Ο Πέτρος Κορακιανίτης είναι και επίσημα ο καλύτερος barista του Παναμά. Ο Έλληνας από την Κέρκυρα που μετανάστευσε το 2015 στη Λατινική Αμερική. Ο Κορακιανίτης εκπροσώπησε το 2024 τον Παναμά στον πρόσφατο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στη νότια Κορέα, και εντυπωσίασε τους κριτές με το πώς ανέμειξε δύο καφέδες από διαφορετικές φάρμες του Παναμά.
«Ήταν μία μοναδική εμπειρία και τιμή να εκπροσωπώ τον Παναμά σε παγκόσμιο διαγωνισμό. Έμαθα πολλά εκεί και τα standards ήταν τρομερά υψηλά. Το ενδιαφέρον είναι ότι 3 από τους κορυφαίους baristas χρησιμοποίησαν καφέ από τον Παναμά, εφόσον θεωρείται ότι έχει την καλύτερη ποιότητα στον κόσμο», δήλωσε στο “Greek Reporter”.
Barista είναι ο «καλλιτέχνης του καφέ» που έχει εκπαιδευτεί ειδικά πάνω σε αυτό, πώς να τον ετοιμάζει, να διακοσμεί και να τα σερβίρεις στους πελάτες. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο Κορακιανίτης χρησιμοποίησε δύο ποικιλίες του καφέ Gesha. Η μία ποικιλία βρίσκεται στην περιοχή Boquete, ψήνεται 11 μέρες πριν και έχει νότες από άνθος πορτοκαλιού, μανταρίνι, πράσινο σταφύλι και τελείωμα από γκρέιπφρουτ.
Η άλλη ποικιλία σερβίρεται στους 55 βαθμούς Κελσίου και έχει νότες από passion fruit, γιαούρτι ροδάκινο και παγωτό βανίλια. Ενώνονται, προσθέτει σιρόπι και γιαούρτι και το αποτέλεσμα δίνει περγαμόντο, κανέλα και ginger beer.
Ο Πέτρος Κορακιανίτης εργάζεται στη βιομηχανία του καφέ από το 2014 και με τα χρόνια, έχει εξελίξει το πάθος τους για τη δουλειά. Σήμερα είναι ο επικεφαλής barista του Tono’s Cafe Bakery, ένα κοσμοπολίτικο σημείο συνάντησης για όσους λατρεύουν τον καφέ του Παναμά. Ένα μέρος του οποίου η αξία έχει αναγνωριστεί και από τις φάρμες που παράγουν τις ποικιλίες καφέ.
Όλα βέβαια ξεκίνησαν από την Κέρκυρα, την πατρίδα του. Στη συνέχεια, μετακόμισε στην Καλαμάτα και τελικά ρίζωσε στον Παναμά. Στο μεταξύ, έχει επισκεφθεί τις περισσότερες χώρες της νότιας Αμερικής. «Αποφάσισα να μείνω μόνιμα εδώ για έναν πολύ απλό λόγο. Επειδή εδώ είναι ο καλύτερος καφές του κόσμου. Μου λείπει η Ελλάδα, αλλά ο Παναμάς μού επιτρέπει να ανακαλύψω κι άλλα πράγματα για τη δουλειά μου. Αν και μέχρι σήμερα είναι ο καλύτερος του κόσμου, δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ποικιλίες. Τώρα όμως γίνονται επενδύσεις». συμπληρώνει ο μεγάλος νικητής.
Το 82% είναι arabica και το υπόλοιπο robusta. Ο ίδιος αποκάλυψε τα πλάνα του να ξεκινήσει τη δική του ακαδημία καφέ. «Θέλω να προσφέρω τη γνώση και την εμπειρία μου στη νέα γενιά. Να μάθω στους φοιτητές τη σημασία των ποικιλιών του καφέ».
Άραγε φτιάχνει freddo στον Παναμά; Τον καφέ που δεν μπορείς να βρεις πουθενά στον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα; «Φυσικά και φτιάχνουμε freddo, που εδώ δεν τον γνωρίζουν, καθώς και ελληνικό καφέ. Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις ελληνικές εκδοχές του καφέ με όποιον τρόπο μπορούμε».
Διαβάστε τη συνέχεια: Έρευνα: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
κεντρική φωτό: Greek Reporter