Η Meta, η εταιρεία πίσω από το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων (fact-checking) στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια στροφή πολιτικής που αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης του περιεχομένου στις πλατφόρμες της.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την αλλαγή μέσω των κοινωνικών μέσων, δηλώνοντας: «Θα αντικαταστήσουμε τους fact-checkers με τις “σημειώσεις κοινότητας” (community notes), όπως αυτές που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Η αρχή θα γίνει από τις ΗΠΑ». Η απόφαση αφορά το Facebook, το Instagram, τα Threads και άλλες εφαρμογές της Meta, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Επιστροφή στις βασικές αρχές
Ο Ζούκερμπεργκ εξήγησε ότι η αλλαγή στοχεύει στην απλοποίηση των πολιτικών της εταιρείας και την προώθηση της ελευθερίας έκφρασης. «Έχουμε δημιουργήσει περίπλοκα συστήματα ελέγχου περιεχομένου που, παρά τις καλές προθέσεις, κάνουν λάθη. Ακόμα και αν αυτά αφορούν μόλις το 1% των αναρτήσεων, επηρεάζουν εκατομμύρια χρήστες», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η Meta θα επικεντρωθεί στη μείωση των λαθών και στην κατάργηση συγκεκριμένων πολιτικών περιεχομένου για αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η μετανάστευση και η έμφυλη βία. Αντίθετα, η προσοχή θα στραφεί σε σοβαρότερες παραβιάσεις.
«Μπορεί να χάσουμε κάποιες αναρτήσεις με προβληματικό περιεχόμενο, αλλά θα μειώσουμε και τις αδικαιολόγητες διαγραφές αναρτήσεων ή λογαριασμών αθώων χρηστών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πολιτικές προεκτάσεις και αντιδράσεις
Η αλλαγή πολιτικής της Meta έρχεται σε ένα κλίμα αυξημένης πολιτικοποίησης γύρω από τις αποφάσεις των κοινωνικών μέσων. Ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε ότι η πολιτιστική μεταστροφή προς την ελευθερία του λόγου, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές, επηρέασε την απόφαση.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Meta ότι η πολιτική ελέγχου της περιεχομένου ευνοεί τους Δημοκρατικούς, ενώ αυτές οι κατηγορίες παραμένουν αμφισβητούμενες.
Τι σημαίνει το τέλος του fact-checking
Ο έλεγχος γεγονότων (fact-checking) αποτελεί μια διαδικασία επαλήθευσης της ακρίβειας πληροφοριών και δηλώσεων. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και να αποτρέψει τη διάδοση παραπλανητικών ισχυρισμών από πολιτικούς και άλλες πηγές.
Η Meta υποστηρίζει ότι η κατάργηση του προγράμματος δεν θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία της πλατφόρμας, αλλά θα ενισχύσει την ελευθερία λόγου, ενώ παράλληλα επενδύει σε αυτοματοποιημένα συστήματα εντοπισμού σοβαρών παραβιάσεων.
Μετακινήσεις και στρατηγικές συμμαχίες
Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η Meta μεταφέρει την ομάδα διαχείρισης εμπιστοσύνης και ασφάλειας από την Καλιφόρνια στο Τέξας. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύοντας τη στρατηγική της προσέγγιση με την επερχόμενη κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις του Ζούκερμπεργκ και οι ενέργειες της Meta αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα σχετικά με το πώς οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τη δυναμική και την αξιοπιστία των κοινωνικών μέσων τα επόμενα χρόνια.