Αν και η θέα μίας επικίνδυνης αράχνης που μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε 15 λεπτά προκαλεί τρόμο, στην Αυστραλία οι πολίτες καλούνται να κάνουν το ακριβώς αντίθετο: να πλησιάσουν και να πιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δηλητηριώδεις αράχνες. Η πρωτοβουλία αυτή, που προέρχεται από το Πάρκο Ερπετών Αυστραλίας, έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός πολύτιμου αντιδότου για το τσίμπημα των αραχνών.
Αράχνες της οικογένειας Atracidae: Σημαντικός ρόλος στην έρευνα Αντιδότου
Η αρσενική αράχνη του Σίδνεϊ, μέρος της οικογένειας Atracidae, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες αράχνες του κόσμου, με την τοξίνη της να προκαλεί το θάνατο σε ελάχιστο χρόνο. Ωστόσο, αυτή η τοξίνη έχει και μια θετική πλευρά: χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη αντιδότου που μπορεί να σώσει ζωές. Παρά την επικινδυνότητά της, αυτή η συγκεκριμένη τοξίνη είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του πάρκου.
Προβλέπεται αύξηση αραχνών: Η βοήθεια του κοινού επίκειται
Σύμφωνα με την ειδικό Έμμα Τένι, το Πάρκο Ερπετών Αυστραλίας χρειάζεται τη βοήθεια του κοινού, καθώς η αύξηση της υγρασίας και των βροχοπτώσεων το φθινόπωρο δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση αυτών των αραχνών. Καθώς το πρόγραμμα αναπτύσσει αντιδότα για τα τσιμπήματα της αράχνης του Σίδνεϊ, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για συλλογή δηλητηρίου αυτή την περίοδο.

Πως μπορείς να βοηθήσεις: Οδηγίες για ασφαλή συλλογή δηλητηρίου
Από την έναρξη του προγράμματος το 1981, δεν έχει καταγραφεί καμία θανατηφόρα περίπτωση, με το Πάρκο να φιλοξενεί περισσότερες από 2.000 αράχνες. Ωστόσο, μόνο τα αρσενικά απελευθερώνουν την τοξίνη που είναι αναγκαία για τη δημιουργία του αντιδότου. Η διαδικασία της συλλογής δεν είναι εύκολη, καθώς απαιτεί την άντληση μεγάλων ποσοτήτων τοξίνης από κάθε αράχνη για να παρασκευαστεί το αντιδότο, με περίπου 50-200 δόσεις να χρειάζονται για την παραγωγή ενός φιαλιδίου.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός διάφανου σκεύους με καπάκι και μίας κουτάλας με μακριά λαβή για την ασφαλή μεταφορά της αράχνης στο βάζο. Μετά τη συλλογή, οι αράχνες αποστέλλονται στο Πάρκο ή σε ένα από τα σημεία παράδοσης για περαιτέρω επεξεργασία.
Η σημασία του προγράμματος: 25.000 ζωές σωσμένες
Με το αντιδότο που προκύπτει από αυτή την έρευνα, έχουν σωθεί πάνω από 25.000 ζωές από τσιμπήματα αράχνων και φιδιών. Η έρευνα αυτή, η οποία ξεκίνησε το 1950 από τον ιδρυτή του πάρκου, Έρικ Γουόρελ, συνεχίζεται με τη βοήθεια του κοινού και την υποστήριξη των συνεργατών του, επεκτείνοντας τη διαδικασία και σε άλλα επικίνδυνα χερσαία είδη.
Εάν θέλεις να συμμετάσχεις στη διαδικασία και να βοηθήσεις στην έρευνα για το αντίδοτο, το Πάρκο Ερπετών Αυστραλίας παρέχει αναλυτικές οδηγίες και σημεία παράδοσης μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.
Διαβάστε ακόμα: Θα δούμε ανθρωποειδή ρομπότ στο μέλλον;