Life Υγεία

Γεμίζουμε το μπαλκόνι μας με φυτά για ψυχική και σωματική υγεία – Οδηγός για τη δημιουργία μικρών βιώσιμων κήπων

Μπαλκόνι

Οι βιώσιμοι μικροί κήποι δεν είναι μόνο μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας με την καθημερινή επαφή μας με στοιχεία της φύσης. Στο Utopia Zone, πιστεύουμε στη δύναμη και τα vibes της φύσης και στην ικανότητα του καθενός και της καθεμιάς μας να συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος, ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές και ιδέες για να ξεκινήσετε τη δική σας πράσινη γωνιά, είτε χρησιμοποιήσετε μερικές γλάστρες, είτε στον κήπο σας, αν έχετε την ευλογία να διαθέτετε έστω και λίγα μέτρα γης. Τα φυτά που σας προτείνουμε είναι οικονομικά και χρηστικά και θα σας απαλλάξουν και από τα ενοχλητικά έντομα.

Η επιλογή των φυτών για βιώσιμο κήπο

Η επιλογή των κατάλληλων φυτών είναι το πρώτο βήμα για έναν βιώσιμο κήπο. Προτιμήστε ενδημικά φυτά, που είναι προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα και απαιτούν λιγότερη φροντίδα και νερό. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ενδημικά φυτά, πολλά από τα οποία μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε μπαλκόνια. Σας προτείνουμε ορισμένα από αυτά που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια σε γλάστρες και δοχεία σε μπαλκόνια, μπορείτε όμως να συμβουλευτείτε και ένα φυτώριο.

Ενδημική Λεβάντα (Lavandula stoechas): Προτιμά ηλιόλουστα σημεία και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη ενώ αντέχει στην ξηρασία.

Θυμάρι (Thymus capitatus): Χρειάζεται ήλιο και καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βότανο στη μαγειρική.

Δίκταμο (Origanum dictamnus): Ενδημικό φυτό με καταγωγή από την Κρήτη. Χρειάζεται να το βλέπει ο ήλιος. Χρησιμοποιείται επίσης ως βότανο.

Ευφορβία η ακανθόθαμνος (Euphorbia acanthothamnos): Προτιμά ηλιόλουστα σημεία και αντέχει στην ξηρασία.Ιδανικό για προσθήκη πράσινου σε μικρούς χώρους.

Ματζουράνα (Origanum majorana): Κατάλληλο για ηλιόλουστα μπαλκόνια και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Χρησιμοποιείται και ως βότανο.

Άλυσσο (Alyssum spinosum):Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι και προτιμά ηλιόλουστα μέρη.Καθώς είναι χαμηλής ανάπτυξης είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε γλάστρες και παρτέρια.

Σκίλλα (Scilla maritima): Προτιμά ηλιόλουστα και μερικώς σκιασμένα σημεία.Ανθίζει με όμορφα μπλε ή λευκά άνθη την άνοιξη.

Για την επιτυχή καλλιέργεια αυτών των φυτών στο μπαλκόνι σας, βεβαιωθείτε ότι παρέχετε καλή αποστράγγιση και αρκετό φως. Επίσης, προσαρμόστε το πότισμα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού και την εποχή, τοποθετώντας, αν έχετε τη δυνατότητα, αυτόματο πότισμα.

Εξοικονόμηση Νερού

Η εξοικονόμηση νερού είναι ζωτικής σημασίας. Εγκαταστήστε ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού αν έχετε κήπο και οικολογικές ανησυχίες και χρησιμοποιήστε στάγδην άρδευση για να μειώσετε την κατανάλωση. Επιπλέον, ποτίστε τον κήπο σας και γενικότερα τα φυτά τις πρωινές ή βραδινές ώρες για να μειώσετε την εξάτμιση.

Οργανική Λίπανση

Αποφύγετε τα χημικά λιπάσματα που επιβαρύνουν το έδαφος και το νερό. Προτιμήστε οργανικά λιπάσματα όπως κομπόστ ή κοπριά. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ από οργανικά απορρίμματα του σπιτιού σας, όπως φλούδες λαχανικών και φρούτων.

Βιοποικιλότητα και Πολυκαλλιέργεια

Ένας βιώσιμος κήπος πρέπει να υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα. Φυτέψτε ποικιλία φυτών που ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές, για να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα όπως μέλισσες και πεταλούδες. Μην ξεχνάτε πως η πολυκαλλιέργεια βοηθά στην αποφυγή ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση

Χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένα υλικά για τις κατασκευές στον κήπο σας ή το μπαλκόνι σας αν είναι μεγάλο. Παλιά ξύλα, πέτρες και τούβλα μπορούν να μετατραπούν σε παρτέρια ή μονοπάτια. Επιπλέον, επαναχρησιμοποιήστε τα δοχεία και τις γλάστρες.

