Ο πολύχρωμος και ελευθεριακός κόσμος του Δημήτρη Αστερίου

Home » Συνεντεύξεις » Ο πολύχρωμος και ελευθεριακός κόσμος του Δημήτρη Αστερίου

Ο Δημήτρης Αστερίου υποδέχεται το Utopia Zone στο ατελιέ του στην Κυψέλη, μια  ψηλοτάβανη μονοκατοικία, που άγνωστο πώς γλίτωσε την αντιπαροχή. Δουλεύει στον καμβά το φόντο ενός γυμνού άντρα, ξαπλωμένου νωχελικά σε δερμάτινο καναπέ με έντονα πράσινα φύλλα να κυριαρχούν στον διάκοσμο. Μας προσφέρει τσάι και ζητά να νιώσουμε άνετα, κάτι που γίνεται εύκολα, καθώς περιτριγυριζόμαστε από υπέροχα έργα τέχνης και ο οικοδεσπότης είναι «ανοιχτή καρδιά». Γρήγορα η συζήτηση γίνεται συνέντευξη και η συνέντευξη συζήτηση, χωρίς διορθώσεις και «αυτό ας μη το βάλουμε». Ο εικαστικός Δημήτρης Αστερίου έχει ξεκάθαρες απόψεις για την τέχνη, την επικρατούσα δυστοπία αλλά και την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να διεκδικήσει το φως. Τα έντονα χρώματα είναι το μέσο και τα περιγράμματα οριοθετούν, άλλοτε την καταγγελία της αδικίας, και άλλοτε ύμνους στον ερωτισμό και τη ζωή. Αυτό άλλωστε δεν είναι ο άνθρωπος; Πολύχρωμος, σκοτεινός και φωτεινός μαζί, έτοιμος για τα καλύτερα και τα χειρότερα, με έντονα συναισθήματα, ικανά να κινητοποιήσουν το ταλέντο της δημιουργίας ή την καταστροφή.

Mini Bio: O Δημήτρης Αστερίου γεννήθηκε το 1973 στη Δράμα, έζησε για πολλά χρόνια στα Χανιά, όπου διατηρεί τον καλλιτεχνικό χώρο Αbaba, και έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις, κάποιες από τις οποίες προκάλεσαν έντονες συζητήσεις για την τολμηρή θεματολογία τους («Αυνανισμός και Δημοκρατία») και την έντονη καταγγελία της σεξιστικής, ρατσιστικής και φασιστικής βίας («Ματωμένα Πορτρέτα»). Έργα του μπορείτε να δείτε εδώ.

Videography: Ορέστης Μπαρσάκης

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Ο πολύχρωμος και ελευθεριακός κόσμος του Δημήτρη Αστερίου

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top