Πριν από 100 περίπου χρόνια, η μέση διάρκεια ζωής ήταν τα 55-60 χρόνια. Σοκαριστικό, αν σκεφτείς ότι τώρα πεθαίνει κάποιος στα 70 και σκέφτεσαι ότι είναι πολύ νέος. Τώρα πια δεν είναι μόνο ότι ζούμε πολύ περισσότερο, αλλά είμαστε και συνολικά πιο υγιείς. Και αυτό κάνει τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι ίσως να μπορέσουμε να ζήσουμε για πάντα τελικά. Αν όχι για πάντα, θα έρθει η στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν μετά τα 100 (και θα μιλάμε για κυριολεκτική μακροζωία), ακόμα κι αν εμείς δεν θα είμαστε εδώ για να το δούμε.
Μήπως όμως προλαβαίνουμε να αλλάξουμε το lifestyle μας; Μήπως έχουμε πιθανότητες να δούμε κι εμείς τον εαυτό μας να φτάνει τα 100, και γιατί όχι, να τα ξεπερνά; Μήπως είναι πιο απλό από ό,τι φανταζόμαστε και δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να σταματήσουμε τον χρόνο; Η επιστήμη είναι σίγουρη ότι θα το προσδόκιμο ζωής θα αυξάνεται συνεχώς, αλλά αυτοί που μπορούν να μας δώσουν απλές, ρεαλιστικές συμβουλές είναι οι άνθρωποι που όντως έφτασαν τα 100, και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ξεπέρασαν κιόλας.
Πώς είναι να ζεις σε αυτή την ηλικία και να είσαι υγιής, σωματικά και πνευματικά; Ας δούμε μερικά παραδείγματα και ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε κι εμείς εκεί. Ίσως πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους, που αν τις διαβάσεις, θα διαπιστώσεις ότι είναι τρομερά απλές. Αυτό που συνδέει αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι δεν εγκαταλείπουν και δεν αφήνουν το παρελθόν να καθορίσει το ποιοι είναι και πού πηγαίνουν.
Βρες τον σκοπό και τους ανθρώπους σου
Η Δρ. Gladys McGarey πιστεύει ότι δεν γίνεται να ζεις αν δεν έχεις πάντα έναν σκοπό που αναζητάς. Μιλά αναλυτικά για αυτό στο βιβλίο της, με τίτλο “The Well-Lived Life: A 102-Year-Old Doctor’s six secrets to Health and Happiness at Every Age” και όπως μαρτυρά, έφτασε τα 102. Άρα κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρει. Μας συμβουλεύει να δούμε τον πόνο και τις ασθένειες ως δασκάλους που προσπαθούν κάτι να μας μάθουν. Κάπου εκεί είναι που γνωρίζουμε και τους ανθρώπους που αποτελούν την κοινότητά μας. «Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αλλά εσύ διαλέγεις ποιοι είναι αυτοί που σε στηρίζουν ουσιαστικά». Αυτή της την άποψη στηρίζει και έρευνα του Χάρβαρντ, που μιλά για «κοινωνική γυμναστική», για το πώς εξελισσόμαστε δηλαδή στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις. Όσο για τις δύσκολες στιγμές που έχει η ζωή, η Δρ. McGarey υπογραμμίζει κάτι πολύ σημαντικό. «Μην μένεις κολλημένος. Όσο δύσκολο και να είναι, κοίτα πάντα προς το φως. Είναι εκεί».
Μην σταματάς να δουλεύεις
Η 100χρονη Margaret Stretton έγινε σκευοφύλακας και συνταξιοδοτήθηκε στα 99 της. Αν και αποδίδει τη μεγάλη ζωή της σε τύχη, πιστεύει ότι η ενεργητικότητά της συνέβαλε σημαντικά σε αυτό. Είχε πάντα πολλά ενδιαφέροντα, αναλάμβανε ρόλους και ακόμα και μετά τα 99, συνέχισε να απασχολείται φτιάχοντας μαρμελάδες για φιλανθρωπικό σκοπό. Συνεπώς, όταν μιλάμε για δουλειά, δεν χρειάζεται να είναι μόνο αυτό που νομίζουμε. Έρευνα στο Ινστιτούτο της Μελβούρνης έδειξε ότι αν δουλεύουμε πάνω από 25 ώρες την εβδομάδα και είμαστε άνω των 40, το μυαλό μας «γυμνάζεται» και βελτιώνεται η γνωστική λειτουργία.
Οικογένεια και φίλοι
Ο Larry Janisse παραμένει νέος στα 98, διότι αντιμετωπίζει τη ζωή με χιούμορ. Όταν ερωτήθη από τηλεοπτικό δίκτυο για τα μυστικά της μακροζωίας, απάντησε «αλκοόλ και ωραίες γυναίκες». Όταν σοβαρεύτηκε, είπε ότι λατρεύει το γκολφ, να συναντά έξω νέους ανθρώπους αλλά κυρίως, να περνά χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του. «Όταν αγχώνομαι και δεν ξέρω τι να κάνω, παίρνω τηλέφωνο κάποιο από τα 11 παιδιά μου και ζητώ τη γνώμη τους».
Η αισιόδοξη οπτική
Η Roslyn Menaker έφτασε τα 103 γιατί επιμένει να βλέπει τη ζωή με αισιοδοξία και χαρά. Αγαπά τους καθημερινούς περιπάτους και να διαλέγει τα ρούχα της ημέρας. «Λατρεύω τα όμορφα ρούχα και να τρώω έξω. Η κυρία που με προσέχει μου κάνει τα πιο ωραία μανικιούρ και πεντικιούρ. Επίσης, μου βάφει τα μαλλιά».
Περπάτα όσο περισσότερο μπορείς
Ο 94χρονος Malcom Idelson δεν ψάχνει καμία δικαιολογία όταν πρόκειται να πάει για περπάτημα. «Κάθε μέρα ανυπομονώ για αυτή τη στιγμή. Ειδικά αν είμαι πεσμένος ψυχολογικά, γιατί ξέρω ότι θα είμαι πιο χαρούμενος όταν γυρίσω σπίτι. Ακόμα κι όταν έπρεπε να μείνω στο νοσοκομείο, δεν έπαιρνα ποτέ το ασανσέρ. Ανέβαινα με τα σκαλιά». Οι ειδικοί εξάλλου μας λένε ότι 10 χιλιάδες βήματα ή μισή ώρα γρήγορα περπάτημα την ημέρα είναι η καλύτερη συμβουλή για μακροζωία.
Τα 5 καθημερινά κλειδιά της μακροζωίας
Σύμφωνα με τη Ruth Sweedler, που διανύει το 103ο έτος της ηλικίας της, ο υπέρτατος στόχος είναι να είσαι σε καλή φόρμα, σωματικά και πνευματικά. Μαζί με την αδερφή της, που επίσης είναι πάνω από 100 χρονών, υπακούουν σε 5 βασικούς καθημερινούς κανόνες. Περπατούν πολύ, ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, χτίζουν σχέσεις με ανθρώπους, κρατούν θετική στάση χωρίς να χάνουν το ενδιαφέρον τους για νέα πράγματα και ποτέ, μα ποτέ, δεν κοιτάζουν πίσω. Ζουν το παρόν και ανυπομονούν για το μέλλον.
Διαβάστε ακόμη: Τα 8 πράγματα που δεν κάνουν οι άνθρωποι που γίνονται αρεστοί σε όλους