Fly Without Fear – Αντιμετωπίστε την «πετοφοβία» και ταξιδέψτε ελεύθεροι!

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Υγεία » Fly Without Fear – Αντιμετωπίστε την «πετοφοβία» και ταξιδέψτε ελεύθεροι!

Ιδρωμένες παλάμες, ταχυπαλμία, δύσπνοια.

Όχι, δε σας περιγράψαμε μόλις τα συμπτώματα κάποιας ίωσης αλλά αυτά της πετοφοβίας: του πανικού που αισθάνονται αρκετοί άνθρωποι και μόνο στη σκέψη της πτήσης με αεροπλάνο, που συχνά καταλήγει στην πλήρη αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών.

Κι όμως, υπάρχει λύση!

Δύο Ψυχολόγοι, η Σμαρούλα Παντελή κι ο Λευτέρης Μόρρου, δημιούργησαν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πετοφοβίας, που το ονόμασαν Fly Without Fear, και υπόσχεται μέσα σε 5 εβδομάδες να σας κάνει να πετάτε…άφοβα παντού!

Εμείς συναντήσαμε την κυρία Παντελή, που μας εξηγεί τα πάντα για αυτή την – καθηλωτική, ομολογουμένως – φοβία, που μπορεί να στερήσει από τον πετοφοβικό πολλές ταξιδιωτικές κι επαγγελματικές εμπειρίες, αλλά και για το πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα την αντιμετωπίζει. μια για πάντα.

-Κυρία Παντελή, πόσο συνηθισμένος είναι ο φόβος για το αεροπλάνο?

Η πετοφοβία όπως το λέει και η λέξη είναι η φοβία του να πετάξεις με οποιοδήποτε μέσο που πετά – αεροπλάνο ή ελικόπτερο. Αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, 30% των ανθρώπων είναι πετοφοβικοί, που σημαίνει ότι είναι πολλοί. Η φοβία δεν έχει καμία σχέση με το φόβο. Ο φόβος είναι ένα χρήσιμο συναίσθημα γιατί μας προφυλάσσει από κινδύνους, ενώ η φοβία είναι μια κατάσταση όπου νιώθουμε φόβο χωρίς να υπάρχει λόγος. Δηλαδή δεν είναι ότι πέφτει το αεροπλάνο και φοβάμαι, είναι ότι μπαίνω και φοβάμαι γενικώς: φοβάμαι ότι θα πέσει, ότι θα πάθω πανικό, θα αγχωθώ, θα πάθω κλειστοφοβία… Συνήθως η πετοφοβία συνυπάρχει με την κλειστοφοβία.

-Τι ακριβώς κάνετε στο πρόγραμμα Fly Without Fear ?

-Δουλεύουμε με το σώμα, διδάσκοντας συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης για να μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει τις σωματικές του αντιδράσεις όταν αισθανθεί φόβο, όπως την ταχυπαλμία, την εφίδρωση, τη δύσπνοια, την ακαθισία – μπορεί κάποιος να μη μπορεί να μείνει στο κάθισμα, να νιώθει πως θέλει να σηκωθεί και να αρχίσει να τρέχει. Επίσης δουλεύουμε γνωσιακά, με το μυαλό, για να αποσυνδέσουμε το φόβο από το ερέθισμα, ώστε ο άνθρωπος να μην ταράζεται στη σκέψη του αεροπλάνου ούτε μπαίνοντας σε αυτό. Όλα αυτά τα υλοποιούμε στο δικό μας χώρο αλλά και στο αεροδρόμιο, όπου πραγματοποιούμε μια τρίωρη επίσκεψη και κάνουμε τις ασκήσεις επιτόπου. Εκεί συναντάμε και τον πιλότο μας, ο οποίος κάνει μια συζήτηση με τον θεραπευόμενο, του εξηγεί πώς φτιάχνεται ένα αεροπλάνο, πώς πετάει, τους κανόνες ασφαλείας, το γιατί δεν πρέπει να φοβάται να ταξιδέψει, ακούει όλες τις απορίες του, και στη συνέχεια κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή αλέ-ρετούρ, συνήθως Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Έχουμε πάει και σε άλλους προορισμούς, αν υπάρχει προτίμηση του θεραπευόμενου. Έχουμε πάει Χανιά, Σαντορίνη… Αν πρόκειται για ομαδική θεραπεία, πάει όλο το γκρουπ με το θεραπευτή, αν πρόκειται για ατομική θεραπεία πάει ο θεραπευτής με το θεραπευόμενο. Περνάμε όλη τη μέρα μαζί, βολτάρουμε στο μέρος που πάμε, τρώμε, και αργά το απόγευμα επιστρέφουμε!

-Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα?

-Συνήθως 5 εβδομάδες, είναι μια βραχεία ψυχοθεραπεία. Μπορεί όμως να διαρκέσει και 10 εβδομάδες, μπορεί και ένα Σαββατοκύριακο.

-Προλαβαίνει κανείς να μάθει τις ασκήσεις χαλάρωσης και να ξεπεράσει τη φοβία σε ένα Σαββατοκύριακο?

-Προλαβαίνει, αν έχει ισχυρό κίνητρο. Ξεκινάμε Σάββατο πρωί, κάνουμε όλη την προετοιμασία, και Κυριακή πετάμε. Η θεραπεία μιας φοβίας θέλει πειθαρχία. Οι θεραπευόμενοί μας πρέπει καθημερινά να «προπονούνται», να κάνουν τις ασκήσεις με συγκεκριμένο τρόπο.

-Χρησιμοποιείτε και κάποια φαρμακευτική αγωγή, πχ κάποιο ηρεμιστικό?

-Όχι, καθόλου. Διδάσκουμε στους θεραπευόμενούς μας πώς να έχουν τα αποτελέσματα της ηρεμιστικής αγωγής χωρίς να πάρουν ηρεμιστικό.

-Σας έχει τύχει κάποιο ευτράπελο κατά τη θεραπεία?

-Πέταξα κάποια στγμή με έναν θεραπευόμενο, άντρα 40 ετών, επιχειρηματίας και πολύ έξυπνος άνθρωπος, που δε μπορούσε καθόλου να μπει σε αεροπλάνο, έχανε ώρες ατελείωτες να ταξιδεύει με πλοίο σε νησιά, η σύντροφός του αγαπούσε πολύ τα ταξίδια, εκείνος δε μπορούσε να την ακολουθήσει…Κάναμε λοιπόν το πρόγραμμα και πετάξαμε για Θεσσαλονίκη. Όταν επιστρέψαμε, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τον είδα πολύ νευριασμένο. Τον ρώτησα τι συμβαίνει και μου λέει «Είμαι πάρα πολύ θυμωμένος με τον εαυτό μου. Αυτό ήταν όλο?» Κι όμως, αυτό ήταν όλο! Έχουμε παλιούς θεραπευόμενους που πλέον μας στέλνουν φωτογραφίες από ταξίδια τους, γιατί πριν δεν πήγαιναν πουθενά και τώρα πετάνε σε όλο τον κόσμο!

-Οι περισσότεροι πετοφοβοβικοί είναι άντρες ή γυναίκες?

-Άντρες! Το 90% των θεραπευόμενών μας είναι άντρες, κυρίως μεταξύ 30-45 ετών.

-Από πού πηγάζει η φοβία για τα αεροπλάνα?

-Κάθε φοβία έχει να κάνει με την απώλεια ελέγχου. Ο μη φοβικός αναγνωρίζει ότι δε μπορεί να έχει τον έλεγχο παντού. Ο φοβικός δεν το αποδέχεται αυτό κι αποφεύγει να μπαίνει συνειδητά σε καταστάσεις που δεν ελέγχει. Επίσης, μπορεί κάποιος να πάθει την πετοφοβία επειδή συνέβαιναν διάφορα στη ζωή του εκείνη την εποχή που δε συνειδητοποιούσε ότι τον επηρέαζαν σε σημείο να πάθει κρίση πανικού μέσα στο αεροπλάνο. Κι έτσι να νομίζει ότι την έπαθε επειδή φοβάται το αεροπλάνο. Δεν υπάρχει λογική στη φοβία. Ο φοβικός είτε θέλει να βγει από αυτό είτε δεν θέλει. Εμείς λοιπόν του δείχνουμε πώς να έχει τον έλεγχο στο πώς αντιδράει το σώμα του.

