Μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να δράσει ως εμβόλιο κατά της γήρανσης, σύμφωνα με νέες επιστημονικές ανακαλύψεις.
Οι ερευνητές φαίνεται να έχουν εντοπίσει το «μυστικό της νεότητας», αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να συμβάλει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στη μάχη κατά της άνοιας.
Η ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann αναφέρει: «Οραματιζόμαστε μια στρατηγική που στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να περιορίσει τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση και να μειώσει την απειλή από εσωτερικούς παράγοντες που οδηγούν στην παρακμή μας. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να το πραγματοποιήσουμε».

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neuron», εξηγούν πως με την πάροδο του χρόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή και την ανάπτυξη των λεγόμενων «κυττάρων ζόμπι». Αυτά τα κύτταρα είναι κατεστραμμένα, αλλά αρνούνται να αποσυρθούν και να πεθάνουν.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτή τη «ανοσολογική γήρανση», με συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις που μοιάζουν με άνοια.
Η ομάδα εστιάζει στην αναγνώριση ενός συγκεκριμένου τύπου πρωτεΐνης, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση στον εγκέφαλο και να χρησιμοποιηθεί ως «εμβόλιο κατά της γήρανσης».
Διαβάστε ακόμα: Η ομάδα αίματος που καθυστερεί τη γήρανση