμή για την κουβέντα, που ακολουθεί ,στάθηκε η μεγάλη γιορτή της Τέχνης ART AWARDS που διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά από τη Dreamteam στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 26-27-28 Φεβρουαρίου.

Η Δώρα Λοΐζου δεν είναι μόνο ένα από τα δέκα  μέλη της επιτροπής βραβείων, αλλά θα ερμηνεύσει και ένα τραγούδι που γράφτηκε αποκλειστικά για την τελετή.

Τι σας κίνησε το ενδιαφέρον και αποφασίσατε να είστε στην επιτροπή για τα ART AWARDS;

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής των art awards γιατί είναι ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που δίνει βήμα στο ταλέντο και αξία στον καλλιτέχνη. Είναι ένας ανεξάρτητος φορέας ο οποίος σπάει το κατεστημένο των σχολών και εργαστηρίων ενώ παράλληλα έχει όραμα η τέχνη να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ελληνική κοινωνία.

Στο σκεπτικό των βραβείων είναι και η υποστήριξη των παιδιών και των ηλικιωμένων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, καθώς και των ζώων. Πώς ακριβώς, θα προσφερθεί η βοήθεια σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

Αρχικά η βοήθεια που προσφέρετε από την Dreamteam πηγαίνει κατά αντιστοιχία των καλλιτεχνών.  Όσοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τόσοι θα είναι και οι επωφελούμενοι μέσα από δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Στην τελετή θα ερμηνεύσετε ένα τραγούδι, που γράφτηκε αποκλειστικά για τα βραβεία. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Στην τελετή των βραβείων θα έχω τη μεγάλη τιμή να ερμηνεύσω το τραγούδι της Dreamteam που γράφτηκε αποκλειστικά, σε στίχους της Αναστασίας Γκούβα και μουσική του Σώζου Λυμπερόπουλου, για το όραμα και το κοινωνικό έργο της. Είναι ένα τραγούδι που επικοινωνεί στον ακροατή όλα αυτά που πιστεύουμε εμείς στην Dreamteam, γιατί νιώθω κι εγώ πλέον ένα κομμάτι της, για έναν καλύτερο κόσμο! Τα υπόλοιπα επί σκηνής..

Με ποια κριτήρια βαθμολογεί κανείς ένα έργο Τέχνης; Εσάς προσωπικά τι σας κερδίζει σ’ ένα πίνακα;

Για την σωστή αξιολόγηση ενός έργου είναι απαραίτητες οι τεχνικές γνώσεις αλλά και η προσωπική οπτική αισθητική.

Κάθε πίνακας είναι ένας ξεχωριστός διάλογος με τον καλλιτέχνη. Αυτό που με κερδίζει είναι το ταξίδι της ανάγνωσης αυτού του εσωτερικού διαλόγου και η ερμηνεία του.

Τι θα πει «καλλιτέχνης» σήμερα; Κατά τη γνώμη σας ποια χαρακτηριστικά πρέπει να τον διακρίνουν;

Ο καλλιτέχνης όπου και να τον τοποθετήσουμε στο χρόνο, είναι ο ποιητής της ψυχής. Είναι εκείνος που δημιουργεί ή ακόμα και προκαλεί την αλλαγή μέσα από την τέχνη που υπηρετεί με την αισθητική, την ψυχή, τη συμπεριφορά και το είναι του, δηλαδή τα χαρακτηριστικά που πρέπει να τον διακρίνουν.

Πόσο εύκολα συνδυάζεται η Τέχνη με την Πολιτική;

Η τέχνη είναι πολιτική πράξη και μάλιστα διαπραγματεύεται πολιτικά ζητήματα με τους δικούς της όρους. Ακόμα και αν γυρίσουμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα του 5ου π.Χ. θα παρατηρήσουμε πως είναι αδιανόητη η αποσύνδεση της τέχνης από την πολιτική. Ήταν τρόπος συμμετοχής στα κοινά, μέσο για να εκφραστούν, άρρητα δεμένα μεταξύ τους, αποτύπωναν τον άνθρωπο.

ART AWARDS – Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τεχνών #LOVE4ART – Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 26-27-28 Φεβρουαρίου 2024 – Πληροφορίες

Picture of Γιώτα Δημητριάδη

Γιώτα Δημητριάδη

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Η Δώρα Λοΐζου μάς ξεναγεί στο μαγικό κόσμο των ART AWARDS (Συνέντευξη)

Most Popular

Social Media

Scroll to Top