Life Υγεία

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κι η άμεση δράση που απαιτείται

Με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων φαίνεται πως έχει μπει το 2025, καθώς, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων τα περιστατικά προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση.

«Αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία»

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, πρόεδρος Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε:

«Για παράδειγμα παθογόνα όπως η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος, χωρίς να λησμονούνται και οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώνονται ευκολότερα λόγω των κλειστών χώρων, της διασποράς των σταγονιδίων και της αυξημένης υγρασίας. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων των εν λόγω ιώσεων αποτυπώνεται αριθμητικά κατά το τελευταίο διάστημα σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων και διασποράς στην κοινότητα, αναφέρει η κυρία Τσικρικά.

Εντονος προβληματισμός για άμεση δράση από την ιατρική κοινότητα

Η κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξάπλωση και την ένταση των ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί έντονο προβληματισμό και κινητοποιεί την επιστημονική κοινότητα για άμεση δράση.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από άτομα με χρόνια νοσήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία καλούνται να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάπλωσή τους.

Η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά σημειώνει ότι οι αναπνευστικοί ιοί και τα παθογόνα εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, βήχα (ξηρό ή παραγωγικό), δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής, πονοκέφαλο, μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, έντονη κόπωση και αδυναμία. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις συνύπαρξης λοιμώξεων που οδηγούν σε βαρύτερες κλινικές καταστάσεις.

Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη για έναν σύγχρονο και καλά οργανωμένο χάρτη υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο. Προτεραιότητες αποτελούν η ενίσχυση των υγειονομικών δομών, η στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και η σωστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων. Αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν το ήδη επιβαρυμένο και υποστελεχωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βελτιώνοντας παράλληλα τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες.

Επιπλέον, η Δρ. Τσικρικά υπογραμμίζει τη σημασία της τεκμηριωμένης πληροφόρησης, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης. Εφιστά την προσοχή στους κινδύνους από τη χρήση αναξιόπιστων πληροφοριών στο διαδίκτυο, που συχνά οδηγούν σε καθυστέρηση διάγνωσης και θεραπείας.

«Ας ευχηθούμε υγεία για όλους, ώστε να μοιραστούμε χαρούμενες στιγμές με φίλους και οικογένεια κατά τις γιορτές, αποφεύγοντας τη μοναξιά ενός νοσοκομειακού θαλάμου», καταλήγει η ίδια.

X