Μαρία Κόφου: Τα ταξίδια μού έμαθαν ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Μαρία Κόφα
Home » Ταξίδια » Μαρία Κόφου: Τα ταξίδια μού έμαθαν ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου

Μία από τις πιο έμπειρες travel bloggers στην Ελλάδα μιλάει στο Utopia Ζοne για την ομορφιά του να είναι κανείς ταξιδιώτης και εξερευνητής, για την τάση του solo travelling και τους προορισμούς που έχει κυκλώσει στον χάρτη της για το μέλλον.

Η Mαρία Κόφου έχει μία φιλοσοφία γύρω από τη ζωή, η οποία δεν μπορεί να χωρέσει σε ταμπέλες, περιορισμούς και προκαταλήψεις. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και digital marketing, έχει ζήσει στην Ιταλία, έχει ταξιδέψει μόνη της στους πιο μακρινούς προορισμούς, έχει δουλέψει σε μεγάλες εταιρίες, έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της ως freelancer. Διοργανώνει ταξίδια για γυναίκες που θέλουν να βρεθούν μόνες τους στα μέρη που πάντα ονειρεύονταν. Ξεκίνησε να καταγράφει όλα όσα έβλεπε στα ταξίδια της μέσα σε ένα τρένο –δεν είχε γίνει της μόδας το Instagram, ούτε υπήρχε το Tik Tok – και από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει ιστορίες, γιατί τα ταξίδια της έμαθαν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου.  

Κάναμε μία κουβέντα εφ’ όλης της ύλης, πίνοντας κρύο καφέ στο κέντρο της Αθήνας, και ενώ η πόλη έβραζε από τον πρώτο καλοκαιρινό καύσωνα. Έμαθα ότι φοβάται τα μικρόβια, αλλά ότι τόλμησε να μπει στο πιο βρώμικο τρένο του κόσμου και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά της ένα πρωινό που ξύπνησε σε μία σκηνή στη στέπα της Μογγολίας. Λατρεύει τα κρασιά, τα τυριά και τα τρένα και δεν φοβάται να πιάσει κουβέντα με αγνώστους όταν ταξιδεύει. Έχει καταφέρει να φτάσει στα πιο τρελά μέρη, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει ένα από αυτά για να ζήσει θα επέλεγε ένα μικρό χωριό στην Τοσκάνη (ή ένα αγρόκτημα στη Μεσσηνία).

Μαρία Κόφου: Τα ταξίδια μου έμαθαν ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου.
Μαρία, πότε κατάλαβες ότι αγαπάς τα ταξίδια;

Κάθε καλοκαίρι πήγαινα μόνη μου στην Κωνσταντινούπολη για να βρω τον παππού μου. Από τότε άρχισαν να μου αρέσουν τα πάντα γύρω από τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα. Δεν υπήρξε μία συγκεκριμένη στιγμή που αποφάσισα ότι θα κάνω αυτή τη δουλειά. Όταν ήμουν φοιτήτρια έκανα ένα πρόγραμμα Erasmus στην Ισπανία και άνοιξα πολύ τους ορίζοντες μου. Σκέφτηκα ότι είμαι πολύ μικρή μπροστά σε ότι υπάρχει εκεί έξω.  Μπορεί να ξύπνησε και ο… Τοξότης μέσα μου, αλλά από τότε άρχισε κάτι να με τσιγκλάει. Μόλις τελείωσα τη Σχολή Δημοσιογραφίας στο Πάντειο, έφυγα για να δοκιμάσω την τύχη μου στην Ιταλία.

Έζησα πρώτα  στη Μπρέσια και μετά στο Μιλάνο.  Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στα ψηφιακά μέσα. Το 2012 ήταν η εποχή του blogging και έτσι ξεκίνησα το δικό μου ταξιδιωτικό «ημερολόγιο», αρχικά για να διαβάζουν για τα ταξίδια μου οι δικοί μου άνθρωποι στην Ελλάδα. Όταν επέστρεψα άρχισα να δουλεύω σε εταιρία δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ. Τότε συνειδητοποίησα πως η μία αγάπη μου – τα ταξίδια- μπορούσε να γίνει εργαλείο δουλειάς. Έμαθα τρόπους να προσεγγίζω πελάτες και να διαχειρίζομαι επικοινωνιακά εργαλεία. Η εργασία ήταν απαιτητική με μπόλικο κλάμα και κούραση. Είχα όμως χρήματα για να κάνω ταξίδια.