-Πώς ξεκινάει στους περισσότερους η πετοφοβία? Από μια κακή πτήση, μια ταινία με αεροπλάνα, μια είδηση που άκουσαν για κάποιο αεροπορικό δυστύχυμα?

-Οι περισσότεροι δεν ξέρουν από τι ξεκίνησε. Καταλαβαίνουν ξαφνικά ότι αποφεύγουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, μέχρι που κάποιοι φτάνουν να έχουν δεκαετίες να πετάξουν. Πολλοί επίσης δεν παραδέχονται ότι έχουν φοβία.

-Δεν είναι όμως μια λογικοφανής φοβία το αεροπλάνο? Δηλαδή, όντως αν πέσει, σκοτωνόμαστε όλοι…

-Όπως μπορεί να με χτυπήσει κι ένα αυτοκίνητο ή μια βρεφονηπιοκόμος να κακοποιήσει το παιδί μου. Περισσότερες είναι οι τροφοί βρεφών που κακοποιούν τα βρέφη, παρά οι πτώσεις αεροπλάνων. Στατιστικά, είναι μια φοβία που δε στέκει.

-Έχει πάθει κανένας θεραπευόμενός σας κρίση πανικού σε θεραπευτική πτήση?

-Όχι, ποτέ! Είναι ήρεμοι και χαίρονται αυτό που κάνουμε, μπαίνουν στο αεροπλάνο με χαρά, όχι με φόβο. Όταν φτάνουμε στην πτήση οι άνθρωποι έχουν πλέον θεραπευτεί κι η πτήση γίνεται για την επιβεβαίωση της θεραπείας.

-Άρα το πρόγραμμα έχει 100% επιτυχία.

-Μέχρι τώρα ναι. Το εφαρμόζουμε εδώ και 5 χρόνια. Έχουμε και μία επαναληπτική συνεδρία, όταν πια οι άνθρωποι έχουν πετάξει και μόνοι τους, όπου συζητάμε όλα αυτά που έχουν συμβεί. Δε μας έχει τύχει ποτέ κάποιος να υποτροπιάσει, γιατί αυτά που μαθαίνουν στο πρόγραμμα ξέρουν πλέον πώς να τα χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε στρεσογόνο φάση της ζωής τους.

-Το πρόγραμμα υλοποιείται μόνο στην Αθήνα?

-Υλοποιείται στην Αθήνα από εμένα και στη Θεσσαλονίκη από τον κύριο Μόρρου , έχει τύχει όμως να βοηθήσουμε και ανθρώπους από άλλες περιοχές με διαδικτυακές συνεδρίες. Απλώς όταν έρχεται η ώρα του ταξιδιού έρχονται είτε εδώ είτε πάνε Θεσσαλονίκη, για να πετάξουν με το θεραπευτή τους.

*Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και το κόστος των συνεδριών, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδαwww.flywithoutfear.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Μυρτώ Πιταούλη
Μυρτώ Πιταούλη
Με λένε Μυρτώ και είμαι καλύτερα…όταν γράφω ή μιλάω. Δούλεψα στο New Channel, στο Jeronimo Groovy ως ραδιοφωνική παραγωγός και στο Star Channel, τη χρυσή εποχή που το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ συναγωνιζόταν επάξια σε βαρύτητα το πολιτικοοικονομικό. Έχω γράψει ένα βιβλίο, το «Ημερολόγιο μιας ανορεξικής» και μια ποιητική συλλογή. Όσον αφορά τις συνεντεύξεις θεωρώ πως κάθε άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, έχει να σου δώσει κι από ένα μάθημα ζωής. Και έτσι πορεύομαι.

Fly Without Fear – Αντιμετωπίστε την «πετοφοβία» και ταξιδέψτε ελεύθεροι!

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top