Αντιμετωπίστε την Υπογονιμότητα και με σωστή διατροφική καθοδήγηση!

Home » Υγεία » Αντιμετωπίστε την Υπογονιμότητα και με σωστή διατροφική καθοδήγηση!

Βρίσκεστε σε προσπάθεια εξωσωματικής?

Ο Γυναικολόγος σάς έχει συμβουλεύσει να ακολουθείτε μία προσεκτική και στοχευμένη διατροφή ή να λαμβάνεται επιπλέον θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να επιτύχετε το στόχο σας?

Γνωρίζετε ότι διατροφικά συστατικά και μία διατροφή ακριβείας (Precision Nutrition), προσαρμοσμένη στις δικές σας θρεπτικές απαιτήσεις, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης??

Η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται και με σωστή διατροφική καθοδήγηση

Η υπογονιμότητα τα τελευταία χρόνια απασχολεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζευγαριών… Σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση στο επίπεδο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης – In Vitro Fertilization (IVF), αλλά και με την ενδεδειγμένη διατροφολογική παρέμβαση (IVF-Diet), η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων (όπως και των σπερματοζωαρίων) και τη βελτίωση των βιολογικών συνθηκών γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα την επιτυχημένη σύλληψη! Επομένως, η προσπάθεια για υποβοηθούμενη τεκνοποίηση περνάει σαφώς και μέσα από τη σωστή διατροφική διαχείριση.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΕ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ?

Η ειδικότητα του Διατροφολόγου Γονιμότητας-Αναπαραγωγής (Fertility Dietitian) είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό και έχει συμβάλει συνδυαστικά στην επίτευξη χιλιάδων επιτυχημένων κυήσεων με φυσιολογικό ή τεχνικό τρόπο. Ο Διατροφολόγος Γονιμότητας-Αναπαραγωγής είναι ο RD που ειδικεύεται στο να βοηθά τις γυναίκες (και τους άνδρες) να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους για τη μέγιστη γονιμότητα. Γυναίκες με συγκεκριμένες ορμονικές ανισορροπίες όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) ή εκείνες που προσπαθούν να συλλάβουν για 6 μήνες ή περισσότερο χωρίς αποτελέσματα μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία με έναν Διατροφολόγο Γονιμότητας-Αναπαραγωγής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η IVF-DIET

Βασίζεται στη θεωρία της «Διατροφής Ακριβείας» (Precision Nutrition), η οποία προτείνει εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις με βάση το γενετικό και μεταβολικό σας προφίλ. Μία ειδικά λοιπόν στοχευμένη διατροφή με τη μορφή της Precision Nutrition (Διατροφής Ακριβείας), η οποία περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ. προσαρμοσμένα στις δικές σας θρεπτικές απαιτήσεις, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης!

Μέσω της IVF-Diet μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση στην υγεία και τη διαφοροποίηση των ωαρίων, ως αποτέλεσμα της έμμεσης παρέμβασης στον άξονα της υπόφυσης-υποθαλάμου με επακόλουθο τη λειτουργική ωογένεση. Επίσης, η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μέσω διατροφικής οδού, λειτουργεί ως ένα σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της γυναικείας (αλλά και της ανδρικής) υπογονιμότητας. Αποτελεί μια ελκυστική, μη φαρμακολογική, θεραπεία για την πρόληψη της στειρότητας, μέσω της βελτίωσης των ωοθηκικών λειτουργιών. Επιπλέον, στοχεύει στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της υγείας, όπως και της φυσιολογίας των ωοθηκών. Σχετικά με το οξειδωτικό στρες ως συντελεστή ελαττωματικής ωρίμανσης των ωαρίων, η κατάλληλη πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τη βιοδιαθεσιμότητα των τοξικών προ-οξειδωτικών με αποτέλεσμα την προστασία της ωρίμανσης των ωαρίων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IVF- DIET PROTOCOL

Το IVF- Diet Protocol αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο διατροφολογικής παρακολούθησης βασισμένο στο μοντέλο της Διατροφής Ακριβείας (Precision Nutrition), με συγκριμένο τρόπο και αριθμό συνεδριών, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια εξωσωματικής που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση γυναικολόγου. Ο έλεγχος του διατροφικού προφίλ των ενδιαφερομένων, η μελέτη της κλινικής εικόνας, ο προσδιορισμός των διατροφικών ελλείψεων, η ανάλυση του οξειδωτικού στρες, ο εντοπισμός πιθανών εστιών φλεγμονής και τροφικών αλλεργιών, η αποκατάσταση της γαστρεντερικής λειτουργίας και η διατροφική αντιμετώπιση πιθανών λειτουργικών θεμάτων (πχ. ατονίες, πονοκέφαλοι, ανεπαρκής ύπνος, άγχος κλπ.), είναι μερικά από τα αντικείμενα που απαιτούν τη στενή συνεργασία μεταξύ των γυναικολόγων αναπαραγωγής και των διατροφολόγων ιδίου αντικειμένου. Σε αντίθετη περίπτωση, μία προσπάθεια εξωσωματικής που δεν συνοδεύεται από εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής και από περιορισμούς κατανάλωσης προ-οξειδωτικών τροφίμων, είναι μονομερής, δυνητικά αποδιοργανώνει το ορμονικό προφίλ, και εντέλει δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτουργεί ένα εξειδικευμένο τμήμα Διατροφικής Υποβοήθησης Αναπαραγωγής (IVF-Diet ) αποκλειστικά για άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται σε προσπάθεια τεκνοποίησης είτε δια της φυσικής οδού, είτε μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης – In Vitro Fertilization (IVF). Το Nutrition & Genesis ιδρύθηκε το 2022 από τον κορυφαίο κλινικό διατροφολόγο Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη, του οποίου η επιστημονική εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο εξελίχθηκε σε συνεργασία με τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο, ειδικό στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Γονιμότητα κ. Αθανάσιο Γουγουλάκη στο Κέντρο “IVF Fertility Specialists”. Μέσα από συγκεκριμένους διαγνωστικούς ελέγχους και τη μελέτη του μεταβολικού προφίλ του εκάστοτε περιστατικού προτείνεται μία ειδικά στοχευμένη «Διατροφή Ακριβείας» (Precision Nutrition), η οποία περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ. με τη μορφή μίας προσωπικής IVF-Diet και μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με τη βελτίωση των βιολογικών συνθηκών σύλληψης. Για την ολοκληρωμένη και λειτουργική προσέγγιση που ακολουθείται στο «Nutrition & Genesis», χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαλεία ώστε να μπορεί να εντοπιστεί η βασική βιολογική αιτία της υπογονιμότητας.

Γιατί… θέλει και η εξωσωματική το διατροφολόγο της!

Picture of Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD Διδάκτωρ ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Επιστ/κός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Αντιμετωπίστε την Υπογονιμότητα και με σωστή διατροφική καθοδήγηση!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top