Ο Στάθης Δρογώσης και ο Απόστολος Ρίζος μιλούν για μια συνεργασία που περιμέναμε από καιρό

Home » Συνεντεύξεις » Ο Στάθης Δρογώσης και ο Απόστολος Ρίζος μιλούν για μια συνεργασία που περιμέναμε από καιρό

Οι δύο αγαπημένοι τραγουδοποιοί θα βρεθούν στη Σφίγγα για δύο μοναδικές εμφανίσεις τις Παρασκευές 2 και 16 Φεβρουαρίου.

Ο Στάθης Δρογώσης και ο Απόστολος Ρίζος έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά αλλά δεν έχουν το ίδιο… ύψος. Οι δύο τραγουδοποιοί έχουν παράλληλες πορείες στη μουσική και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχουν συνεργαστεί τόσα χρόνια.

Ανάμεσα σε τσακωμούς για το ύψος, αγαπημένα τραγούδια, διασκευές και πολύ γέλιο ο Στάθης Δρογώσης και ο Απόστολος Ρίζος μας μίλησαν για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, τα επόμενα σχέδια τους και την παράσταση «Στο ύψος των περιστάσεων» που παρουσιάζουν στη μουσική Σκηνή Σφίγγα στις 2 και 16 Φεβρουαρίου.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Στάθης Δρογώσης: Συμπαθιόμαστε πολύ καιρό με τον Απόστολο. Εκτιμά ο ένας τον άλλον και μετά από καιρό είχαμε το χρονικό παράθυρο για τη συνεργασία αυτή. Τον πήρα ένα τηλέφωνο κάναμε μια πρόβα και κολλήσαμε. Και μετά διαλέξαμε φοβερούς συνεργάτες. Κι έδεσε το γλυκό.

Απόστολος Ρίζος: Παρόλο που μες τα χρόνια συναντιόμασταν  κι εκτιμούσε πολύ ο ένας τον άλλον καλλιτεχνικά, μάλλον λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν είχε προκύψει. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου. Με πήρε κάποια στιγμή ο Στάθης  ένα τηλέφωνο και το πρότεινε με σθένος!  Από την πρώτη μας πρόβα ταιριάξαμε και το ταξίδι μας ξεκίνησε χωρίς δεύτερη κουβέντα!

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία της μουσικής σας πορείας;

Σ.Δ.: Είμαστε και μοναχικοί λύκοι αλλά και διψάμε για συνεργασίες. Έχουμε πείσμα και δικό μας όραμα. Δεν διστάζουμε να αλλάξουμε και να πειραματιστούμε. Και παίζουμε και μπάσκετ. (γέλια)

Α.Ρ.: Οι πρώτοι μας δίσκοι κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο. Είμαστε ανήσυχοι μουσικά και αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους κι οπτικές για να εκφραστούμε, τόσο στα προσωπικάμας  project όσο και στις συνεργασίες μας. Σε κοινωνικές δράσεις-αντιδράσεις  δίνουμε το παρών για έναν καλύτερο κόσμο.  Αγαπάμε την ομορφιά της ζωής και μπολιάζουμε με αυτή τα τραγούδια μας.


«Στο Ύψος των Περιστάσεων»: Τι θα δούμε στις εμφανίσεις σας στη Σφίγγα;

Σ.Δ.: Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα με πολλή αγάπη και φροντίδα. Πειράξαμε ενορχηστρώσεις. Φτιάξαμε με τους τρομερούς μας συνεργάτες ένα μικρό σύνολο εγχόρδων αλλά έχουμε και φλογέρες και ακορντεόν. Και τραγουδάμε και τραγούδια ο ένας του άλλου. Μια υπέροχη κατάσταση στη σκηνή. Ελπίζω να αρέσει και στον κόσμο. Εμείς είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι πάντως.

Α.Ρ.: Μια παράσταση που επιμεληθήκαμε με πολλή όρεξη και φαντασία. Μαζί με μια εξαιρετική ομάδα  μουσικών που μας πλαισιώνει με το ταλέντο της και την ωραία της αύρα,  προσεγγίσαμε τα τραγούδια μας  αλλιώς. Τα βιολιά και το τσέλο έχουν βασικό ρόλο και ο συνδυασμός με τις φλογέρες, το ακορντεόν, τα τύμπανα, την ηλεκτρική κιθάρα και το πιάνο φτιάχνουν ένα ηχητικό τοπίο που δονείται από ρυθμό  και συγκίνηση,  φανερώνοντας  ένα νέο πρόσωπο των τραγουδιών μας. Εκμυστηρευόμαστε ιστορίες και μοιραζόμαστε ο ένας τραγούδια του άλλου.

Ποιο τραγούδι αγαπάτε ο ένας από την δισκογραφία του άλλου;

Σ.Δ.: Μου αρέσουν πολλά του Απόστολου. Είναι ειλικρινής και γράφει πολύ ζεστά τραγούδια. Αγαπημένο μου είναι το «Ποτέ δεν είναι αργά» Δυνατοί στίχοι και ενορχήστρωση που κόβει την ανάσα. Ένα αριστούργημα.

