Λάκης Παπαδόπουλος – με τα ψηλά ρεβέρ: «Για να μου αρέσει ένα τραγούδι πρέπει να με ανατριχιάζει η μουσική του»

Home » Συνεντεύξεις » Λάκης Παπαδόπουλος – με τα ψηλά ρεβέρ: «Για να μου αρέσει ένα τραγούδι πρέπει να με ανατριχιάζει η μουσική του»

"Ο Λάκης Παπαδόπουλος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο utopiazone.gr και η πικρή αλήθεια που λέει για την αγαπημένη του Αρλέτα!"

Ο Λάκης Παπαδόπουλος είναι ένας μουσικός που δεν σταματάει να μας εκπλήσσει. Πολύπλευρος, με τεράστια συνθετική γκάμα και ένα μυαλό που ποτέ δεν σταματάει να δουλεύει.

Δεκάδες επιτυχίες, τραγούδια που σίγουρα δεν λείπουν από τις λίστες μας, κομμάτια που δεν παραλείπαμε να βάζουμε στις χειροποίητες κασέτες μας και να ζητάμε συνεχώς να παίζουν τα ραδιόφωνα.

Πριν από λίγο καιρό ο Λάκης μάς σύστησε τη Βάλια Τσιργιώτη και μαζί έφτιαξαν τον δίσκο Κράτα με σφιχτά που κυκλοφορεί από την FM Records. Μια δουλειά που περιλαμβάνει νέο υλικό αλλά και αγαπημένα μας τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση. Έτσι, μαζί με το Όσα Λες και Όσα Λέω και το Πλακεντίας θα περάσουμε στη μεγάλη ευχάριστη έκπληξη, τα Ήσυχα Βράδια.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Half Note Jazz Club στις 11 Απριλίου για να παρουσιάσει αυτήν τη δουλειά, μας μίλησε για τη Βάλια, την Αρλέτα, τη συνάντησή του με τον Έρικ Μπάρτον αλλά και τη Γυριστρούλα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Βάλια Τσιργιώτη στον νέο σας δίσκο Κράτα με σφιχτά;

Τη Βάλια μου την πρότειναν από την FM Records. O Νίκος Κούρτης που είναι ο ιθύνων νους της εταιρείας. Ο Νίκος από πολύ παλιά ασχολείται με πάθος με τη μουσική. Σε όποια πόλη του εξωτερικού κι αν ταξίδευα έβλεπα πολύ σημαντικές παραγωγές της FM Records με δεύτερες εκτελέσεις τραγουδιών. Ήταν παραγωγές που θύμιζαν δουλειές του εξωτερικού. Ο Νίκος με πλησίασε πριν από λίγο καιρό και μου είπε ότι του αρέσει η δουλειά μου και μιλήσαμε για να συνεργαστούμε. Παράλληλα μου σύστησε και τη Βάλια και τελικά πήγε καλά.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε στη Βάλια;

Είναι ένα νέο κορίτσι με πολύ φρέσκια ματιά. Έχει πολύ ωραία φωνή, πολύ ωραία μπάσα. Έχει κάτι από την Ελένη Βιτάλη, την Αλέκα Κανελλίδου, τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Είναι μια ωραία καινούργια φωνή για μένα.

Στον δίσκο υπάρχουν σπουδαία τραγούδια σε δεύτερες εκτελέσεις. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Τι να κάνω, να μείνω με τα παλιά; Με την Αρλέτα κάναμε ένα δίσκο πριν πεθάνει και δεν πρόλαβε να τον ακούσει. Έπαθε το εγκεφαλικό, έμεινε έξι μήνες στο νοσοκομείο και μετά έφυγε. Η εταιρεία πούλησε το υλικό σε μια άλλη και τελικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό τον δίσκο. Ήταν ο τρίτος δίσκος που έκανα με την Αρλέτα. Πήρα μερικά τραγούδια από εκεί που ταίριαζαν στην κοπέλα και τα κυκλοφορήσαμε σε δεύτερη εκτέλεση. Εφόσον μου δόθηκε η ευκαιρία το έκανα ευχαρίστως, αφού κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε.

Ένα από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στον δίσκο είναι και τα Ήσυχα Βράδια. Ήταν ρίσκο να το τραγουδήσει μια νέα φωνή;

Τα έχει πει πια όλος ο κόσμος, γιατί να μην τα πει και ένα δικό μου κορίτσι; Και τα είπε και πολύ ωραία. Όπως και το Θα Χαθώ.

YouTube player

Υπάρχουν όμως και κομμάτια λιγότερο γνωστά.

