Eurovision 2024

Διατροφικές Οδηγίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Home » Υγεία » Διατροφικές Οδηγίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των γιορτών. Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες σας. Απολαύστε τις γιορτές με μέτρο στο φαγητό και το ποτό.

Να λοιπόν μερικές διατροφικές οδηγίες ώστε να απολαύσετε τη χριστουγεννιάτικη διατροφική πανδαισία με ελάχιστες επιπτώσεις στο σωματικό σας βάρος…

Σιγουρευτείτε ότι δεν πηγαίνετε στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένοι. Κρατείστε μια ισορροπία και μην μπείτε στην λογική να μην τρώτε όλη μέρα για να απολαύσετε το βραδινό γεύμα. Μη παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα! Καταναλώστε κανονικά το πρωινό σας, τα δύο ενδιάμεσα σνακς (φρούτα, χυμούς, μπάρες) και φτιάξτε το μεσημέρι της παραμονής άφθονη σαλάτα με τυρί ή αυγό, έτσι ώστε να μη φτάσετε στο γιορτινό τραπέζι νηστικοί. Παραμείνετε πιστοί στον κανόνα πιάτο!
Στο γιορτινό τραπέζι γεμίστε το πιάτο σας με άφθονη ποικιλία λαχανικών, μία μερίδα κρέας και 2 κουτ.σούπας ρύζι ή πατάτες ή 2 φέτες ψωμί,  μη τσιμπολογείτε από τον μπουφέ. Φτιάξτε ένα πιάτο εξ αρχής και αρκεστείτε σε αυτό. Μη μπείτε στη λογική να μη φάτε όλη μέρα για να απολαύσετε το γιορτινό δείπνο, είναι λάθος.

  • Μειώστε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι. Πριν από οτιδήποτε άλλο βάλτε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.
  • Σηκωθείτε από το γιορτινό τραπέζι λίγο πριν χορτάσετε. Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή και απολαμβάνοντας το φαγητό και την παρέα σας.
  • Αφαιρέστε την πέτσα από τη γαλοπούλα και γλιτώστε αρκετές θερμίδες. Αν προτιμάτε τη γαλοπούλα γεμιστή, τότε η γέμιση φροντίστε να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά.
  • Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι 2% με κομματάκια φρούτων είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.
  • Αποφύγετε τις παχύρρευστες σάλτσες, με τυριά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος και τις μεγάλες ποσότητες τηγανητών τροφίμων.
  • Αποφύγετε τα κίτρινα τυριά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και προτιμήστε τις light εκδοχές τους ή ακόμη καλύτερα ανθότυρο.
  • Χρησιμοποιειστε μικρότερο πιάτο και μαχαιροπήρουνα. Σερβιρετε την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε στο πιάτος σας, ώστε να έχετε συναίσθηση της ποσότητας και αποφύγετε το τσιμπολογημα από τα πιάτα του τραπεζιού..
  • Το μελομακάρονο δινει τις λιγότερες θερμίδες , ακολουθεί η δίπλα και ο κουραμπιές, σε αντιθεση με γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως πάστες, γλυκά με κρέμες κτλ. Περιοριστείτε στο τριήμερο των Χριστουγέννων και μη συνεχίσετε να καταναλώνετε όλη την εβδομάδα.
  • Φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό , κάτι που θα σας δώσει μια αισθηση κορεσμού. Πίνετε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρα, τουλάχιστον 8-10 ποτήρια.
  • Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν πιείτε, προτιμήστε κόκκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικκέςσουσίες ή μπύρα. Εναλλακκτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό λάιτ.
  • Αν είστε οικοδεσπότες , δώστε το καλό παράδειγμα! Φτιάξτε τη γέμιση της γαλοπούλας με μικρότερη ποσότητα κιμά. Προτιμήστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες) και ρύζι. Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι και φυτικές μαργαρίνες αντί για βούτυρο κατά το μαγείρεμα.
  • Μην αφήσετε την αυτοπεποίθηση σας να πέσει μετά τα παραστρατήματα των Χριστουγέννων. Ξυπνήστε την επόμενη μέρα και συνεχίστε το πρόγραμμα σας από εκεί που το σταματήσετε.

Σκεφτείτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα. Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD
Διδάκτωρ ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστ/κός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Αθηνών

Picture of Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD Διδάκτωρ ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Επιστ/κός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Διατροφικές Οδηγίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Most Popular

Social Media

Scroll to Top