Τεχνολογία και Επιστήμη

Θα δούμε ανθρωποειδή ρομπότ στο μέλλον;

Θα ζήσουμε ποτέ σε έναν κόσμο γεμάτο ανθρωποειδή ρομπότ, όπως αυτά που βλέπουμε στις επιστημονικές φαντασίες; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική για το άμεσο μέλλον, παρά τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Τεχνολογικές πρόοδοι και ενθουσιασμός για τα ανθρωποειδή ρομπότ

Η πρόοδος στην βαθιά μάθηση και στον έλεγχο ρομπότ έχει προκαλέσει ενθουσιασμό για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, παρόμοια με τις επιτυχίες του ChatGPT και άλλων καινοτομιών.

Η απογοήτευση των αυτόνομων οχημάτων: Ένα μάθημα για τα ρομπότ

Η ιστορία όμως μας έχει δείξει ότι οι τεχνολογικές υποσχέσεις δεν πραγματοποιούνται πάντα όπως αναμένεται. Το 2012, η βιομηχανία αυτοκινήτων είχε προβλέψει ότι τα αυτόνομα οχήματα θα ήταν έτοιμα για μαζική παραγωγή το 2020. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις και την τεχνολογική πρόοδο, η βιομηχανία εγκατέλειψε τα σχέδια αυτά, λόγω του υψηλού κόστους και των τεχνικών προβλημάτων.

Οι τεράστιες δυσκολίες για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ

Τα ανθρωποειδή ρομπότ αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις από τα αυτόνομα οχήματα. Τα περιβάλλοντα εργασίας τους είναι πολύ πιο ποικιλόμορφα και η ανάγκη για ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, η δυνατότητα ενός ανθρωποειδούς ρομπότ να κινείται και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο, σε διάφορους χώρους, απαιτεί τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη.

Πόσο κοντά Είμαστε στην μαζική παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ;

Αν και οι τεχνολογίες ρομποτικής συνεχίζουν να εξελίσσονται, τα ανθρωποειδή ρομπότ παραμένουν μακριά από την πραγματοποίηση μαζικής παραγωγής. Η ανάπτυξη τους απαιτεί τόσο τεχνική όσο και οικονομική πρόοδο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Οι ασφαλείς εφαρμογές και η βιωσιμότητα τους παραμένουν αμφίβολες, γεγονός που καθυστερεί την ευρεία τους διάθεση στην αγορά.

Συμπέρασμα: Μένουμε μακριά από τα ανθρωποειδή ρομπότ

Αν και οι τελευταίες εξελίξεις στη ρομποτική είναι εντυπωσιακές, η μαζική παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ είναι ακόμα πολύ μακριά. Οι προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια, την τεχνολογία και το κόστος είναι τόσο μεγάλες που η πραγματοποίηση αυτής της τεχνολογίας θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά εκτιμούσαμε.

Διαβάστε ακόμα: Ο Δρ. Χρήστος Παπαδημητρίου αναπτύσσει ανθρώπινους «εγκεφάλους» με την τεχνολογία μικροϊστών

    X