Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν αλλά οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και συνακόλουθα οι γονείς τους, βιώνουν διπλή αγωνία. Αυτό συμβαίνει, διότι το άγχος τους δεν επικεντρώνεται μόνο στα θέματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πολλώ δε μάλλον τους απασχολεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Βέβαια, το ερώτημα εάν τα 18 αποτελούν μια ώριμη ηλικία για να αποφασίσει κάποιος ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει σε ολόκληρη τη ζωή του, δεν είναι της παρούσης να απαντηθεί.

Από τη μνημονιακή εποχή και μετά, ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα γονείς συν τέκνοις να σπαταλούν ώρες και φαιά ουσία, προκειμένου να καταλήξουν στους κλάδους που έχουν άμεση αποκατάσταση και προοπτικές ανέλιξης.
Επιστημονικά και τεχνολογικά επαγγέλματα
Την τελευταία δεκαετία, το ενδιαφέρον έχει προσανατολιστεί στα επονομαζόμενα «επιστημονικά και τεχνολογικά επαγγέλματα». Μάλιστα, σχετική έκθεση του Bureau of Labor Statistics μόλις δύο χρόνια πριν, καταδεικνύει πως η σύγχρονη αγορά εργασίας επιτάσσει την εξειδίκευση σε κλάδους όπως η Πληροφορική, η Ιατρική και τα Μαθηματικά.

Επιπλέον, παρά το δεδομένο των μαζικών απολύσεων στις οποίες έχουν επιδοθεί εταιρείες κολοσσοί τα τελευταία χρόνια, με προεξάρχουσες τις Google, Microsoft και Amazon, η ζήτηση για τεχνολογικές δεξιότητες είναι ολοένα και αυξανόμενη. Έτσι, επαγγελματίες όπως οι full stack developers ή ελληνιστί προγραμματιστές, όχι μόνο αποκαθίστανται άμεσα αλλά συνάμα τυγχάνουν και υψηλά αμοιβόμενοι.
ΣΕΒ: Επαγγέλματα με μέλλον
Σχετικά πρόσφατα, ο ΣΕΒ προχώρησε σε ενημερωτική εκστρατεία, με θέμα «Η Ελλάδα παράγει: Επαγγέλματα με μέλλον», όπου γίνεται λόγος για επαγγέλματα, τα οποία αν και υφίστανται ως επιλογές και μάλιστα διέπονται από ευοίωνες προοπτικές, δεν τυγχάνουν ευρέως γνωστά. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ειδικότητα του Τοξικολόγου, η οποία αν και είναι άμεσα συνυφασμένη με την Ιατροδικαστική, συνιστά έναν διεπιστημονικό κλάδο. Αφετηρία της είναι προγράμματα σπουδών σχετικά με τη Μοριακή Βιολογία & Γενετική, τη Βιοχημεία & Βιοτεχνολογία, κ.ά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επάγγελμα του Διαμεσολαβητή, δηλαδή ένα πρόσωπο πουαναλαμβάνει να εξεύρει κοινά αποδεκτές λύσεις για ένα θέμα που απασχολεί διαδίκους. Προκειμένου κάποιος να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, προϋποτίθεται η κατοχή διπλώματος συναφούς γνωστικού αντικειμένου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η παρακολούθηση ειδικού προγράμματος κατάρτισης Διαμεσολαβητών, η σχετική διαπίστευση από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης και η εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξειδίκευση του Γεροντολόγου, που ακολουθεί τις Σπουδές στην Ιατρική, τη Νοσηλευτική και την Εργοθεραπεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν διεπιστημονικό κλάδο μέσω του οποίου επιδιώκεται η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ατόμων που διάγουν την τρίτη ηλικία.