Uncategorized

15 μικροί τρόποι για να γίνεις πρωινός τύπος (από αύριο κιόλας)

πρωινός τύπος

Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να γίνει εφιάλτης για τους περισσότερους από εμάς. Το έχουμε ταυτίσει με τις μέρες του σχολείου, τότε που πεταγόμασταν στις 7 το πρωί και έπρεπε να παρακολουθήσουμε Φυσική, Μαθηματικά κι Εμείς κι ο Κόσμος. Μεγαλώσαμε αλλά το ξύπνημα παρέμεινε καταναγκαστικό. Για το Πανεπιστήμιο, τη δουλειά και λοιπές υποχρεώσεις.

Κι ενώ κάποιοι το έχουν έμφυτο και ξυπνούν από το ξημέρωμα με ενέργεια και διάθεση, ενίοτε και χωρίς καφέ, τι γίνεται με εμάς τους υπόλοιπους που δυσκολευόμαστε; Πώς γίνεσαι πρωινός τύπος αν θέλεις τουλάχιστον δύο ώρες για να φτάσεις στο σημείο να ξυπνήσεις εντελώς και να επικοινωνήσεις με τους γύρω σου; Στην πραγματικότητα όμως, ο βασικός λόγος για το οποίο πρέπει να γίνουμε όλοι πρωινοί τύποι, είναι επειδή κάνει καλό στην υγεία μας. Αυτό μάς λέει μία έρευνα του 2018. Ότι οι άνθρωποι που λειτουργούν περισσότερο τις βραδινές ώρες, άρα κοιμούνται και λιγότερο, κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές νόσους. Επίσης, αυτός ο τρόπος ζωής συνδέεται με κακές διατροφικές επιλογές, συγκριτικά με εκείνους που ξεκινούν νωρίς τη μέρα τους.

Πάμε λοιπόν να αλλάξουμε τον ύπνο μας, πρώτα για το καλό της υγείας και έπειτα για λόγους παραγωγικότητας και ενέργειας. Αυτό θα συμβεί με τους εξής απλούστατους 20 τρόπους.

Ο κανόνας 3-2-1

Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι, μην το κλείσεις αμέσως. Μέτρα αντίστροφα 3-2-1 και μετά πάτησέ το. Έτσι δεν θα ξανακοιμηθείς.

Πρώτα stretching

Θα πάρει λίγο διάστημα μέχρι να το συνηθίσεις, αλλά έτσι ξεκινάς σωστή τη μέρα, ως αυθεντικός πρωινός τύπος. Σηκώνεσαι όρθιος/α, χαμηλώνεις το κεφάλι προς το στήθος σκύβεις και μετά τεντώνεσαι προς τα πάνω. Παίρνεις μερικές ανάσες και ξεκινάς, χωρίς πόνου στο σώμα.

Όχι κινητό

Αφού θα μπεις που θα μπεις την υπόλοιπη μέρα, μην ξεκινάς τη μέρα σου με μέιλ και μηνύματα από τη δουλειά. Μπορεί να περιμένει λίγο.

Πιες νερό

Ακόμα κι αν πίνεις πολύ νερό, αφυδατώνεσαι έστω και λίγο, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αναπλήρωσε ό,τι έχασες και μην πηγαίνεις κατευθείαν στην καφετιέρα.

Μύρισε τον καφέ

Μάλλον είναι προτιμότερο να ξεκινάς από την όσφρηση, γιατί έτσι δίνεις στον εαυτό σου ένα λεπτό να κλείσει τα μάτια, να εισπνεύσει και να σκεφτεί με θετικό τρόπο τη μέρα που ξεκινά. Αν λατρεύεις τον καφέ, είναι σίγουρα μία από τις αγαπημένες σου μυρωδιές.

