Ασβέστιο: γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό – Σε ποιες τροφές υπάρχει;

Home » Υγεία » Ασβέστιο: γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό – Σε ποιες τροφές υπάρχει;

Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό των οστών και των οδοντικών μορίων, καθώς επίσης και για την διατήρηση των ούλων. Επιπλέον, είναι σημαντικό για την διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού παλμού και για την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Το ασβέστιο μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των μυών και τη συστολή, και για την πρόληψη των επώδυνων μυΐκών σπασμών. Μπορεί επίσης να αυξησει το ποσοστό οστικής αύξησης και πυκνότητας σε παιδιά.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για την πυκνότητα του αίματος, καθώς και γαι την πρόληψη του καρκίνου. Μπορεί να μειώσει το επίπεδο αρτηριακής πίεσης και επίσης να αποτρέψει την οστική απώλεια που συνδέεται με την οστεοπόρωση. Αξίζει να τονιστεί ότι το ασβέστιο παρέχει ενέργεια και συμμετέχει στη δόμηση του DNA & RNA.

Επιπροσθέτως, συμμετέχει στην ενεργοποίηση ενζύμων , όπως η λιπάση που συμβάλει στη λιπόλυσηπροκειμένου να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό. Το ασβέστιο προστατεύει τα οστά και τα δόντια από τον μόλυβδο, αναστέλλοντας την απορρόφηση του εν λόγω τοιξικού μετάλλου. Σε περίπτωση έλλειψης ασβεστίου, ο μόλυβδος μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα και να αποθηκευθεί στα δόντια και τα οστά.

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε άλγος αρθρώσεω, ευθραστότητα νυχιών, έκζεμα, υψηλή χοληστερόλη, αίσθημα καρδιακών παλμών, αΰπνία, υπέρταση, επώδυνους μυΐκούς σπασμούς, νευρικότητα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ραχίτιδα και τερηδόνα. Έλλειψη ασβεστίου συνδέεται επίσης με γνωσιακές διαταραχές, σύγχηση, κατάθλιψη, παραληρηματικές ιδέες και υπερκινητικότητα.

Καλές ποσότητες ασβεστίου βρίσκονται στο σολομο με κόκκαλα, στις σαρδέλες, στα θαλασσινά και στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά. Εκτός αυτών βρίσκεται επιπλέον στα γαλακτοκομικά ( είτε φυτικά είτε ζωΐκά), στα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα σύκα, την μελάσα, το μπρόκολο, την μαγιά μπύρας, τα σπαράγγια, το φύκι kelp, στους σπόρους σησαμιού, την σόγια και το τόφου.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι γυναίκες αθλήτριες και οι γυναίκες σε περίοδο εμμηνόπαυσης χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου συγκριτικά με άλλες γυναίκες, διότι τα επίπεδα των οιστρογόνων τους είναι χαμηλότερα. Η έντονη άσκηση παρεμποδίζει την πρόληψη ασβεστίου, αλλά η μέτρια άσκηση την ενισχύει.

Picture of Γιώργος Μπρακούλιας

Γιώργος Μπρακούλιας

BSc Biological Sciences - HND Medical Biochemistry - Συγγραφέας βιβλίου: Φυτική Διατροφή και Υγεία

Ασβέστιο: γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό – Σε ποιες τροφές υπάρχει;

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top