Και ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που τα ταξίδια έγιναν το κέντρο της ζωής σου;

Το 2015 πήρα τις μεγάλες αποφάσεις. Έκανα ένα ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό και τον Υπερμογγολικό σιδηρόδρομο, ήταν μία από τις πρώτες μου σόλο και μακρινές εξορμήσεις. Ένα πρωινό άνοιξα την πόρτα της σκηνής μου στη στέπα της Μογγολίας και αντίκρισα το απόλυτο τίποτα, δεν έχω ξαναδεί τόσο απέραντες εκτάσεις Γης και Ουρανού. Υπήρχαν άλογα που έτρεχαν ελεύθερα μπροστά μου. Τότε αποφάσισα να παραιτηθώ από τη full time job μου, να χωρίσω και να σταματήσω κάποιες τοξικές φιλίες. Το ταξίδι είναι για μένα ο χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου, που σε ακούς, που σε βρίσκεις, που ανακαλύπτεις, που μιλάς. Είναι κοινωνικόποιηση με καινούργιους κόσμους και ανθρώπους. Βρίσκω την ευκαιρία να σκαλίσω τι θέλω από τη ζωή μου.

Μαρία Κόφου: Τα ταξίδια μου έμαθαν ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου.
Διοργανώνεις ταξίδια για γυναίκες με τη φιλοσοφία του solo travelling…

Το γυναικείο κοινό άρχισε κάποια στιγμή να αναζητάει ευκαιρίες για ταξίδια. Πολλές αναρωτιόντουσαν: Γίνεται; Μπορώ; Φοβάμαι; Άρχισα να τις παρακινώ να ταξιδέψουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για να δοκιμάσουν να βγουν από το comfort zone τους. Το 2018 ξεκίνησε το πρώτο μου γκρουπ για Μαρόκο με 12 γυναίκες και πλέον έχω συνοδέψει πάνω από 200 γυναίκες σε ταξίδια. Έχουμε πάει Μεξικό, Βιετνάμ, Καμπότζη, Σεούλ, Περού. Αγαπάω τους τολμηρούς προορισμούς. Στην Ευρώπη διοργανώνω συνήθως εξορμήσεις στο Βόρειο Σέλας ή στην Τοσκάνη για να δοκιμάσουμε τυριά και κρασιά σε ένα πιο girly και ευχάριστο περιβάλλον.

Μετά όμως ήρθε η πανδημία…

Με ισοπέδωσε εντελώς. Για να μην καταρρεύσω, άρχιζα να προσεγγίζω πελάτες ως freelancer με μικρά budget και να κάνω consulting, newsletters, social media. Κατάλαβα ότι μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά από παντού, χωρίς να είμαι εγκλωβισμένη στο σπίτι ή στο γραφείο. Γράφω ταξιδιωτικά άρθρα σε ιστοσελίδες. Όλα αυτά είναι η Μαρία. Η πιο εύκολη ταμπέλα για μένα είναι ότι είμαι influencer. Όχι. Κάνω 3-4 δουλειές. Κανονικότατες.

Μαρία Κόφου: Τα ταξίδια μου έμαθαν ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου.
Τι σε φοβίζει στα κοινωνικά δίκτυα; Ξεκίνησες τα ταξίδια σε μία πιο «ρομαντική» εποχή.

Με ανησυχεί η υπερπληροφορία που υπάρχει, αλλά και ο υπερτουρισμός. Δεν θα φανερώσω εύκολα κάποιο κρυφό σημείο (ένα σπιτάκι ή ένα δρομάκι στη μέση του πουθενά) γιατί προβληματίζομαι από κάποιες τάσεις και συμπεριφορές. Πολλοί πηγαίνουν σε ένα μέρος απλώς για τη φωτογραφία, χωρίς να τους αγγίζει κάτι ή χωρίς να έχουν την κουλτούρα του πραγματικού ταξιδιώτη ο οποίος πρέπει να σέβεται τη φύση και την τοπική κοινωνία. Έχω ανακαλύψει προορισμούς μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, προσπαθώ όμως να είμαι υπεύθυνη ταξιδιώτισσα και να λειτουργώ με συναίσθημα. Θέλω να  δοκιμάσω, να νιώσω τη ζωή όπως είναι στα αλήθεια. Αν πίνουν καυτό τσάι στη Σαχάρα θα το κάνω και εγώ, δεν θα παραπονεθώ επειδή δεν το έχω συνηθίσει. Φυσικά έχω δεχτεί και αρνητικά σχόλια ειδικά στο Tik Tok. Η γνώμη μου όμως είναι πως δεν θα μάθει κανείς, αν δεν γνωρίσει άλλους τόπους και ανθρώπους.