Λίστα με το πρώτο πράγμα της ημέρας

Μπορείς να φτιάχνεις μία λίστα κάθε εβδομάδα, με ένα διαφορετικό πράγμα που θα κάνεις, ξεκινώντας τη μέρα σου. Αν έχεις πολλές υποχρεώσεις που σου προκαλούν άγχος, κάνε κάτι μικρό, όπως το να πληρώσεις διαδικτυακά έναν λογαριασμό.

Κάνε και μία λίστα με πράγματα που δεν θα κάνεις

Εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεκινάς τη μέρα σου με περιττές ασχολίες που θα σου χαλάσουν τη διάθεση. Αν παθαίνεις εμμονή με την καθαριότητα, κάνε και μία λίστα που θα σου απαγορεύει να σφουγγαρίζεις ή να πλένεις τα πιάτα όταν ξυπνάς.

Ο κανόνας των τριών

Σκέψου γρήγορα ποια 3 πράγματα θέλεις να έχεις πετύχει μέχρι το τέλος της ημέρας. Μπορεί να είναι πάρα πολύ απλά, όπως το να μαγειρέψεις, να κλείσεις με μία εκκρεμότητα στη δουλειά και να διαβάσεις 10 σελίδες από ένα βιβλίο. Μικροί στόχοι που μας δίνουν νόημα και λόγο να σηκωνόμαστε.

Φάε λίγη πρωτεΐνη

Ξεκίνα τη μέρα σου με ενέργεια και δύναμη. Τα αυγά είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για το πρωινό σου, που προφανώς και δεν πρέπει να παραλείπεις.

Άνοιξε ένα βιβλίο

Ένας από τους στόχους που λέγαμε πριν. Κάνε mindful ξεκίνημα διαβάζοντας μερικές σελίδες. Η ιδανική εναλλακτική που θα σε κρατήσει μακριά από τα social media για λίγο.

Κοίταξε τον ήλιο

Ναι, κατάματα. Σε γεμίζει ενέργεια και οι ειδικοί συστήνουν να μην κοιμάσαι με κλειστά παντζούρια, γιατί έτσι δεν ξυπνάς με φυσικό τρόπο.

5 λεπτά άσκηση

Δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο για να ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή. 5 λεπτά χορός στην κουζίνα, διαλογισμός ή λίγα squats αρκούν. Και όλα αυτά, χωρίς να βγεις από σπίτι. Εναλλακτικά, πάρε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και προτίμησε τα πόδια για μικρές αποστάσεις.

Box breathing

Η τεχνική αναπνοής που θα σε βοηθήσει και τις στιγμές που νιώθεις να σε κατακλύζει το άγχος. Βαθιά εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, την κρατάμε άλλα 4 και αργή εκπνοή για άλλα 4.

Άκου κάτι αστείο

Το γέλιο είναι η απάντηση σε όλα και σε βοηθά να ξεκινήσεις τη μέρα έτσι όπως πρέπει. Βάλε ένα podcast που σου φτιάχνει τη διάθεση ή μίλα με έναν άνθρωπο που ξέρεις ότι σε κάνει να γελάς. Απλό και αποτελεσματικό.

Κάνε υπομονή

Ο πρωινός τύπος κάνει όλα αυτά από μόνος του, γιατί του βγαίνει αβίαστα. Αν θες να αλλάξεις τρόπο ζωής, πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί. Η Ρώμη δεν φτιάχτηκε σε μία μέρα κι εσύ δεν θα ξυπνάς εύκολα μέσα σε μία εβδομάδα. Στην αρχή θέλει προσπάθεια και επιμονή, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα γίνει μία ακόμη ρουτίνα.

Διαβάστε ακόμη: Golden Years: Τα 5 ιδανικότερα μέρη στην Ελλάδα για να ζήσεις (ότ)αν πάρεις σύνταξη

Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Ζω στην Αθήνα (που λατρεύω) αλλά επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου. Λατρεύω τα σκυλιά μου, τα γλυκά, τις ταινίες τρόμου, τους ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται αλλά και να γράφω για όλα αυτά.
X