Α.Ρ.: Ο Στάθης είναι πολύ σημαντικός τραγουδοποιός και τα τραγούδια του είναι μια ζεστή αγκαλιά. Είναι εξαιρετικός μελωδός και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταυτιστείς με κάποιο στίχο του. Αντί για ένα που ζητάτε, εγώ θα σας πω τρία  τραγούδια του που ξεχωρίζω και είναι από τα καλύτερα που έχουν γραφτεί. Το «Μην το πεις πουθενά», «Ο Κανέλλος» και η «Νύχτα».

Έχετε πάντα δυναμική παρουσία στα κοινωνικά ζητήματα. Μετανιώσατε ποτέ που πήρατε ξεκάθαρη θέση;

Σ.Δ.:  Εγώ μετάνιωσα που έβαλα τη μουσική σε δεύτερο πλάνο μερικές φορές. Αλλά κατά τα άλλο δεν μετάνιωσα που άλλαξα καμιά φορά απόψεις. Δεν το έκανα για να κερδίσω. Εξελίσσομαι  και δεν διστάζω να κάνω την αυτοκριτική μου. Αλλά τώρα θέλω μόνο με την τέχνη μου να ασχοληθώ.

Α.Ρ.: Όχι. Έχω μετανιώσει που δεν έχω πάρει ακόμα περισσότερες φορές θέση.

Ο ρόλος του πατέρα άλλαξε την κοσμοθεωρία σας;

Σ.Δ.: Δεν με θυμάμαι πριν. Ήμουν ένας άλλος. Δεν είχα πυξίδα. Δεν είχα όραμα. Ήμουν μισός. Δεν είναι ρόλος ο πατέρας. Είναι η ζωή μου πια. Η Ανδριάνα μου είναι το ομορφότερο δώρο που μου έδωσε η ζωή μου.

Α.Ρ.:  Όταν γεννήθηκε η κόρη μου νομίζω πως διευρύνθηκε το οπτικό μου πεδίο. Άρχισα να βλέπω πιο μακριά και πιο πλατιά, όπως στέκεται κανείς και αγναντεύει τον ορίζοντα. Όλα μέσα μου κατευθύνθηκαν προς τον καλύτερό μου εαυτό.

Ποιο νέο τραγούδι σας συγκίνησε το τελευταίο διάστημα;

Σ.Δ.: Επειδή ηχογραφώ τον δίσκο μου δεν ακούω καινούρια αυτό τον καιρό. (γέλια) Πάντως μου άρεσε πολύ η συνεργασία της Χαρούλας Αλεξίου με τον Λεξ. Υπέροχο τραγούδι.

Α.Ρ.:  Το «Σκορπάω» του Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μιλήστε μας για τις νέες δουλειές που ετοιμάζετε

Σ.Δ.: Ο δίσκος μου θα λέγεται «Καρουζέλ» και θα έχει 14 τραγούδια. Είναι ένας δίσκος μαρτύριο. Τον ετοιμάζω καιρό. Ελπίζω να βγει τον Απρίλιο. Έχει πολλές συνεργασίες και ντουέτα. Και σκοτεινές και φωτεινές πλευρές.

Α.Ρ.: Προσπαθώ να ολοκληρώσω το νέο μου άλμπουμ με τίτλο «Ασκήσεις τρυφερότητας». Σταδιακά  κυκλοφόρησαν τρία από τα τραγούδια του και αυτή την περίοδο έχω μπει δυναμικά στην τελική ευθεία των ηχογραφήσεων των υπόλοιπων τραγουδιών που θα το αποτελούν.

Τελικά ποιος είναι πιο ψηλός;

Σ.Δ.: Λοιπόν τον περνάω 3-4 πόντους τον Απόστολο. Αλλά μερικές φορές στη σκηνή είναι τόσο καλός που μου ρίχνει κεφάλι. (γέλια)

Α.Ρ.: Σταματήσαμε να αναμετριόμαστε. Όπως έχει πει κι ο ποιητής Αργύρης Χιόνης: «το ύψος του ανθρώπου ξεκινά από τα πόδια και φτάνει μέχρι το κεφάλι. Από εκεί και πάνω ξεκινάει το ανάστημά του». Το θέμα λοιπόν είναι να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων.

Picture of Νατάσα Μαστοράκου

Νατάσα Μαστοράκου

Η Νατάσα Μαστοράκου είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας, έχει πτυχίο κλασικού πιάνου αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Εδώ και 20 χρόνια «οργώνει» θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλίες, εκθέσεις και ξετρυπώνει πρόσωπα και ιστορίες που την συγκινούν.

Ο Στάθης Δρογώσης και ο Απόστολος Ρίζος μιλούν για μια συνεργασία που περιμέναμε από καιρό

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top