Life Τεχνολογία και Επιστήμη

Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να αλλάξεις δουλειά

Οι εποχές όπου είχες μία σταθερή δουλειά μέχρι να πάρεις σύνταξη, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι γονείς μου βρήκαν μία καλή δουλειά στα 22 και έφυγαν από εκεί ως συνταξιούχοι. Οι νεότερες γενιές μπορεί να μην δουν ποτέ στη ζωή τους ένα το εφάπαξ που παίρνουν όσοι κλείνουν το κεφάλαιο «δουλειά» και στατιστικά, αλλάζουν 12-13 δουλειές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, το 95% των εργαζομένων δήλωσε ότι η πρόθεσή του είναι να αλλάξει δουλειά μέσα στο 2024. Δεν είσαι μόνος/η.

Αν το καλοσκεφτείς, είναι θετικό που έχουμε την πολυτέλεια να φεύγουμε από κάπου, γιατί αυτό σημαίνει ότι επιτρέπουμε πια στους εαυτούς μας να αλλάζουν περιβάλλον όταν το κλίμα γίνεται τοξικό ή όταν δεν παίρνουμε αυτά που χρειαζόμαστε. Αν και ξέρουμε ότι ποτέ τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα ή ιδανικά, όταν αλλάζουμε συχνά δουλειά, είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και σε τι θα πούμε εύκολα όχι. 

Είναι επίσης θετικό γιατί δεν προλαβαίνουμε να βαρεθούμε, αποκτάμε γρήγορα περισσότερες δεξιότητες από τις προηγούμενες γενιές και είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα σε νέες συνθήκες. Αφού χρειαζόμαστε τη δουλειά για να ζήσουμε, γιατί να μην τη κάνουμε με διασκεδαστικό τρόπο;

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να είσαι ικανοποιημένος/η από την ήδη υπάρχουσα δουλειά σου, αλλά να θες απλώς να αλλάξεις τομέα ή να νιώθεις ότι έχεις κορεστεί και δεν έχεις κάτι άλλο να δώσεις. Όποιο και να είναι το αίτιο, αυτές είναι οι 2 ιδανικές στιγμές για να προχωρήσεις σε αλλαγή.

Οι ιδανικοί μήνες για να αλλάξουμε δουλειά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο Σεπτέμβριος

Το πιθανότερο είναι ότι έχεις ήδη μαντέψει σωστά. Αν και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα υπάρξει ένα άνοιγμα θέσης σε μία εταιρία ή πότε θα απολυθείς από μία δουλειά που θεωρείς σταθερή, υπάρχουν δύο μήνες μέσα στον χρόνο που κρίνονται ως οι πιθανότεροι για να βρεις. Ο πρώτος είναι ο Σεπτέμβριος, ο μήνας διαφόρων ξεκινημάτων, η αρχή της σεζόν που ελπίζεις ότι θα είναι καλύτερη από την περσινή. Τι κάνεις όμως αυτόν τον μήνα (μαζί και με τον Οκτώβριο) τον ιδανικό μήνα εύρεσης δουλειάς; 

Μιλάμε για την περίοδο που ακολουθεί μετά το καλοκαίρι, την εποχή όπου οι εκκρεμότητες είναι πολλές και ξαφνικά οι εργοδότες χρειάζονται έξτρα βοήθεια. Εφόσον όλοι αναζητούν δουλειά τότε (όπως κι εσύ), είναι πιο πιθανό να αναλάβεις εσύ τη θέση εκείνου που ψάχνει να πάει κάπου αλλού. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μία εταιρία έχει ξεπεράσει τα μισά της χρονιάς και έχει μία ξεκάθαρη εικόνα του διαθέσιμου budget. Άρα είσαι σε θέση να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις, ειδικά αν ο προκάτοχός σου έφυγε και βιάζονται να τον αντικαταστήσουν.

Αν πάλι μιλάμε για εσένα και τις δικές σου ανάγκες, έχεις ήδη γεμίσει μπαταρίες από τις διακοπές, έχεις ξεκουραστεί και ενδεχομένως έχεις βρει τον χρόνο να σκεφτείς με ηρεμία τι είναι αυτό που θες επαγγελματικά και πού θα το αναζητήσεις. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των αλλαγών στη δουλειά, άρα γιατί να μην το κάνεις σε ένα νέο περιβάλλον; Μπορείς να προετοιμάσεις το έδαφος στέλνοντας βιογραφικά το καλοκαίρι ή αμέσως μετά τις διακοπές και να περάσεις τον Σεπτέμβριο κάνοντας συνεντεύξεις και ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά.

Ο Ιανουάριος για γούρι

New Year New Me, λέει ο θυμόσοφος λαός και κάτι παραπάνω θα ξέρει. Δεν χρειάζεται να κάνεις λίστα με New Year’s Resolutions για να εκπληρωθούν οι επιθυμίες σου. Απλώς χρησιμοποίησε αυτόν τον ενθουσιασμό των γιορτών και στείλε βιογραφικό εκεί που σε ενδιαφέρει περισσότερο. Αν και βρισκόμαστε στα μισά της σεζόν, είναι η στιγμή που οι εταιρείες εγκρίνουν τα ετήσια budgets και προχωρούν σε προσλήψεις. Μην απογοητευτείς αν δεν συμβεί αμέσως. Ο Ιανουάριο πηγαίνει πακέτο με τον Φεβρουάριο. Και αν δεν συμβεί ούτε τότε, είπαμε ότι ο Σεπτέμβριος σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Τα βασικά tips για να πάρεις τη δουλειά

Κάθε χώρος εργασίας διέπεται από τους δικούς του κανόνες, συνεπώς είναι χρήσιμο να κάνεις την έρευνά σου πριν από τη συνέντευξη. Ποιο είναι το κλίμα; Υπάρχει αυστηρό dresscode ή είναι προτιμότερο να είσαι περισσότερο ο εαυτός σου στιλιστικά; Φροντίζουμε πάντα την υγιεινή μας, δεν υπερβάλουμε με τα αξεσουάρ και το μακιγιάζ και δεν υποκρινόμαστε ότι είμαστε κάποιος άλλος (αυτό ισχύει και για τα πρώτα ραντεβού).

Μιλάμε ευγενικά, αλλά όχι σαν να δίνουμε επιστημονική διάλεξη και φέρνουμε την καλή μας διάθεση. Η εμπειρία θα σου έχει ήδη μάθει ότι είναι πολύ σημαντικό να μας λύνονται όλες οι απορίες από την πρώτη συνάντηση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις αργότερα. Ρώτησε ό,τι θες για τον μισθό, το ωράριο και τις day to day υποχρεώσεις. Καλύτερα να ξέρεις από την αρχή τι θα κληθείς να αντιμετωπίσεις. Μην ξεχνάς ότι δεν μιλάμε άσχημα για τις προηγούμενες δουλειές μας διότι δεν είναι πρέπον αλλά δείχνει και μία τάση να μιλάς αρνητικά πίσω από την πλάτη των άλλων και κανείς δεν θέλει τέτοιο συνάδελφο. 

Διαβάστε ακόμη: A.I. Ποια επαγγέλματα θα σβήσουν από την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Ζω στην Αθήνα (που λατρεύω) αλλά επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου. Λατρεύω τα σκυλιά μου, τα γλυκά, τις ταινίες τρόμου, τους ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται αλλά και να γράφω για όλα αυτά.
X