Το σούπερ μάρκετ έχει καταλήξει να είναι μία από τις πολυτέλειες της καθημερινότητας, και αυτό είναι εντελώς κυριολεκτικό. Με τις συνεχείς ανατιμήσεις, υπάρχουν πλέον προϊόντα που τα λες και απλησίαστα, με το ελαιόλαδο να μπαίνει στην κορυφή των ακριβών αγορών.
Πλέον σκεφτόμαστε το αν μας συμφέρει να φτιάξουμε παστίτσιο ή κοκκινιστό μοσχαράκι στο σπίτι ή αν είναι καλύτερο να παραγγείλουμε από το μαγειρείο της γειτονιάς, που θα μας έρθει και πιο φθηνά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν μπορούμε να κόψουμε το σούπερ μάρκετ και να μην προμηθευόμαστε ούτε τα βασικά. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι κάποια μικρά tips για να ψωνίζουμε on a budget και να μην ξοδεύουμε αλόγιστα.
Υπάρχουν τρόποι να πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ και να πληρώνουμε το λιγότερο δυνατό; Να μην μας φεύγει το μισό μηνιάτικο σε πρώτες ύλες και καθαριστικά; Φυσικά και υπάρχουν. Αρκεί να μην το αφήσουμε στην τύχη και να έχουμε κατά νου ότι χρειάζεται σωστή οργάνωση, έρευνα και προετοιμασία.
Δεν πάμε ποτέ πεινασμένοι
Η πιο γνωστή συμβουλή που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις αγορές στο σούπερ μάρκετ είναι ότι απαγορεύεται να πηγαίνουμε όταν πεινάμε. Και αυτό γιατί θα καταλήξουμε να αγοράσουμε περισσότερο junk food, όπως πατατάκια και σοκολάτες και θα ξεχάσουμε τις πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα και λαχανικά. Φροντίζουμε να φάμε κάτι ελαφρύ (και όχι κάτι βαρύ που μπορεί να προκαλέσει αποστροφή σε τροφές που θα δούμε) και μετά ξεκινάμε.
Ναι στις προσφορές αλλά με προσοχή
Δεν αγοράζουμε οτιδήποτε λέει ότι είναι σε προσφορά, γιατί μπορεί να μην είναι πραγματική προσφορά. Υπάρχουν όμως προϊόντα που πολύ συχνά μπαίνουν σε μισή τιμή, όπως τα καθαριστικά ή τα της προσωπικής υγιεινής. Επίσης, μπορούμε πάντα να κάνουμε μία έρευνα αγοράς πριν ψωνίσουμε και να συγκρίνουμε το ίδιο προϊόν σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ. Μπορούμε δηλαδή να αγοράζουμε τυριά και μαλακτικά από μία αλυσίδα, αλλά αλλαντικά και λαχανικά από άλλη.
Κουπόνια και δωροεπιταγές των σούπερ μάρκετ
Κάθε σούπερ μάρκετ έχει τις δικές του προσφορές, ανάλογα με το είδος του προϊόντος που αγοράζεις. Μπορείς να έχεις εξαργύρωση πόντων με βάση το ποια πιστωτική κάρτα χρησιμοποιείς ή με το πόσες αγορές έχεις κάνει από αυτή την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Κάνε μία οnline έρευνα και δες ποια σε συμφέρουν και από άποψη τοποθεσίας.
Πήγαινε με λίστα
Πάρα πολύ σημαντικό. Έχει τύχει να πάω στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα και να καταλήγω να αγοράζω πράγματα που ενδεχομένως δεν θα μαγειρέψω ποτέ και λήγουν στο ντουλάπι. Άρα ετοιμάζουμε τη λίστα της εβδομάδας με όλα όσα χρειαζόμαστε για τη μαγειρική, το καθάρισμα του σπιτιού και ίσως μερικά σνακς για ώρα ανάγκης. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον λογαριασμό που θα πληρώσουμε.
Αγοράζουμε υλικά που χρησιμοποιούμε συχνά
Κάθε νοικοκυριό έχει τις δικές του ανάγκες και επιλογές σε συνταγές. Αν συνήθως μαγειρεύεις όσπρια, ζυμαρικά και ένα κρέας την εβδομάδα, μείνε σε αυτά που ξέρεις και φρόντισε να έχεις τα υλικά που χρησιμοποιείς πολύ. Έτσι θα υπάρχει πάντα κάτι για να μαγειρέψεις, σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεις να πας στο σούπερ μάρκετ.
Τσεκάρουμε πάντα τα ντουλάπια και το ψυγείο
Άλλο ένα βασικό λάθος που κάνουμε συνήθως είναι ότι νομίζουμε ότι μας λείπουν πράγματα, ενώ υπάρχουν ήδη στο σπίτι μας. Δεν μπορεί να μην σου έχει τύχει να αγοράζεις ρολό κουζίνας και να έχεις ήδη ένα γεμάτο ντουλάπι ή να μην αγοράζεις ντομάτες επειδή είσαι σίγουρος/η ότι έχουν τελειώσει. Επομένως, πρώτα καθαρίζουμε και οργανώνουμε σωστά την κουζίνα, και μετά πάμε για ψώνια.
Δεν ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά αν δεν τελειώσουν αυτά που έχουμε
Το πιο κλασικό λάθος που κάνω. Ενώ δεν αγοράζω πολλά φρούτα και λαχανικά, καταφέρνω πάντα να τα αντικαθιστώ πριν ωριμάσουν πολύ και τα πετάω. Ο ορισμός του food waste δηλαδή. Για τον Σεπτέμβριο, έχω θέσει αυτό το challenge στον εαυτό μου. Να αξιοποιώ περισσότερο και καλύτερα τα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο μου, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πετάξω τίποτα. Και μένουν και λεφτά στην τσέπη.
Δεν πετάμε leftovers
Σε συνέχεια του προηγούμενου, ξέρουμε ήδη καλά ότι έχουμε καταστρέψει το περιβάλλον και σε αυτό συμβάλλει το food waste. Δεν πετάμε ποτέ μαγειρεμένο φαγητό. Αν δεν το φάμε εμείς, μπορούμε να το βάλουμε σε ένα χάρτινο τάπερ και να το προσφέρουμε σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Αν μείνουν υλικά στο ψυγείο και λήγουν σχετικά σύντομα, ας βρούμε μία εύκολη συνταγή έτσι ώστε να μην το πετάξουμε. Ευτυχώς το Ίντερνετ είναι γεμάτο από ιδέες για πανεύκολες συνταγές.
Ναι στην ποιότητα
Φυσικά και θα κάνουμε οικονομικές επιλογές, αλλά αυτό δεν θα γίνεται πάντα εις βάρος της ποιότητας. Υπάρχουν προϊόντα, όπως τα χαρτικά ή τα συσκευασμένα ψωμιά που ίσως να έχουν παρόμοια ποιότητα. Δεν ισχύει όμως τα ίδιο για τα κρεατικά, τα ψαρικά ή αυτά που χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας υγιεινή, ειδικά αν έχουμε κάποιες ευαισθησίες στο δέρμα ή το στομάχι. Επιλέγουμε πού δεν θα κάνουμε εκπτώσεις και πού μπορούμε να κινηθούμε με περισσότερη ευελιξία.
Διαβάστε ακόμη: Feng Shui στην κουζίνα: 8 tips για φθινοπωρινή οργάνωση και ηρεμία