Υγεία

Καλοκαιρινές αλλεργίες

Μπορεί το ενδιαφέρον όλων να εντοπίζεται στις ανοιξιάτικες αλλεργίες  που πλήττουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού όμως και τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν αλλεργικές οντότητες που ταλαιπωρούν  αρκετούς .

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον που εκτιθέμεθα δηλ με τη φύση  τη θάλασσα και τον ήλιο. Οι σημαντικότερες αλλεργικές διαταραχές που παρατηρούνται το καλοκαίρι (χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση τους κ άλλες εποχές)είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις από νυγμό  υμενοπτέρων(μέλισσας, σφηκών) οι  φυσικές κνιδώσεις όπως η κνίδωση εκ ψύχουςηλιακή κνίδωση ,η χολινεργική κνίδωση, οι αλλεργικές φωτοδερματίτιδες ,οι τροφικές αλλεργίες  και η αναπνευστική αλλεργία

Ιδιαιτέρως  σημαντική οντότητα που συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις μετά από νυγμό (τσίμπημα)υμενοπτέρων  .Το δηλητήριο τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όχι μόνο  από το δέρμα αλλά και από άλλα συστήματα του οργανισμού με αποτέλεσμα να προκληθεί συστηματική αναφυλαξία (αλλεργικό shοck). Συστηματική αναφυλαξία μπορεί να προκληθεί και από τροφική αλλεργία  όπως και από κνίδωση εκ ψύχους.

  • Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή συστηματική αλλεργική αντίδραση με ταχύτατη έναρξη  που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης .Τα συμπτώματα προέρχονται
  • από  το δέρμα με διάχυτη ερυθρότητα ,ερύθημα, κνησμό, κνίδωση η και αγγειοοίδημα
  • από  το αναπνευστικό σύστημα με ρινοεπιπεφυκίτιδα  δύσπνοια συριγμό βρογχόσπασμο οίδημα λάρυγγα,
  •  από το γαστρεντερικό με διάρροια κοιλιακό άλγος ναυτία εμετό
  • από το καρδιαγγειακό(όταν συμμετέχει πρόκειται για απειλητικό για τη ζωή shock) με ταχεία  πτώση της αρτηριακής πίεσης , της καρδιακής παροχής και καταστολή της λειτουργίας του μυοκαρδίου
  •  και από το νευρικό σύστημα με σύγχυση, λιποθυμία, σπασμούς  η και κώμα ως επακόλουθα της καρδιαγγειακής καταπληξίας .

Η ταχύτητα εμφάνισης των συμπτωμάτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως από την πύλη εισόδου την ποσότητα και την ταχύτητα χορήγησης του αντιγόνου .    Συνήθως υπάρχουν ενδείξεις προηγούμενων επεισοδίων που προειδοποιούν και τα οποία ο Αλλεργιολόγος θα εντοπίσει και θα δώσει τις σωστές οδηγίες .

 Ο αλλεργικός σε νυγμό υμενοπτέρου θα πρέπει να φέρει μαζί του σετ με φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης που  η γρήγορη χρήση τους μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και κυρίως η χρήση της αυτενιέμενης αδρεναλίνης  εγγυούνται  την επιβίωση του.

  • Η κνίδωση εκ ψύχους καταλαμβάνει το 3%επι όλων των κνιδώσεων.  Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφού κ ερυθήματος λίγα λεπτά μετά την έκθεση σε ψυχρό ερέθισμα. Το εξάνθημα εμφανίζεται στα εκτεθειμένα στο ψύχος μέρη του σώματος η  είναι γενικευμένο όπως κατά το θαλάσσιο μπάνιο .Στην τελευταία περίπτωση εμφανίζεται κνιδωτικό εξάνθημα  αλλά σε πολύ ευαίσθητα άτομα μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως πτώση αρτηριακής πίεσης ζάλη κλπ με άμεσο κίνδυνο πνιγμού. Γενικώς στα άτομα αυτά δίνονται  από τον αλλεργιολογο συμβουλές προστασίας   και αντιμετώπισης.    
  •  Η ηλιακή κνίδωση εμφανίζεται με  κνησμό  ερύθημα και οίδημα  αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο. Το ερύθημα επεκτείνεται κ σε σημεία που δεν είναι εκτεθειμένα. Συχνά  εκλαμβάνεται ως ηλιακό έγκαυμα .Συνήθως υποχωρεί σε λίγες ώρες Χορηγείται συμπτωματική θεραπεία ενώ  συστήνεται πάντα η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας και μέτρα για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία Η ηλιακή κνίδωση και η κνίδωση εκ ψύχους μπορούν να αποτελούν δευτεροπαθείς εκδηλώσεις συστηματικής νόσου και γι αυτό  ο  αλλεργιολόγος  δίνει  εκτενή παρακλινικό  έλεγχο.

H  Χολινεργική κνίδωση ανήκει στις φυσικές κνιδώσεις και προκαλείται μετά από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος η μετά από αύξηση της θερμοκρασίας σώματος  λόγω  άσκησης ,άγχους  κλπ. Χαρακτηριστικές είναι οι μικρές βλατίδες(1-2mm) που αναπαράγονται όταν το άτομο υπερθερμανθεί.

Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής δημιουργείται όταν μια ουσία  που  δεν είναι αλλεργιογόνο μετατρέπεται από το φως  σε απτίνη με αποτέλεσμα να προκαλεί ερύθημα οίδημα βλατιδοφυσαλιδώδες εξάνθημα εσχαροποίηση ληχεινοποίηση κ απολέπιση.Η  κατανομή του εξανθήματος αφορά μόνο τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στο φως. Χρειάζεται αναλυτικό ιστορικό γιατί το αίτιο μπορεί να είναι κάποιο φάρμακο που λαμβάνει το άτομο όπως διουρητικά, αντικαταθλιπτικά ,αντισυλληπτικά κ α.

H Τροφική αλλεργία προκαλείται  από εποχιακές τροφές όπως ψάρια οστρακοειδή η  φρούτα όπως σταφύλι ροδάκινο κ α. Παρατηρείται   κνησμός και εξάνθημα και μπορεί να προκαλέσει  μέχρι και  αναφυλαξία. Η διάγνωση γίνεται από το λεπτομερές  ιστορικό και μέσω των αλλεργικών τεστ σε τρόφιμα. Συνιστάται η  αποφυγή του ενοχοποιούμενου τροφίμου.

Η  Αναπνευστική αλλεργία που εμφανίζεται τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη  οφείλεται στην αυξημένη σχετική υγρασία που ευοδώνει την συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα σπόρων  μυκήτων.

Η ενημέρωση η κατανόηση η θεραπευτική προσέγγιση και πάνω απ όλα τα εξατομικευμένα μέτρα πρόληψης  που ο αλλεργιολόγος θα σας συστήσει θα βοηθήσουν ώστε το καλοκαίρι να είναι ασφαλές για όλους.

Ζωή Ι. Δεμέστιχα – Αλλεργιολόγος - Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας
X