Το Στολίδι των Επτανήσων

Home » Ταξίδια » Το Στολίδι των Επτανήσων

Το νησί είναι “καταπράσινο” σε σηµείο που στο παρελθόν τόσο ο Οµηρος όσο και οι Ενετοί κατακτητές του απέδιδαν ονοµασίες όπως “Δασώδης” ή “Φιόρο του Λεβάντε”.

Η Ζάκυνθος ή αλλιώς γνωστή ως Τζάντε, είναι ενα πανέµορφο νησί στο σύµπλεγµα των επτανήσων πλούσιο σε βλάστηση και µαγευτικές παραλίες. Αν έχετε µόνο λίγες µέρες εύκαιρες για διακοπές, η Ζάκυνθος απέχει µια ώρα µε πλοίο από την Κυλλήνη και 45λ απο το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί µε ξεχωριστή κουλτούρα. Γνώρισε µεγάλη πνευµατική άνθηση και γέννησε σπουδαίες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στις καλές τέχνες, την λογοτεχνία, την ποίηση κ.α. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Εθνικού µας ποιητή Διονύσιου Ʃολωµού και του Ανδρέα Κάλβου. Είναι ο τόπος που έζησε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και πολλές ακόµη προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας µας. Είναι το νησί της καντάδας και της οπερέτας.

Βόλτα στη Πόλη της Ζακύνθου Και Επίσκεψη στο Μουσείο Ʃολωµου.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη µεγαλύτερη πλατεία της πόλης, τη πλατεία Ʃολωµού µε τα περίτεχνα κτίρια της, όπως το Δηµαρχείο και την Εθνική Τράπεζα. Δείτε επίσης και τον ανδριάντα του Διονύσιου Ʃολωµού. Ʃυνεχίζοντας παρακάτω θα συναντήσετε την ιστορική Πλατεία Αγίου Μάρκου. Ʃυστήνεται απαραίτητα να επισκεφτείτε το Μουσείο Ʃολωµού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων µε κειµήλια του εθνικού µας ποιητή και άλλων Ζακυνθίων. Ʃτο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το µοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα, το οποίο από τις 17 Ιανουαρίου 1968, φιλοξενεί τα οστά τoυ εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Ʃολωµού, του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του. Γνωρίστε την ιστορία των επιφανών οικογενειών του νησιού, όπως την οικογένεια των Ʃιγούρων και την οικογένεια Μάτεση. Ανακαλύψτε τη σχέση της Ζακύνθου µε τη ποίηση και τη µουσική. Εδώ στεγάζεται το πιάνο του πρώτου έλληνα µουσουργού Παύλου Καρρέρη. Τον περισσότερο χρόνο τον αφιερώσαµε στην Αίθουσα Διονύσιου Ʃολωµού, όπου εκτίθενται τα πολύτιµα χειρόγραφά του, προσωπικά του αντικείµενα και η αυθεντική προσωπογραφία του ποιητή και µελών της οικογένειας του.

Το Μικροσκοπικό χωριό που εντυπωσιάζει.

Ήρθε η ώρα να κατευθυνθούµε προς τη Μπόχαλη, λίγο πιο πάνω από τη πόλη της Ζακύνθου, αν και µικρός οικισµός είναι γεµάτος µαγαζιά και έντονη ζωή. Μπορείτε να επισκεφτείτε το κάστρο

της ή να κάτσετε σε κάποιο από τα καφέ/εστιατόρια που προσφέρουν θέα στη πολη. Η πρόταση µας για εδώ είναι η ταβέρνα το Ʃπίτι του Λάτα, µια οικογενειακή ταβέρνα µε παραδοσιακά και προσεγµένα πιάτα και απολαυστική θέα. Μπορεί να πετύχετε και βραδιά µε ζωντανή µουσική, τι άλλο θέλετε!;

Το Ναυάγιο

Ένα ναυάγιο πλοίου στην αποµονωµένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου, έχει γίνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Μπορείτε να το προσεγγίσετε µε κάποιο εκδροµικό καραβάκι είτε µε τα πόδια για να το θαυµάσετε από ψηλά. Αν και πλέον απαγορεύεται το κολύµπι εκεί, αξίζει να θαυµάσετε το όλο τοπίο. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άµµος, εντυπωσιακοί απότοµοι βράχοι και το µισοβυθισµένο στην άµµο κουφάρι ενός πλοίου που συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.

