Το «Université d’été de l’animal» διεξήχθη στη γαλλική Βρετάνη για ένατη συνεχόμενη χρονιά με επίκεντρο όλα τα ζώα του κόσμου.
Χταπόδια, κοράκια, κότες, μυρμήγκια: όλα τα ζώα, ακόμη και τα πιο περίεργα ή διαφορετικά, αποτελούν τους πρωταγωνιστές του συνεδρίου «Université d’été de l’animal» που διεξήχθη προ μερικών εβδομάδων για ένατη συνεχόμενη χρονιά στη Βρετάνη της Γαλλίας.
Το πρωτότυπο αυτό συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο, είναι ανοικτό προς το κοινό, γι’ αυτό άλλωστε και δεν διεξάγεται σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο ή συνεδριακό χώρο αλλά σε έναν… ζωολογικό κήπο.
Κι όχι έναν όποιον κι όποιον κήπο, αλλά στο Μπουρμπανσέ της Βρετάνης, στο γαλλικό βορρά, ένα πραγματικά ιδανικό περιβάλλον για να μιλήσει κανείς για σύγχρονη βιολογία και βιοηθική.
Όπως τονίζουν κι οι ίδιοι οι διοργανωτές, η πρωτοτυπία του συνεδρίου έγκειται στην αλληλεπίδραση των παρευρισκομένων με τους επιστήμονες καθώς δεν ακολουθεί μια τυπική συνεδριακή δομή, αλλά διευκολύνει το διάλογο μεταξύ των ομιλητών και του κοινού σε συζητήσεις εντός του ζωολογικού κήπου.
«Ήταν επιθυμία μας να μιλήσουμε για τα ζώα και την συμπεριφορά τους όχι κάπου μακριά τους, αλλά δίπλα σε αυτά –κάτι που αντανακλάται επίσης στα διάφορα εργαστήρια που προσφέρονται εντός του κήπου», σημειώνουν.
Το συνέδριο στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με θέματα τόσο διαφορετικά όπως ο βιομιμητισμός, αλλά και τρέχοντα ζητήματα βιοηθικής.
Από τις εξέχουσες επιστημονικές μορφές που έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει συγκαταλέγεται η Καλίνα Ράσκιν, γενική διευθύντρια του κέντρου CEEBIOS (Centre Européen d’Excellence en Biomimétisme) που έκανε εισήγηση με θέμα «Βιοϊατρική, όταν το πανεπιστήμιο της ζωής μας εμπνέει», όπου θα εξετάσει με ποιο τρόπο τα διάφορα είδη ζώων μας προσφέρουν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις σε ζητήματα παραγωγής ενέργειας, κατασκευής υλικών και διαχείρισης πληροφοριών.
Επίσης, ο βιολόγος Ζορζ Σαπουτιέ έχει μιλήσει για τις “Χίλιες όψεις της ζωικής νοημοσύνης”, κάνοντας ειδική μνεία στις προόδους που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη νευροβιολογία και την βιοηθική. Ο επιστήμονας αναφέρθηκε ειδικότερα στο γεγονός πως η νοημοσύνη και τα συναισθήματα δεν είναι ανθρώπινες ιδιαιτερότητες, φέρνοντας για παράδειγμα ακόμη και κάποια συγκεκριμένα είδα παπαγάλων που… κοκκινίζουν από την ντροπή τους.
Αλλά και ο Λουντοβίκ Ντικέλ, καθηγητής βιοηθικής στο πανεπιστήμιο της Καέν, έχει μιλήσει για την νοημοσύνη του χταποδιού και των «ξαδελφιών» του (σουπιές, καλαμάρια), αποδεικνύοντας πως τα κεφαλόποδα διαθέτουν ένα εξαιρετικά εξελιγμένο εγκέφαλο αλλά και μοναδικές αισθητικές ικανότητες.