Γιατί η ενυδάτωση είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια

Home » Υγεία » Γιατί η ενυδάτωση είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια

Καθώς η αφυδάτωση παραμένει πάντα ένας μεγάλος κίνδυνος, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιρίου, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την σωματική και την πνευματική μας υγεία. Το νερό είναι το πιο απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό και υπολογίζεται περίπου στο 60% του σωματικού βάρους, αν και οι ανάγκες κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σώμα του.

Χωρίς την παρουσία του νερού θα ήταν εντελώς αδύνατη 1) η διάλυση των τροφών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών), 2) η σωστή αφομοίωση-απορρόφησή τους (δρα ως μεταφορέας θρεπτικών συστατικών, του οξυγόνου και των ηλεκτρολυτών στα κύτταρα) και 3) η σωστή κυκλοφορία του αίματος (για την αποβολή άχρηστων μεταβολικών ουσιών).

*Ηλεκτρολύτες όπως το κάλλιο, το νάτριο και το μαγνήσιο είναι μέταλλα που συντελούν στην ισορροπία των υγρών στα κύτταρα και βοηθούν επίσης το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.

Οι 3 βασικές πηγές ενυδάτωσης του οργανισμού είναι 1) μέσω νερού και άλλων υγρών, 2) νερού από τις τροφές κυρίως φρούτα και λαχανικά και 3) μέσω της οξειδωτικής μετατροπής των θρεπτικών συστατικών σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Απώλειες νερού έχουμε από διούρηση, ιδρώτα, κόπρανα και υδρατμούς που εκπνέονται.

Συνθήκες αφυδάτωσης για τον οργανισμό προκάλουν οι όξινες τροφές όπως ζωικής προέλευσης προΐόντα, αλκοόλ, ζάχαρη, ροφήματα εμπορίου, καφές, αναψυκτικά, μπαχαρικά, αλάτι, παγωτό αλλά και πολλά φάρμακα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα εξαιτίας της χρόνιας αφυδάτωσης των κυττάρων μας είναι η αδυναμία, η κόπωση, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία  και η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων (ουροποιητικό) , όπως επίσης ευνοεί συνθήκες για διαταραγμένη νοητική λειτουργία (ο εγκέφαλος είναι 75% νερό). Αρκετοί άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση αφυδάτωσης χωρίς να το γνωρίζουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα κύτταρα αδυνατούν να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες του μεταβολισμου.

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες που είναι και της μόδας στην εποχή μας, εκτός των άλλων αρνητικών που θα αναφερθούν σε επόμενο κείμενο, δημιουργούν και πρόβλημα αφυδάτωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι μεγάλου μοριακού βάρους και για να διασπαστούν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού. Η συγκεκριμένη κατάσταση στερεί ταυτόχρονα από τον οργανισμό μας το νερό που χρειάζεται για να επιτελέσει βασικές λειτουργίες.

Πολλές συζητήσεις και ακόμα περισσότερες αναλύσεις έχουν γίνει σχετικά με την ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινώς. Μια καλή και ασφαλής απάντηση σε αυτό είναι να λαμβάνουμε ποσότητα νερού όσο σωματικό μας βάρος επί 30 (εάν είσαι 60 κιλά, τότε 60χ30 = 1,8 λίτρα) και προτιμότερο με άδειο στομάχι ( 1 ώρα πρίν το και 1 ώρα μετά το φαγητό, ιδανικά επίσης 2 ποτήρια νερό με το πρωινό ξύπνημα). Σε αυτό το σημείο  να τονισθεί ότι η αποφυγή νερού κατά την διάρκεια των γευμάτων είναι σημαντική, αφού η κατανάλωσή του δημιουργεί συνθήκες για ελλάτωση της δύναμης των γαστρικών υγρών.

Μια καλή πρόταση επιπλέον για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η καθημερινή κατανάλωση φυσικών χυμών ( όχι επεξεργασμένων), ιδανικά μισό λίτρο την ημέρα. Για την σωστή ενυδάτωση του σώματός σου εν όψει υψηλών θερμοκρασιών πόνταρε σε σένα…

Γιώργος Μπρακούλιας – BSc Biological SciencesHND Medical BiochemistryΣυγγραφέας βιβλίου: Φυτική Διατροφή και Υγεία

Picture of Γιώργος Μπρακούλιας

Γιώργος Μπρακούλιας

BSc Biological Sciences - HND Medical Biochemistry - Συγγραφέας βιβλίου: Φυτική Διατροφή και Υγεία

Γιατί η ενυδάτωση είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top