Υγεία

Γιατί παιδιά που κακοποιούνται αρνούνται να καταγγείλουν τους γονείς τους;

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το ζευγάρι αστυνομικών που κακοποιούσε φρικτά τα παιδιά του, προκαλούν απέχθεια και πολλά ερωτήματα, καθώς το ζευγάρι είχε φαινομενικά την τέλεια ζωή και κανείς δεν είχε υποψιαστεί τέτοιου είδους πράξεις. Μεγαλύτερη απορία δημιουργεί η στάση του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας, που παρά τις καταθέσεις των αδερφών του, εκείνο αρνείται να πει οτιδήποτε εναντίον των γονιών του περί κακοποίησης. Για ποιο λόγο κρατά αυτή τη στάση;

1. Συναισθηματικοί δεσμοί παιδιών και γονιών και φόβος

Τα παιδιά συνδέονται συναισθηματικά με τους γονείς τους, ακόμη κι αν αυτοί τα κακοποιούν. Ο φόβος της απώλειας της οικογένειας, η ενοχή και η εσωτερική σύγκρουση ενισχύουν τη σιωπή τους. Συχνά αισθάνονται ότι η καταγγελία ισοδυναμεί με προδοσία, παρά το γεγονός ότι είναι θύματα βίας.

2. Κοινωνικός στιγματισμός και αυτό-ενοχοποίηση

Η κοινωνική αντίληψη και η πιθανότητα στιγματισμού αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να εκθέσουν την κακοποίηση. Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι φταίνε για τη συμπεριφορά των γονιών τους, ειδικά αν έχουν εκτεθεί σε χρόνια κακοποίηση χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

3. Φόβος για αντίποινα

Ο φόβος αντιποίνων από τους γονείς ή τους συγγενείς αποτρέπει τα παιδιά από το να αναφέρουν την κακοποίηση. Σε περιβάλλοντα όπου η βία θεωρείται αποδεκτή ή υποτιμάται, η ανησυχία αυτή ενισχύεται.

4. Έλλειψη κατανόησης και γνώσης των παιδιών

Πολλά παιδιά δεν αναγνωρίζουν ότι αυτό που υφίστανται είναι λάθος ή παράνομο. Η έλλειψη πληροφόρησης για τα δικαιώματά τους και τις διαθέσιμες υπηρεσίες υποστήριξης παίζει σημαντικό ρόλο στη σιωπή τους.

5. Ψυχολογικές επιπτώσεις της κακοποίησης

Η χρόνια κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο και αίσθηση αδιεξόδου, κάνοντας το θύμα να νιώθει ότι δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης: Εκπαίδευση των παιδιών για τα δικαιώματά τους και τις μορφές κακοποίησης μέσω σχολικών προγραμμάτων.
  • Υποστήριξη και προστασία: Δημιουργία ασφαλών καναλιών επικοινωνίας και παροχή ψυχολογικής στήριξης σε θύματα.
  • Ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών: Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων, κοινωνικών λειτουργών και υπηρεσιών υγείας για τον εντοπισμό περιπτώσεων κακοποίησης.

Η αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων είναι κρίσιμη για την προστασία των παιδιών και τη διασφάλιση της ευημερίας τους​.

Διαβάστε ακόμα: Θάνατοι 5 μωρών: Μπορεί να καταδικαστεί ένα άτομο χωρίς ακλόνητες αποδείξεις ενοχής;

Ο Βιόρρυθμος γράφει για την τέχνη της ζωής σε αρμονία με τη φύση και την επιστήμη. Μοιράζεται πρακτικές συμβουλές ευεξίας, μεθόδους πρόληψης ασθενειών και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις από τον χώρο της ιατρικής. Με στόχο την ισορροπία σώματος, νου και ψυχής, φιλοξενεί επίσης συνεντεύξεις ειδικών, προσφέροντας έμπνευση και γνώση για έναν υγιέστερο τρόπο ζωής. Ο Βιόρρυθμος του Utopia Zone δεν βλέπει την υγεία ως απλή απουσία ασθένειας, αλλά ως έναν δυναμικό ρυθμό (βίος+ρυθμός) που ενώνει κάθε πτυχή της ύπαρξής μας.
X