Ναι, βέβαια. Λέει τη Δράμα που είχα πει εγώ σε πρώτη εκτέλεση και το Όταν που είχε πει ο Γιάννης Κότσιρας και είναι υπέροχο τραγούδι. Ο Κότσιρας, παρόλο που έδειξε ότι είχε 20.000 θαυμαστές που αγάπησαν το τραγούδι, κάποια στιγμή αποτραβήχτηκε. Ασχολήθηκε με πιο εμπορικά πράγματα –ο καθένας το ίδιο θα έκανε στη θέση του– και δεν βοήθησε το τραγούδι. Θα κάθομαι εγώ να περιμένω; Εγώ θέλω τα τραγούδια μου να γίνονται γνωστά και όχι να τα φρενάρουν. Ο Κότσιρας έκανε κάποια σίριαλ και πήγε πολύ καλά και ασχολήθηκε με αυτό. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Αλλά εγώ πιστεύω σε αυτά που γράφω και τώρα με την FM Records δόθηκε σε κάποια τραγούδια μια δεύτερη ευκαιρία.

Αναφερθήκατε πριν από λίγο στην Αρλέτα. Λείπει από την ελληνική μουσική;

Στους μπουζουξήδες τους σκυλάδες τους Έλληνες τι να λείπει η Αρλέτα; Λίγοι είναι αυτοί που την αγαπάνε.

Είμαστε μια χώρα όπου επικρατεί μόνο το μπουζούκι;

Το μπουζούκι με τρελαίνει. Αλλά και το μπουζούκι εδώ και καιρό μπασταρδεμένο βγαίνει στα λαϊκά. Μπουζούκι αυθεντικό έχει και ο δίσκος με τη Βάλια. Σήμερα όμως επικρατεί στη μουσική το λαϊκοπόπ. Τα νέα παιδιά ακούν κυρίως τραπ. Είναι πολύ μικρό το κοινό που ακούει άλλη μουσική.

Τι πρέπει να έχει ένα τραγούδι για να σας συγκινήσει;

Άμα δεν έχει έμπνευση η μουσική, εμένα το τραγούδι δεν μου αρέσει. Δεν μου αρέσει να βασίζεται μόνο πάνω σε ένα στίχο.

Άρα τον πρώτο ρόλο τον παίζει η μουσική;

Εμένα πρώτα με τραβάει η μουσική, τους Έλληνες όχι. Προηγείται ο στίχος. Εγώ ως μουσικός ακούω πρώτα τη μελωδία. Τραγούδια που αγαπάω, όπως των Beatles, δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι στίχοι τους, αλλά η μουσική τους μπορεί να με ανατριχιάσει.

Θα συνεχίσετε τις συναυλίες με την κλασική παρέα; Τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Γιάννη Γιοκαρίνη και τον Γιάννη Μηλιώκα;

Ναι, βέβαια. Κάνουμε συνέχεια εμφανίσεις. Ο κόσμος γεμίζει τους χώρους και περνάει πολύ καλά. Μου αρέσει πολύ αυτή η παρέα. Έχουμε δέσει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια.

Απολαμβάνετε ακόμα το ίδιο τη σκηνή;

Εγώ αγαπάω πολύ τα σκοτεινά τραγούδια. Είναι μερικά όπως η Γυριστρούλα που τα έχω πει τόσες φορές και λέω από μέσα μου «πάλι αυτό…». Αλλά όταν βλέπεις τον κόσμο να του αρέσει τόσο πολύ και να χτυπιέται δεν μπορείς να μην το πεις. Πριν από 15 χρόνια οι Rolling Stones αποφάσισαν να κάνουν περιοδεία και να πουν τραγούδια μόνο από τον νέο τους δίσκο. Στην πρώτη συναυλία τα ακύρωσαν όλα και άλλαξαν το πρόγραμμα. Ούτε κόσμο είχαν ούτε πέρασαν καλά.

Πριν από χρόνια γνώρισα σε μια συναυλία των Πυξ Λαξ τον Έρικ Μπάρτον. Τον ρώτησα για το σπουδαίο The House of the Rising Sun και μου είπε ότι νιώθει αηδία όταν το λέει (γέλια). Φυσιολογικό είναι, μετά από τόσα χρόνια.

Picture of Νατάσα Μαστοράκου

Νατάσα Μαστοράκου

Η Νατάσα Μαστοράκου είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας, έχει πτυχίο κλασικού πιάνου αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Εδώ και 20 χρόνια «οργώνει» θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλίες, εκθέσεις και ξετρυπώνει πρόσωπα και ιστορίες που την συγκινούν.

Λάκης Παπαδόπουλος – με τα ψηλά ρεβέρ: «Για να μου αρέσει ένα τραγούδι πρέπει να με ανατριχιάζει η μουσική του»

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top