Εσωτερική διακόσμηση και ευ ζην: Μία ειδικός μας εξηγεί

Home » Τα καλά της ημέρας » Εσωτερική διακόσμηση και ευ ζην: Μία ειδικός μας εξηγεί

Η εσωτερική διακόσμηση δεν αφορά μόνο την αισθητική, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία μας καθώς συντελεί αποφασιστικά στην καλύτερη ψυχική υγεία. Ο περιβάλλων χώρος στην εργασία και τη ζωή μας εν γένει επηρεάζει τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους, την ποιότητα του ύπνου μας και τελικά την παραγωγικότητά μας.

Η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Ράνια Μπερτσάτου μιλάει για τα κυρίαρχα χρώματα, την ύλη και τα υφάσματα που συνθέτουν τον ιδανικό χώρο χαλάρωσης στο σπίτι.

«Χαλαρά χρώματα, ανοιχτές αποχρώσεις, αρκετό πράσινο. Γενικά γήινες αποχρώσεις, για να έχεις ωραίο περιβάλλον» σχολιάζειη ειδικός, απαντώντας στο πώς η εσωτερική διακόσμηση μπορεί να βελτιώσει το ευ ζην.

To φως που μας αναζωογονεί!

Όπως εξηγεί, οι απαλές γήινες αποχρώσεις, η κυριαρχία του ξύλου, τα λινά υφάσματα και η παρουσία φυσικού φωτισμού στον χώρο ενθαρρύνουν την αίσθηση ηρεμίας και χαράς.

«Όταν είναι ωραίος ένας χώρος του σπιτιού λέμε “τελειώνω τη δουλειά να πάω στο σπίτι μου να χαλαρώσω”. Έναν τέτοιο χώρο τον βλέπω σε γήινες, απαλές αποχρώσεις και με χαλαρό φωτισμό. Δεν θα βάλουμε δηλαδή μια έντονη τερακότα, θα βάλουμε αποχρώσεις του μπεζ, της άμμου» εξηγεί.

Ενώ στη συνέχεια τονίζει τη σημασία που έχει ο καλός φυσικός φωτισμός και η σωστή επιλογή υφασμάτων στον χώρο: «Καλό είναι να υπάρχει μια μεγάλη τζαμαρία, ώστε τη μέρα να μπαίνει φυσικό φως μέσα. Όσον αφορά τα υφάσματα, θα προτιμήσουμε τα λινά υφάσματα στους καναπέδες και στις κουρτίνες».

Αναφερόμενη στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, η κυρία Μπερτσάτου προτιμά τις γαλάζιες αποχρώσεις.

«Ωραίες είναι οι γαλάζιες αποχρώσεις, που είναι επίσης απαλό, χαλαρωτικό χρώμα. Μου αρέσει πολύ και το “Scandinavian design” που περιλαμβάνει φυσικά χρώματα στo ξύλο. Να μην είναι ξύλο καρυδιάς, για παράδειγμα, ή έντονα χρώματα. Για πιο ζεν κατάσταση».

Πολλοί προτιμούν για χαλάρωση το country style

Στην ερώτηση πόσο συχνά ένας πελάτης αναζητά συμβουλές διακόσμησης που θα ευνοούν την αίσθηση χαλάρωσης στον προσωπικό τους χώρο μας απαντά: «Αρκετά συχνά. Αν και αυτά παραπέμπουν περισσότερο σε εξοχικό σπίτι παρά σε αστικό. Είναι αυτό που λέμε “country style”, όπου κυριαρχεί μια τέτοια αισθητική: ξύλινα έπιπλα, απαλές αποχρώσεις, ακόμη και ξύλινο δάπεδο, που είναι για εμένα το προτιμότερο – πραγματικά το αγαπώ».

Τέλος, όσον αφορά τη δική της αγαπημένη αισθητική στον χώρο:

«Η δική μου αισθητική τείνει πια προς το μοντέρνο, πράγμα που σημαίνει ίσιες γραμμές. Θέλω να υπάρχει ως ύλη και λίγο το σίδερο, που προσδίδει το πιο industrial, βιομηχανικό στοιχείο. Μου αρέσει το minimal στοιχείο επίσης, που όμως μπορεί να ανακατευτεί με κάτι άλλο στο σπίτι, να μην είναι όλα πολύ τετράγωνα. Τώρα τελευταία βλέπουμε πολύ και τις οβάλ μορφές. Μέχρι πρόσφατα ήταν όλα τετραγωνισμένα και κυριαρχούσαν οι ξεκάθαρες γραμμές».

«Με τα χρόνια έχω καταλήξει σε αυτό, γιατί ως νεότερη, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, είχα μείνει σε αυτό που λέμε “νεοκλασικό” τύπου Βαράγκη (Varangis Furniture & Interiors), ίσως και επηρεασμένοι από τους γονείς μας που είχαν αυτό το στιλ. Έχω ξεφύγει πια από αυτό, δεν το θέλω. Βεβαίως αν μου ζητηθεί το κάνω, αλλά δεν είναι αυτό που θα έκανα για το σπίτι μου» καταλήγει η Ράνια Μπερτσάτου.

Picture of Τζένη Τσιλιβάκου

Τζένη Τσιλιβάκου

Η Τζένη Τσιλιβάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Ψηφιακής Δημοσιογραφίας του Strathclyde, στη Γλασκώβη, Σκωτία.

Εσωτερική διακόσμηση και ευ ζην: Μία ειδικός μας εξηγεί

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top