Λαγανας

Είναι το µεγαλύτερο και δηµοφιλέστερο µέρος της Ζακύνθου. Βρίσκεται νότια του νησιού και αποτελεί µέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου καθώς στη παραλία του γεννά τα αυγά της κάθε καλοκαίρι η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα, είναι γνωστός για τη νυχτερινή του ζωή. Ʃτον κεντρικό δρόµο βρίσκονται πολλά νυχτερινά κλαµπ δηµιουργώντας µια ξέφρενη ατµόσφαιρα.

Τσιλιβί

Ένας δηµοφιλής προορισµός για οικογένειες και ζευγάρια και ένα από τα πιο κεντρικά σηµεία του νησιού της Ζακύνθου. Βρίσκεται βορειο-ανατολικά του νησιού και έχει µια µεγάλη αµµώδης παραλία που έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση µε το βραβείο της Μπλέ Ʃηµαίας. Ʃτη παραλία είναι διαθέσιµα τα θαλάσσια αθλήµατα και έτσι µπορείτε να περάσετε µια αξέχαστη καλοκαιρινή µέρος. Ʃτη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλοί ελαιώνες και αµπελώνες δηµιουργώντας ένα καταπράσινο σκηνικό. Ʃτο Τσιλιβί υπάρχουν πολλά µπαρ, εστιατόρια και κλαµπ για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές δηµιουργώντας µια ζεστή και φιλική ατµόσφαιρα που θα σας κάνει να νιώσετε άνετα.

Καλαµάκι

Βρίσκεται στη νοτιο – ανατολική πλευρά του νησιού της Ζακύνθου, σε απόσταση µόνο 3χµ από το Λαγανά.Η µασκότ της περιοχής είναι η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα η οποία γεννά τα αυγά της στη παραλία και µαγεύει µικρούς και µεγάλους.Η παραλία είναι η συνέχεια της αµµώδης παραλίας του Λαγανά, είναι καθαρή µε κρυστάλλινα νερά κατάλληλη και για µικρά παιδιά. Ʃτην παραλία είναι διαθέσιµα µόνο λίγα θαλάσσια αθλήµατα ώστε να µη κινδυνεύσει η χελώνα.Η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη και ιδανική για ποδηλασία και περίπατο.Και σε αυτή τη περιοχή υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή µε πολλά µπαρ, µαγαζιά, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια που σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα.

Αλυκανας

Απέχει µόνο ένα χιλιόµετρο από την περιοχή των Αλυκών, τριγύρω υπάρχουν ελαιώνες που δηµιουργούν ένα καταπράσινο σκηνικό. Ʃτο χωριό υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες που σερβίρουν τοπική κουζίνα, σούπερ µάρκετ και τουριστικά µαγαζιά. Η παραλία είναι η συνέχεια της αµµώδης παραλίας των Αλυκών, το ίδιο καθαρή µε γαλανά κρυστάλλινα νερά. Μπορείτε να περάσετε µια αξέχαστη µέρα στη παραλία κάνοντας θαλάσσια αθλήµατα και διασκεδάζοντας µε τη καρδιά σας.

Ο συνδυασµός της παράδοσης και του µοντέρνου κάνουν τον Αλυκανά ένα µέρος ιδανικό για οικογένειες και ζευγάρια που θέλουν να περάσουν ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές αλλά όχι αποµονωµένες.

Επισκεφθείτε τη Ζάκυνθο και ανακαλύψτε τον επίγειο παράδεισο.

Extra info: Το νησί αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα και της µεσογειακής φώκιας Μονάχους – Μονάχους. Γι’ αυτό και στο νησί ιδρύθηκε για την προστασία τους, στο κόλπο του Λαγανά, το Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο.

Το Στολίδι των Επτανήσων

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top