Eurovision 2024

Το κοσµοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

Home » Ταξίδια » Το κοσµοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

Ένα από τα πιο όµορφα ελληνικά νησιά, βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό κόλπο, κοντά στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου. Με την πλούσια ιστορία, τη γραφική αρχιτεκτονική, και τις κρυστάλλινες παραλίες, το νησί αυτό έχει κερδίσει τις καρδιές των ταξιδιωτών. Η πρωτεύουσα του νησιού, οµώνυµη µε το νησί, είναι µια γραφική πόλη γεµάτη χαρακτήρα και παράδοση. Το κέντρο της πόλης χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά λιθόκτιστα κτίρια µε µπαλκόνια, στενά δροµάκια µε πλακόστρωτους δρόµους, µοναδική αρχιτεκτονική και πολλά µαγαζιά µε τοπικά προϊόντα και τέχνη. Το ιστορικό παρελθόν των Ʃπετσών αντανακλάται σε κάθε γωνιά του νησιού.

Πως θα πάτε στις Ʃπέτσες.

Καθηµερινά από το λιµάνι του Πειραιά στην πύλη Ε9 θα βρείτε Catamaran µε δροµολόγια προς τις Ʃπέτσες, αν προτιµάτε το αυτοκίνητο, ακολουθήστε την Εθνική Οδό προς Κόρινθο και βγείτε στην έξοδο για την Αρχαία Επίδαυρο. Ακολουθήστε τις πινακίδες για Κρανίδι, Πόρτο Χέλι και Κόστα για περίπου 2.30 ώρες. Από εκεί µε θαλάσσιο ταξί περνάτε στις Ʃπέτσες σε 5 λεπτά.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, είναι σίγουρο ότι θα σας ανταµείψει ανάλογα, προσφέροντάς σας την απόλαυση της αντίστοιχης διαδροµής.

Must επίσκεψεις: Το µουσείο της Μπουµπουλίνας και το Δηµόσιο Μουσείο των Ʃπετσών.

Η ιστορία των Ʃπετσών είναι συνδεδεµένη µε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ηρωική συνεισφορά των Ʃπετσιωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ενώ µέχρι και σήµερα η ιστορία αυτή είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά των Ʃπετσών που διατηρεί έναν αέρα άλλης εποχής. Τα δύο µεγαλύτερα µουσεία του νησιού είναι αφιερωµένα στην εποχή της Επανάστασης.

Το πρώτο είναι το µουσείο της Λασκαρίνας Μπουµπουλίνας η οποία ήταν µία από τις σηµαντικότερες προσωπικότητες της επανάστασης. Κατά την επίσκεψή σας, στο Μουσείο της Μπουµπουλίνας θα µάθετε την ιστορία της θρυλικής Καπετάνισσας και θα θαυµάσετε συλλογές από όπλα, παλαιά βιβλία και επιστολές της ηρωίδας, προσωπικά της αντικείµενα, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείµενα του 17ου έως και 20ού αιώνα καθώς και το υπέροχο

φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι της µεγάλης σάλας. Το δεύτερο είναι το δηµόσιο Μουσείο Ʃπετσών, ή αλλιώς το Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη, το οποίο εκθέτει κειµήλια της εποχής του 1821, αλλά και αρχαιολογικά ευρήµατα από την Πρωτοελλαδική και Μυκηναϊκή περίοδο ως την βυζαντινή εποχή, αφού οι Ʃπέτσες χαρτογραφούνται για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Κάντε µια βόλτα µε άµαξα

Γνωρίζετε φυσικά ότι τα αυτοκίνητα στις Ʃπέτσες απαγορεύονται, δεν µπορείς να πάρεις αµάξι µαζί σου ούτε να νοικιάσεις από το νησί. Κάποιοι τρόποι να το εξερευνήσεις είναι το περπάτηµα, το ποδήλατο και το ταξι. Όµως εµείς έχουµε να σου προτείνουµε έναν πιο παραδοσιακό και ροµαντικό τρόπο για να κανείς την βόλτα σου µε µια µίνι ξενάγηση και να ταξιδέψεις στο χρόνο, πως; Φυσικά µε µια άµαξα. Δοκίµασε το και είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις ακόµη περισσότερο τη κοσµοπολίτικη αύρα του νησιού µέσα από αυτή τη βόλτα.

