Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή για να ζητήσεις αύξηση στη δουλειά. Μόνο λάθος τρόπος. Όλα είναι θέμα πολιτικής της εταιρείας, της συμφωνίας που έχεις κάνει, του ετήσιου budget αλλά και πόσο καιρό εργάζεσαι εκεί. Είναι λίγο δύσκολο να πάρεις αύξηση κάπου, αν δεν έχεις συμπληρώσει έναν χρόνο δουλειάς. Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο και υπάρχουν αρκετοί εργοδότες που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους και νωρίτερα, αν φυσικά το θέλουν.
Αν ανήκεις στους ανθρώπους που ντρέπονται φρικτά να ζητήσουν αύξηση, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την πάρεις ποτέ. Είναι ελάχιστοι οι χώροι εργασίας που δίνουν από μόνη τους αύξηση στον εργαζόμενο, ακόμα και αν την αξίζει. Συνεπώς, να θυμάσαι ότι είναι κάτι που σου αξίζει και πρέπει να έχεις το θάρρος να το κάνεις, αλλά με τον σωστό τρόπο.
Σωστή προετοιμασία
Οι ειδικοί σε θέματα καριέρας μάς υπενθυμίζουν το εξής: ότι είναι σημαντικό να πηγαίνουμε πάντα προετοιμασμένοι στον εργοδότη μας, με επιχειρήματα και αποδείξεις. Ανάλογα με τη φύση της δουλειάς, μπορείς να έχεις μαζί σου αριθμούς ή στόχους που επετεύχθησαν, έτσι ώστε να υπάρχει κάτι χειροπιαστό όταν θα ζητήσεις αύξηση. Αν δεν μπορείς να έχεις αριθμούς, κράτησε σημειώσεις για όσα έκανες, άλλαξες ή βελτίωσες στη δουλειά συνολικά. Θα βοηθήσει.

Τα λάθη που κάνουμε όταν ζητάμε αύξηση
Είπαμε τα βασικά που πρέπει να κάνουμε, αλλά είναι ακόμα πιο χρήσιμο να επικεντρωθούμε στα τυχόν λάθη που σίγουρα έχουμε κάνει όταν αποφασίζουμε ότι έχει έρθει η ώρα για αύξηση. Ρίξε μια ματιά και δεν θα επαναλάβεις τα ίδια.
Φέρεσαι σαν να είναι δεδομένη
Είναι φυσιολογικό να έχεις ανάγκη και να διεκδικείς περισσότερα χρήματα, αλλά πρέπει πρώτα να είσαι σίγουρος/η ότι οι πιθανότητες είναι υψηλές. Το βασικό είναι να έχεις αποδείξεις γιατί ο εργοδότης θα προσφέρει μόνο όταν βλέπει αποτελέσματα. Όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα, περισσότερη σημασία έχει ο τρόπος που επικοινωνείς κάτι. Δεν γίνεται να απαιτείς ή να μιλάς με έπαρση. Επικοινωνείς την ανάγκη σου με σεβασμό, ηρεμία, νηφαλιότητα και φυσικά προετοιμάζεσαι και για την περίπτωση της άρνησης. Μετά μπορείς να αποφασίσεις πώς θα κινηθείς.
Συγκρίνεσαι με τους συναδέλφους σου
Καταρχάς, δεν είναι ευγενικό να αναφέρεσαι σε άλλους ανθρώπους ενώ απουσιάζουν, και ειδικά για το πόσα παίρνουν. Κάθε εργαζόμενος κάνει μία συμφέρουσα συμφωνία και προχωρά. Δεν μας αφορά αν παίρνει περισσότερα από εμάς και σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει το να αναφέρουμε, ακόμα κι αν το βρίσκουμε άδικο. Το ζητούμενο είναι ο εργοδότης να αναγνωρίζεις και να εκτιμά τη δουλειά μας και με αφετηρία αυτό, αποφασίζει αν θα δώσει αύξηση ή όχι.
Λες όλα τα προσωπικά σου
Κάθε άνθρωπος θέτει τα δικά του όρια και πόσα πράγματα θέλει να μοιράζεται με τους συναδέλφους ή τον εργοδότη του. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε ως μοχλό πίεσης όταν μιλάμε για αύξηση. Αν αναφέρουμε προσωπικά χρέη ή ανάγκη για χρήματα επειδή παντρευόμαστε ή θα κάνουμε παιδί ή επειδή παίρνουμε διαζύγιο, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμηχανίας. Διεκδικούμε τα χρήματα που θεωρούμε ότι αξίζουμε, αλλά χωρίς να εμπλέκουμε την προσωπική μας ζωή.
Τελείως λάθος timing
Είπαμε στην αρχή ότι δεν υπάρχει λάθος ώρα, αλλά λάθος τρόπος. Αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Ναι, μπορούμε να ζητήσουμε πιο εύκολα αύξηση αν έχουμε περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε αυτή τη δουλειά, αλλά πάντα θα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος μέσα στις μέρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν γίνεται να το κάνουμε εκτός ωραρίου, τα Σαββατοκύριακα ή όταν ο ένας από τους δύο βρίσκεται σε άδεια διακοπών. Μία λάθος στιγμή είναι όταν βλέπουμε ότι γίνονται απολύσεις εκείνη την περίοδο ή όταν η εταιρεία βιώνει μία σημαντική αλλαγή και επικρατεί τεράστιο άγχος. Ζυγίζουμε την κατάσταση και μπορούμε να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι την πολύ καταλληλότερη στιγμή.
Δίνουμε τελεσίγραφο
Πότε μας βοήθησε το να δίνουμε τελεσίγραφο σε κάποιον, που ουσιαστικά μοιάζει με απειλή; Όταν απειλούμε τον σύντροφό μας ότι θα τον χωρίσουμε, το πιθανότερο είναι ότι θα φύγει από μόνος του. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τη δουλειά. Αν θέλουμε αύξηση και πούμε στον εργοδότη μας ότι θα φύγουμε αν δεν την πάρουμε, παίρνουμε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Το ρίσκο του να μας πει ότι θα φύγουμε και να βρεθούμε χωρίς αύξηση, αλλά κυρίως χωρίς δουλειά. Αν είμαστε έτοιμοι και για αυτό το σενάριο, τότε ναι, θα μπορούσαμε να ρισκάρουμε και να δούμε πώς θα πάει. Συνήθως όμως δεν λειτουργεί υπέρ μας, γιατί δείχνει ότι δεν έχουμε καμία διάθεση για επικοινωνία ή διαπραγμάτευση.
Διαβάστε τη συνέχεια: Coffee badging: Η αμφιλεγόμενη τάση στη δουλειά (που ίσως υιοθετείς ήδη)