Ο εθισμός των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει την ανησυχία μιας σειράς κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους, έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό ή αποκλεισμό των social media και ειδικότερα του TikTok.
Την αρχή έκαναν οι ΗΠΑ, οι οποίες «σέρνουν» στα δικαστήρια την κινέζικη πλατφόρμα με τελεσίγραφο την πώλησή της σε Αμερικανούς ιδιοκτήτες ή την απαγόρευσή της. Νομικά, οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα είναι πολύ εθιστική και άρα επιβλαβής για τους εφήβους, ενώ έχουν κατηγορήσει την εταιρία στο παρελθόν ότι υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα τα οποία εκμεταλλεύεται το κινέζικο καθεστώς.
Στην πραγματικότητα αποτελεί άλλο ένα πεδίο μάχης μεταξύ των δύο κρατών για την γεωπολιτική κυριαρχία.
Μετέπειτα, η Αυστραλία «πήρε την σκυτάλη» και απαγόρευσε την πλήρη χρήση των social media για παιδιά κάτω των 16 ετών, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα «αντιγράψει» και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, στις 30 Δεκεμβρίου θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του, θα αφορά την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Υπενθυμίζεται πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση των social media για τα παιδιά.
Η γειτονική Αλβανία γίνεται η πιο πρόσφατη χώρα που θέτει εκτός νόμους το TikTok
Στη λίστα των κρατών που λαμβάνουν μέτρα κατά των social media μπαίνει και η γειτονική Αλβανία, καθώς ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok για ένα χρόνο, με στόχο την προστασία των νέων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία, μετά τη δολοφονία ενός 14χρονου τον περασμένο Νοέμβριο. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από έντονες ανησυχίες για την επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ειδικότερα το TikTok, στα παιδιά και τους εφήβους της χώρας.
Η απαγόρευση, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του νέου χρόνου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά από συνάντηση με γονείς και εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα.
Όπως ανέφερε, το TikTok θα απαγορευτεί για όλους τους χρήστες στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ως «κακοποιό της γειτονιάς». «Για ένα χρόνο θα το κλείσουμε εντελώς για όλους τους χρήστες», τόνισε ο Ράμα, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η απόφαση για την απαγόρευση αυτή έχει συνδεθεί με την πρόσφατη δολοφονία ενός 14χρονου μαθητή, ο οποίος έχασε τη ζωή του από έναν συμμαθητή του, με αφορμή μια αντιδικία που προέκυψε μέσω των κοινωνικών δικτύων. Στο TikTok, μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει βίντεο με ανήλικους που εξέφραζαν τη στήριξή τους στον δράστη. Το περιστατικό πυροδότησε δημόσιες συζητήσεις για την αρνητική επίδραση των social media στους νέους, με τον Ράμα να καταγγέλλει την εξάπλωση της βίας που προάγεται από τα μέσα αυτά.
Ο πρωθυπουργός Ράμα επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά, αλλά η κοινωνία και η τεχνολογία που έχει καταστεί επικίνδυνη για τους νέους. «Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τα παιδιά μας, το πρόβλημα είναι η κοινωνία μας, το πρόβλημα είναι το TikTok και όλα τα άλλα social media που κρατούν ομήρους τα παιδιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.