Γαύδος: Δύο σημεία που μαγεύουν

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Ταξίδια » Γαύδος: Δύο σημεία που μαγεύουν

Ο Φάρος της Γαύδου είναι κτισμένος μερικά μέτρα νότια του οικισμού Άμπελος, σε υψόμετρο 368μ, στις δυτικές ακτές του νησιού της Γαύδου. Κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ήταν ορατός σε απόσταση 42 μιλίων (τη δεύτερη μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο μετά το φάρο της Γης του Πυρός). Αποτελεί έναν από τους ομορφότερους φάρους της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα. Είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς το 1942, αλλά σήμερα έχει αναστηλωθεί και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο φάρος ήταν περιστρεφόμενος, έτσι ήταν ορατός από όλες τις πλευρές της Γαύδου, και λειτουργούσε με πετρέλαιο και φιτίλι. Γύρω από το φάρο υπάρχουν ακόμη ίχνη από τα κτίρια που λειτουργούσαν ως οικίες για τους φαροφύλακες και αποθήκες. Σήμερα στο εσωτερικό του υπάρχει μικρή έκθεση με θέμα το φάρο και την ιστορία του.

Η παραλία στο Σαρακίνικο της Γαύδου, βρίσκεται μόλις 1.5 χλμ βόρεια του λιμανιού της Καραβέ. Μπορείτε να φτάσετε εδώ είτε με λεωφορείο από την Καραβέ, είτε με πεζοπορία περίπου μισής ώρας. Ονομάζεται έτσι από τους Σαρακηνούς πειρατές που κάποτε κατά την παράδοση χρησιμοποιούσαν το νησί ως ορμητήριο. Το Σαρακίνικο, όπως και οι περισσότερες παραλίες της Γαύδου, είναι μια από τις μαγευτικότερες παραλίες της Ελλάδας.

Βρίσκεται στον μυχό ενός κόλπου που κοιτάει βόρεια. Είναι μια ονειρική ξανθιά αμμουδιά με ρηχά νερά, με φόντο ένα άγριο τοπίο με αμμόλοφους και θαλασσόκεδρους. Και το σημαντικότερο, είναι ελεύθερη, όπως κι όλες οι παραλίες του νησιού, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες επί πληρωμή. Ανατολικά της παραλίας, στο λόφο Κάβο, έχουν βρεθεί πολλά κεραμικά όστρακα των προϊστορικών χρόνων και έχουν εντοπιστεί λίθινα εργαλεία. Επίσης, στο Σαρακίνικο έχουν ανασκαφεί δύο αγροικίες Ρωμαϊκών χρόνων με εγκαταστάσεις ελαιοπιεστηρίου, αλλά και λείψανα προϊστορικών οικημάτων. Η Γαύδος κάποτε υπήρξε τόπος εξορίας επί Μεταξά. Έτσι, κοντά στην παραλία μπορείτε να δείτε ακόμη το κτίσμα όπου εξορίστηκε ο ιδρυτής του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης. Στο κτίσμα που έζησε, υπάρχει σήμερα μια σημαία της Ελλάδας και μια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια πινακίδα που μνημονεύει τους εξόριστους κομμουνιστές.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:

Γαύδος: Δύο σημεία που μαγεύουν

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι για τα άρθρα μας ?

Εγγραφείτε στο newsletter