Ταξίδι και νέες ανακαλύψεις. Πώς καταφέρνεις να είσαι ταξιδιώτισσα και όχι τουρίστρια;

Έχω γνωστούς σε πολλά μέρη του κόσμου. Ζητάω πρώτα πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια μου, ειδικά όταν ταξιδεύω μόνη μου. Θα καθίσω σε ένα καφέ και αμέσως  θα πιάσω κουβέντα  με τη σερβιτόρα, θα τη ρωτήσω που έφαγε σε αυτή τη γειτονιά, σε ποιο μέρος βγήκε το Σαββατοκύριακο. Με ενδιαφέρει η αληθινή πληροφορία και συνηθίζω να μένω σε σπίτια ντόπιων. Με αυτή την πρακτική – είναι πολύ συνηθισμένη στη Λατινική Αμερική – μαθαίνεις εκ των έσω την καθημερινότητα στους τόπους που πας. Για μένα το ταξίδι δεν είναι διακοπές. Πολύ συχνά όταν γυρίζω είμαι κουρασμένη. Το mentality του ταξιδιώτη είναι να είναι προσεκτικός, όχι όμως κακοπροαίρετος. Αντιμετωπίζω κάθε χώρα σαν λευκό καμβά, χωρίς να έχω βάλει μέσα τα δικά μου χρώματα. Θέλω να αφήνω αυτόν τον καμβά ελεύθερο. Με παρακίνησε η ανάγκη να κατανοώ, χωρίς να κρίνω. Τα ταξίδια με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου.

Έχεις ταξιδέψει σε χώρες που δεν υπάρχει μεγάλη ελευθερία για τις γυναίκες. Πώς το αντιμετώπισες;

Στο Ιράν παραδέχομαι ότι ζορίστηκα, επειδή ένιωσα αρκετά περιορισμένη. Θέλω όμως να κάνω ένα ταξίδι εκεί με άλλες γυναίκες, να το ζήσουν και αυτές. Υπάρχουν υπέροχες ομορφιές να δει κανείς. Καμιά φορά έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας λάθος εικόνες ή έτσι μας τις έχει μεταφέρει ο περίγυρος μας. Έχω ακούσει ότι αν πας στο Μεξικό μόνος σου θα σε κλέψουν, θα σε βιάσουν, θα σε σκοτώσουν. Καμία σχέση. Το κλειδί είναι στη σωστή πληροφόρηση. Πάντα έχω τα μάτια μου ανοιχτά και προσέχω.

Μαρία Κόφου: Τα ταξίδια μου έμαθαν ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου.
Ποια τοπία απολαμβάνεις περισσότερο σήμερα, και τι συμβουλές θα έδινες σε μία εποχή που το κόστος των ταξιδιών έχει ανέβει;

Επιδιώκω πια προορισμούς με φύση και βουνά. Θέλω να ζω κοντά στη θάλασσα, αλλά το πράσινο με ηρεμεί πιο πολύ από το γαλάζιο. Αυτή την εποχή «κοιτάζω» προς το Κιργιστάν και προς τη Σκωτία γιατί έχω έρωτα με τα τρένα. Το καλοκαίρι πηγαίνω σε τόπους που δεν έχουν θάλασσα, διαλέγω πιο οικονομικούς και βουνίσιους προορισμούς. Τον Χειμώνα όταν όλοι αναζητούν τις χριστουγεννιάτικες αγορές στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, εγώ καταλήγω σε μεσογειακούς προορισμούς. Ναι, έχω κάνει υπέροχα Χριστούγεννα στη Μάλτα και τέλεια καλοκαίρια στα βουνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κλιματική αλλαγή: Θα μας  «ταρακουνήσει» και στο αεροπλάνο;

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Ηλέκτρα Ζαργάνη
Ηλέκτρα Ζαργάνη
Aπόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Εργάζεται στον χώρο των ΜΜΕ από το 2008 και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, εφημερίδες και πολιτιστικά ιδρύματα.

Μαρία Κόφου: Τα ταξίδια μού έμαθαν ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top