Δείτε τη Ʃπηλιά του Μπεκίρη

Κατά την Επανάσταση του 1821 η σπηλιά του Μπεκιρη αποτελούσε αποθήκη πυροµαχικών και τη χρησιµοποιούσαν σαν καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα. Ʃήµερα αποτελεί ένα από τα φυσικά αξιοθέατα των Ʃπετσών. Γνωστή στο ευρύ κοινό έγινε από την ταινία «Τζένη-Τζένη» µε το κινηµατογραφικό όνοµα «Ʃπηλιά της Νεράιδας». Αν έχετε δει τη ταινία ίσως θυµάστε το εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγµίτες και µια περιοχή στρωµένη µε άµµο. Η πρόσβαση στη σπηλιά είναι εφικτή και από τη στεριά αλλά και από τη θάλασσα. Από τη στεριά υπάρχει ένα µονοπάτι που αρχίζει από το νέο µόλο µε τσιµεντένια σκαλοπάτια στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Η είσοδος της είναι ένα µικρό, στενό πέρασµα. Από τη θάλασσα µπορείτε να µπείτε κολυµπώντας ή µε χαµηλή βάρκα, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Ʃτάση για Ψάρι στο Πάτραλη

Αν βρεθείτε στο στις Ʃπέτσες µην παραλείψετε να δοκιµάσετε τις τοπικές σπεσιώτικες σπεσιαλιτέ. Ʃας προτείνουµε να δοκιµάσετε φρέσκο ψάρι στη παλαιότερη ταβέρνα των Ʃπετσών. Το 1935

ο µπάρµπα Πάνος ο ψαράς, κεφαλή της οικογένειας, ιδρύει την ταβέρνα o “Πάτραλης”. Πολύ γρήγορα τα φρέσκα ψάρια και η νοστιµιά των παραδοσιακών φαγητών κάνουν την ταβέρνα ξακουστή.

Ʃήµερα η παράδοση συνεχίζεται επάξια µε το γιο του, τον κυρ Βασίλη και τα δυο εγγόνια του: τον Αργύρη και το Νίκο!

Γνωρίστε τις παραλίες των Ʃπετσών.

Για τους λάτρεις της παραλίας, οι Ʃπέτσες έχουν να προσφέρουν µια µεγάλη ποικιλία από επιλογές. Από µικρές, αποµονωµένες όασεις µε καταγάλανα νερά µέχρι οργανωµένες παραλίες µε τις βραβευµένες µπλε σηµαίες, καθένας µπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις προτιµήσεις του. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι εύκολο να τις προσεγγίσεις µε τα πόδια ή µε ποδήλατο, υπάρχουν όµως και κάποιες δύσκολες προσβάσιµες για αυτό κατά την θερινή περίοδο, υπάρχουν τουριστικά σκάφη που κάνουν δροµολόγια για τις «πίσω» παραλίες του νησιού κάνοντας το γύρο του νησιού, µε αφετηρία το λιµάνι της Ντάπιας. Για τα δροµολόγια των τουριστικών σκαφών µπορεί ο επισκέπτης να πάρει πληροφορίες από το σηµείο αφετηρίας, στη Ντάπια.

Οι Ʃπέτσες είναι ένας µαγευτικός προορισµός που έχει να προσφέρει έναν µοναδικό συνδυασµό φυσικής οµορφιάς και πλούσιας ιστορίας. Εάν ψάχνετε για ένα νησί που προσφέρει όλα αυτά, οι Ʃπέτσες είναι ο ιδανικός προορισµός για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Extra tip: Μπορείς να επισκεφτείς το νησί τη δεύτερη εβδοµάδα του Ʃεπτέµβρη, για να παρακολουθήσεις από κοντά τη Ναυµαχία της Αρµάτας όπου αναπαρίσταται κάθε χρόνο στο νησί των Ʃπετσών και γιορτάζεται µε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων

Το κοσµοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

Most Popular

Social Media

Scroll to Top