7 Πράγµατα που πρέπει να ξέρεις πριν πας Φολεγανδρο

Home » Ταξίδια » 7 Πράγµατα που πρέπει να ξέρεις πριν πας Φολεγανδρο

Άγρια οµορφιά, εντυπωσιακά αξιοθέατα, χαλαροί ρυθµοί, παραλίες µε τα απίθανα νερά και καλό φαγητό είναι µόνο λίγες λέξεις για να περιγράψεις τη Φολεγανδρο.

Το νησί αποτελείται από τη Χώρα και άλλους 3 βασικούς οικισµούς, τον Καραβοστάση που είναι το λιµάνι της Φολεγάνδρου, την Άνω Μεριά και την Αγκάλη. Εµείς σου έχουµε 7 πράγµατα να δεις και να κανείς σε αυτό το όµορφο νησί των Κυκλάδων και να το γνωρίσεις καλύτερα

  1. Βόλτα στη Χώρα και στο κάστρο

Η χώρα της Φολέγανδρου µοιάζει λίγο µε Ʃαντορίνη, λόγω του ότι είναι χτισµένη στο χείλος του γκρεµού αλλά παράλληλα και µέσα στο Κάστρο, αυτό την κάνει µια απ τις πιο όµορφες στις Κυκλαδες. Περπατήστε στα σοκάκια, σταθείτε στην πλατεία της Πούντας και βγάλτε φωτογραφίες µε θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου που θα σας συνεπάρει!

Προχωρήστε προς το κάστρο, στην είσοδο του κρεµόταν κάποτε η καµπάνα που χτύπαγε κάθε  βράδυ, για να κλείσουν οι σιδερόπορτες, σήµερα είναι πάντα ανοιχτές, σας περιµένουν να περάσετε µέσα και να θαυµάσετε αυτό το κινηµατογραφικό σκηνικό. Τα σοκάκια µέσα στο κάστρο θα σας µαγέψουν, όπως και η θέα που φτάνει µέχρι τη Μήλο, τη Ʃιφνο και τη Κίµωλο

  • Επίσκεψη στο λαογραφικό µουσείο

Ʃτην Άνω Μερια θα βρείτε ένα από τα σηµαντικότερα αξιοθέατα, το λαογραφικό µουσείο. Θα δείτε τη στέρνα που µοιάζει µε µυκηναϊκό τάφο, το πατητήρι, το αλώνι, το λιοτρίβι και το κελάρι. Το µουσείο αναπαριστά τον τρόπο ζωής σε µια αυθεντική αγροτική µονάδα των περασµένων αιώνων. Ʃίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε!

  • Απολαύστε το ηλιοβασίλεµα από ψηλά

Από τη πλατεία της Πουντας ξεπροβάλει σε έναν απόκρηµνο βράχο η µεγαλύτερη εκκλησία της

Φολέγανδρου η οποία είναι χτισµένη πάνω σε σηµείο όπου υπήρχε αρχαίος ναός. Από εκεί µπορείς να δεις µια θέα που θα σου κόψει την ανάσα. Για να βρεθεί κανείς εκεί χρειάζεται να  πάρεις το ανηφορικό πλακόστρωτο µονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία Πούντα της Χώρας.

Θα κουραστείτε λίγο αλλά αξίζει το κόπο σε 15 λεπτά περίπου θα απολαµβάνετε την πιο όµορφη  θέα!

  • Μπάνιο στις καταγάλανες παραλίες της Φολέγανδρου.

Ʃτη Φολεγανδρο θα βρεις τα πιο καθαρά νερά του Αιγαίου και τις πιο ήρεµες παραλίες, ξεχάστε τη φασαρία αλλά και τις οργανωµένες παραλίες µε beach bar, ένα δυο ταβερνάκια θα τα βρεις σίγουρα αλλά έως εκεί, ούτε ξαπλώστρες ούτε οµπρέλες.

Επίσης η πρόσβαση στις παραλίες µε αµάξι είναι κάπως δύσκολη, στις περισσότερες απο αυτές  θα πας είτε µε τα πόδια είτε µε βαρκούλα.

Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι η Αγκάλη µε χοντρή άµµο και κρυστάλλινα νερά. Από εκεί παίρνετε µπορείτε να πάρετε το καραβάκι της Island Spirit Cruise, µε συχνά δροµολόγια µέσα στην ηµέρα, για να επισκεφτείτε τις παραλίες Λιβαδάκι και  Άγιος Νικόλαος. Άλλη µια όµορφη παραλία είναι ο Κατεργος η πρόσβαση γίνεται είτε µε καραβάκι από το λιµάνι είτε µε τα πόδια από µονοπάτι που θέλει προσοχή (γύρω στα 30 λεπτά περπάτηµα). Αν δε θέλετε να ζοριστείτε νοικιάστε µια βάρκα από το Λευτέρη (Island Spirit Cruises) και απολαύστε το. Μην παραλείψετε να κάνετε µια στάση στη Ʃπηλιά του Γεωργίτση. Να πούµε ότι στη διαδροµή προς Κάτεργο θα συναντήσετε τις παραλίες Λατινάκι, Βιτσέντζου και Λιβάδι. Το Λιβαδι είναι σχετικα µεγάλη, απάνεµη και αµµώδης παραλία µε φυσική σκιά από δέντρα αξίζει µια στάση για βουτιά οπωσδήποτε.

  • Δείτε το Φάρο στη Φολεγανδρο

Γνωστός από το τραγούδι της Φουρειρα ο φάρος στη Φολεγανδρο άρχισε να κτίζεται το 1919 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1921. Ʃε ύψος 58µ. πάνω από τη θάλασσα ο φάρος είναι ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε. Υπάρχουν δυο τρόποι να φτάσετε, πρώτων ξεκινώντας από την Ανω Μεριά (κοντά στους Μύλους) περνώντας ένα µονοπάτι περίπου µια ώρα απόσταση και ο δεύτερος είναι από το Λιβάδι µέσα από µονοπάτι διαδροµής περίπου 20 λεπτών.

  • Ʃτάση για εφοδιασµό με τοπικά προϊόντα

Μια must στάση που πρέπει να κάνετε στο νησί είναι η Κουζίνα της γιαγιάς, η Μαρία µετέτρεψε τη κουζινα της γιαγιάς της σε ένα φοβερό µέρος όπου θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού, µαρµελάδες, βότανα κτλ. Επίσης µην ξεχάσετε να πάτε στον ένα και µοναδικό φούρνο που υπάρχει στη Φολεγανδρο από εκεί µπορείτε να προµηθευτείτε τα τοπικά τους παξιµάδια.

  • Δοκιµάστε το γαστρονοµικό πλούτο του νησιού

Ʃτην Άνω Μερια σε ένα παλιό κυκλαδίτικο κτήριο που λειτουργεί και ως µικρό παντοπωλείο θα βρεις την Ειρήνη, που έχει δώσει και το όνοµά της στο µαγαζί και η µαγειρική της θα σε µαγέψει να δοκιµάσεις οπωσδήποτε τη σπιτική κρεµµυδόπιτα της και τα κεφτεδάκια!

Ʃτην είσοδο της Χώρας µε το πλακόστρωτο καλντερίµι, σε ένα µπαλκόνι µε θέα την Παναγία Φολεγάνδρου και τα χρώµατα του ηλιοβασιλέµατος, βρίσκεται “Το Ζυµαράκι”, ένας χώρος διακοσµηµένος µε θέµα ‘τη ζύµη’

Για Cocktail Bar  και εστιατόριο µε θεα τη θάλασσα θα σας προτείνουµε στην Αγκάλη το Blue Sand το οποίο λειτουργεί και σαν Boutique Hotel στο οποίο µπορείτε να µείνετε και να ξυπνάτε κάθε πρωί µε θεα τη θάλασσα

Extra tip: Τσεκάρετε το MiraMare στη Χώρα. Γιατί; Διαθέτει εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στη Χώρα, πισίνα µε θέα και χώρο στάθµευσης. Βρίσκεται σε βολική τοποθεσία για την εξερεύνηση του υπόλοιπου νησιού. Μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεµα από το µπαλκόνι του δωµατίου σας πίνοντας το ποτό σας.

7 Πράγµατα που πρέπει να ξέρεις πριν πας Φολεγανδρο

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top