Καταπολέμηση Παρασίτων με Φυσικούς Τρόπους

Αποφύγετε τα χημικά εντομοκτόνα που βλάπτουν το περιβάλλον. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε φυσικά εντομοκτόνα. Επίσης, μπορείτε να ενθαρρύνετε την παρουσία φυσικών θηρευτών όπως οι πασχαλίτσες και οι σφήκες, άσχετα αν οι δεύτερες είναι για εμάς τους ανθρώπους ενοχλητικές.

Δημιουργία Χώρων Χαλάρωσης

Η βεράντα ή ο κήπος σας πρέπει να είναι και ένας χώρος χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Φτιάξτε μια γωνιά με καθίσματα, τραπέζια και σκιερά φυτά, όπου μπορείτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας, να ακούτε τη μουσική σας ή να διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο.

Οφέλη για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη για τη δημιουργία μικρών βιώσιμων κήπων είναι τα εξής:

1. Βελτίωση της Ψυχικής Υγείας

Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης: Οι φυσικοί χώροι προσφέρουν ένα ήσυχο περιβάλλον που βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους και στην ανακούφιση της κατάθλιψης. Η επαφή με τη φύση μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να προσφέρει αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας.

2. Σωματική Υγεία

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η έκθεση σε φυσικούς χώρους μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας: Οι δραστηριότητες στη φύση, όπως το περπάτημα και η πεζοπορία, συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αν δεν έχετε την πολυτέλεια να κάνετε συχνά περιπάτους σε βουνά και δάση, η κηπουρική (αν έχετε κήπο) θα σας βοηθήσει να κινήστε και παράλληλα να φτιάξετε το δικό σας ησυχαστήριο. Μην ξεχνάτε πως η επαφή με τη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη χαλάρωση του σώματος.

3. Γνωστικά Οφέλη

Ενίσχυση της συγκέντρωσης και της προσοχής: Οι φυσικοί χώροι παρέχουν ένα περιβάλλον που βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη γνωστική απόδοση. Επίσης, η φύση μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

4. Κοινωνικά Οφέλη

Ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών: Οι δραστηριότητες στη φύση μπορούν να φέρουν τις οικογένειες πιο κοντά. Για παράδειγμα αν περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο με τα παιδιά σας θα έρθετε πιο κοντά και θα ασκηθείτε. Φτιάχνοντας όμως τον δικό σας κήπο με τη βοήθειά τους, θα τους μεταλαμπαδεύσετε την αγάπη για τη φύση και θα τα ενθαρρύνετε προς αυτήν την κατεύθυνση.

5. Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση

Αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης: Η επαφή με τη φύση μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση και την εκτίμηση του φυσικού περιβάλλοντος, προάγοντας την περιβαλλοντική προστασία. Φυτεύοντας φυτά στα μπαλκόνια ή σε κήπους συμβάλουμε ώστε τα μεγάλα αστικά κέντρα που στερούνται πρασίνου να είναι πιο ανθρώπινα.

6. Πνευματική Ανάπτυξη

Πνευματική γαλήνη: Η επαφή με τη φύση συμβάλει στην πνευματική ανάταση και την καλή ψυχική υγεία.

Αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται από πλήθος ερευνών που τονίζουν τη σημασία της επαφής με το φυσικό περιβάλλον για την ολιστική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Κλείνοντας το μικρό αλλά χρήσιμο, πιστεύουμε, άρθρο να τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως η  δημιουργία ενός βιώσιμου κήπου απαιτεί σκέψη και προγραμματισμό, αλλά τα οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία μας είναι ανεκτίμητα.

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας εμπνεύσουν να ξεκινήσετε το δικό σας πράσινο παράδεισο. Για περισσότερες ιδέες και συμβουλές, μείνετε συντονισμένοι στο Utopia Zone!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η «Ανήσυχη Γενιά» – Συνδέεται η χρήση των smartphones με τις διαταραχές ψυχικής υγείας;

Είμαι δημοσιογράφος και έχω εργαστεί στην τηλεόραση, περιοδικά, εφημερίδες και sites. Λένε ότι είμαι επικοινωνιακή, πάντως σίγουρα λατρεύω το ελεύθερο ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις. Αγαπώ τα ταξίδια, τα ζώα, να δοκιμάζω νέες γεύσεις και θεωρώ πρόκληση την επαφή με τους ανθρώπους και τους διαφορετικούς πολιτισμούς.
X