Εσείς το ξέρατε ότι όταν κοιμάστε γυμνοί, κοιμάστε καλύτερα; 10 λόγοι να πετάξετε τις πιτζάμες σας

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Υγεία » Εσείς το ξέρατε ότι όταν κοιμάστε γυμνοί, κοιμάστε καλύτερα; 10 λόγοι να πετάξετε τις πιτζάμες σας

"Πώς η επιλογή μας να κοιμόμαστε χωρίς -καθόλου- ρούχα, βελτιώνει σημαντικά την σχέση μας με τον ύπνο; Παίζει ρόλο ο ύπνος στην καλύτερη σεξουαλική ζωή και τη γονιμότητα; Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για καλό ύπνο; Υπάρχουν παθήσεις που «τροφοδοτούνται» από τον κακό ύπνο μας;"

Όλοι έχουμε ανάγκη από έναν καλό ύπνο. Κάποιοι από εμάς μάλιστα, αν δεν καταφέρουμε να συμπληρώσουμε ένα γεμάτο 8ωρο (άντε 7ωρο) μας παίρνει ο κατήφορος, επειδή υστερούμε σε ενέργεια, παραγωγικότητα και καλή ψυχολογία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η χρόνια στέρηση ύπνου, συνδέεται με διάφορες σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη. Είναι σημαντικό λοιπόν να βοηθάμε τον εαυτό μας να διασφαλίσει όσο το δυνατόν, ποιοτικότερο ύπνο. Η θερμοκρασία του σώματος έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι η ιδανική θερμοκρασία για την κρεβατοκάμαρά μας είναι  μεταξύ 15 με 19 ° C. Επομένως, όσο πιο δροσερό είναι το σώμα κάτω από τα σκεπάσματα, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να κάνουμε έναν ξεκούραστο ύπνο, να μη βασανιζόμαστε από αϋπνίες.

Ακολουθούν 10 από τα κορυφαία οφέλη του «γυμνού» ύπνου:

  1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Η θερμοκρασία του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Όσο πιο «βαριά» ντυμένοι είμαστε, τόσο το σώμα μας μπορεί να δυσκολεύεται να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου. Ο ύπνος χωρίς ρούχα επιτρέπει στο σώμα να δροσιστεί φυσικά, πράγμα που οδηγεί σε βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.
  2. Ισορροπεί τις ορμόνες: Η έλλειψη ρούχων, επιτρέπει στο σώμα να μειώσει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του, γεγονός που μειώνει την κορτιζόλη – η οποία σε αυξημένα επίπεδα ευθύνεται για το άγχος, τις λιγούρες και το στρες, ανεβάζει τα επίπεδα αυξητικών ορμονών και ισορροπεί τη μελατονίνη.
  3. Κοιμόμαστε πιο γρήγορα: Ο ύπνος χωρίς ρούχα είναι στενά συνδεδεμένος με τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Έτσι, επιτρέποντας στο σώμα μας να δροσιστεί με το κοιμόμαστε γυμνοί, είναι σαν να δίνουμε ένα «σήμα» στον εγκέφαλό μας ότι είναι η ώρα για ύπνο, διευκολύνοντας ενδεχομένως την ταχύτερη έναρξη του ύπνου.
  4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του κόλπου:  Όπως είναι γνωστό, οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι η υγρασία και οι ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιάσεων. Ο ύπνος χωρίς ρούχα, επιτρέπει στην ευαίσθητη περιοχή «να αναπνέει», διατηρώντας τη δροσερή.
  5. Μπορεί να αυξήσει την ανδρική γονιμότητα: Ο «γυμνός» ύπνος μπορεί επίσης να ωφελήσει την ανδρική αναπαραγωγική υγεία και τη γονιμότητα. Σύμφωνα με  μελέτη του PubMed (2018) η υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή των όρχεων μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων, μειώνοντας την αντρική γονιμότητα.
  6. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος: Ο ύπνος χωρίς ρούχα μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του δέρματός μας. Όταν κοιμόμαστε ντυμένοι, το δέρμα μας μπορεί να μην αναπνέει σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμούς πόρων και ακμή.
  7. Βελτίωση σεξουαλικής ζωής: Η αίσθηση οικειότητας και η σωματική επαφή χωρίς ρούχα μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλικότητα, την ερωτική και συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των συντρόφων. Ο γυμνός ύπνος τον χειμώνα με τον σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη σωματική και συναισθηματική εγγύτητα.
  8. Ενίσχυση κυκλοφορίας: Ο ύπνος χωρίς ρούχα επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ωφελώντας την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.
  9.  Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2: Η χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τον ύπνο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο βοηθάει το μεταβολισμό και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο διαβήτη τύπου 2.
  10. Βοήθεια στην απώλεια βάρους: Η δροσερή θερμοκρασία σώματος κατά τον ύπνο χωρίς ρούχα ενδέχεται να ενισχύει τον μεταβολισμό και την καύση θερμίδων. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Diabetes», ο ύπνος σε δροσερό ή κρύο δωμάτιο μπορεί να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος στους ενήλικες, που είναι το «καλό» λίπος το οποίο καίει θερμίδες και παράγει θερμότητα (σε αντίθεση με το λευκό που είναι το «κακό). Στην έρευνα, πέντε υγιείς άντρες κοιμήθηκαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον δωματίου για 4 μήνες. Τον πρώτο μήνα, η θερμοκρασία στο δωμάτιο ήταν στους 23°C, το δεύτερο στους 18°C, τον τρίτο πάλι στους 23°C και τον τέταρτο ανέβηκε στους 26°C. Μετά το δεύτερο μήνα ύπνου στους 18, οι άντρες είχαν σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο καφέ λίπους στον οργανισμό τους. Έκαιγαν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη βελτιώθηκα.
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Τζένη Τσιλιβάκου
Τζένη Τσιλιβάκου
Η Τζένη Τσιλιβάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Ψηφιακής Δημοσιογραφίας του Strathclyde, στη Γλασκώβη, Σκωτία.

Εσείς το ξέρατε ότι όταν κοιμάστε γυμνοί, κοιμάστε καλύτερα; 10 λόγοι να πετάξετε τις πιτζάμες σας

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι για τα άρθρα μας ?

Εγγραφείτε στο newsletter