Τεχνολογία και Επιστήμη

Μισό κιλό κίτρινη σκόνη, κυρ Στέφανε! Για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη…

Μια νέα κίτρινη σκόνη, που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, ίσως αποτελέσει έναν επαναστατικό τρόπο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.

Όπως δείχνουν οι πρώτες δοκιμές, μόλις μισό κιλό από αυτή τη σκόνη μπορεί να απορροφήσει την ίδια ποσότητα CO2 που απορροφά ένα δέντρο. Αφού απορροφήσει τον άνθρακα, η σκόνη έπειτα μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια ή να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές διαδικασίες, όπως στην παραγωγή ανθρακούχων ποτών.

Βραβείο βιωσιμότητας για την ανακάλυψη του καθηγητή Omar M. Yaghi

«Αυτή η ανακάλυψη λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα στην τεχνολογία και μας δίνει την ευκαιρία να την επεκτείνουμε και να την εφαρμόσουμε», λέει ο Omar M. Yaghi, χημικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, ο οποίος έλαβε ένα κορυφαίο βραβείο βιωσιμότητας στις 18 Ιουνίου για τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις που ξεκλειδώνουν βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Παρόλο που δεν είναι το πρώτο υλικό που απορροφά τον άνθρακα «είναι ένα κβαντικό άλμα μπροστά (συγκριτικά με άλλες ενώσεις) όσον αφορά στην ανθεκτικότητα του υλικού». Το υλικό είναι ανθεκτικό, πορώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, κάτι που το καθιστά καλύτερο από άλλα υλικά για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Απορρόφηση άνθρακα από εργοστάσια και πόλεις

Η ομάδα του καθηγητή Omar M. Yaghi , ο οποίος έχει καταταχθεί ως ο δεύτερος πιο επιδραστικός χημικός παγκοσμίως (Top 100 Chemists, Thomson Reuters, 2011), ασχολείται με αυτόν τον τομέα για δεκάδες χρόνια και οι έρευνές του αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την απορρόφηση  -έστω- μικρών ποσοτήτων άνθρακα από την ατμόσφαιρα, είτε από εργοστάσια, είτε από τον αέρα γύρω από τις πόλεις.

Γιατί η σκόνη του Omar M. Yaghi είναι αποτελεσματική

Η έρευνα του Yaghi με τον Zihui Zhou, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή στο εργαστήριό του, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τον περασμένο μήνα. Στο εργαστήριο, η ομάδα του Yaghi διαπίστωσε ότι η σκόνη αυτή μπορεί να απορροφήσει και να απελευθερώσει τον άνθρακα πάνω από 100 φορές. Γεμίζει με CO2 σε περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια θερμαίνεται για να απελευθερωθεί το αέριο, πριν ξαναρχίσει η διαδικασία. Η θερμοκρασία που χρειάζεται για την απελευθέρωση του CO2 είναι περίπου 49°C, κάτι που τη κάνει πιο αποτελεσματική από άλλες μεθόδους, οι οποίες απαιτούν πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Ξεκίνησε η παραγωγή της σκόνης που απορροφά άνθρακα

Με την εταιρεία του, Atoco, η οποία εδρεύει στην Ιρβαϊν της Καλιφόρνια, σκοπεύει να αναπτύξει τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και πιστεύει ότι η παραγωγή αυτής της κίτρινης σκόνης σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο φέρνοντας μεγάλη αλλαγή στην απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί σε εργοστάσια ενέργειας

Αυτή η δυνατότητα σημαίνει ότι μέρη που παράγουν ήδη θερμότητα – όπως εργοστάσια ή πιο συγκεκριμένα εργοστάσια ενέργειας – θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν για να απελευθερώνουν τον άνθρακα και να επαναλαμβάνουν τον κύκλο. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε υπάρχοντα συστήματα ή μελλοντικές τεχνολογίες για την απορρόφηση του άνθρακα.

Μεγάλες προσδοκίες αλλά και μεγάλο κόστος

Ο Shengqian Ma, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας και μη εμπλεκόμενος στην έρευνα, επισήμανε ότι «αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να μειώσει σημαντικά την ενέργεια που χρειάζεται για την απομάκρυνση του CO2, κάτι που την κάνει πολύ καινοτόμα και υποσχόμενη, καθώς μέχρι τώρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην άμεση αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται». Ωστόσο, αναφέρει και ότι ένα μεγάλο εμπόδιο στη χρήση αυτής της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι το υψηλό κόστος παραγωγής των υλικών που απορροφούν τον άνθρακα.

* Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το Instagram Account: Berkeley Inspire.

Η Δανάη Φαίδρα Θωμαΐδου είναι δημοσιογράφος. Από το 2006 μέχρι σήμερα εργάζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές ή δελτία ειδήσεων, αναλαμβάνοντας τις συνεντεύξεις, το ρεπορτάζ και την επιμέλεια των βίντεο (μοντάζ). Έχει αρθρογραφήσει σε site και έντυπο περιοδικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια-εργαστήρια voice acting, μεταγλώττισης, ορθοφωνίας, αυτοσχεδιαστικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής. Ψάχνοντας τρόπους να διοχετεύσει δημιουργικά την ιδιαίτερη αγάπη της σε ό,τι σχετίζεται με τη φωνή και την εκφραστικότητα, έχει ασχοληθεί με μεταγλωττίσεις, εκφωνήσεις ραδιοφωνικών σποτ και την αφήγηση βιβλίου (audiobook).
X