Μοναξιά: Μια μάστιγα ή επιλογή;

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Υγεία » Μοναξιά: Μια μάστιγα ή επιλογή;

Η μοναξιά είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας που τείνει να πάρει τις διαστάσεις μιας μάστιγας. Είναι υποκειμενική αίσθηση καθώς εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων που έχουμε αλλά και από τις ανάγκες που μας καλύπτουν αυτές οι σχέσεις. Η εποχή αλλάζει και μαζί αλλάζουν οι αξίες, οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο τρόπος που επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Στον καιρό της ταχύτητας , του διαδικτύου, της αποξένωσης , της ασφάλειας πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, του κοινωνικού αποκλεισμού, της ρηχότητας ο άνθρωπος είναι μόνος. Έχει ξεχάσει πώς να προσεγγίζει ο ένας τον άλλο με σκοπό την ουσιαστική  γνωριμία ή ακόμη και τη σχέση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται να ζητήσουν βοήθεια νιώθοντας την μοναξιά ως μια δυσάρεστη προσωπική εμπειρία που αδυνατούν να διαχειριστούν.

Τι είναι η μοναξιά;

Η μοναξιά είναι ένα επώδυνο συναίσθημα καθώς το άτομο βιώνει την απουσία των άλλων ανθρώπων από τη ζωή του χωρίς αυτό να είναι επιλογή του. Υπάρχουν περιπτώσεις  που το άτομο νιώθει μοναξιά κι ας περιστοιχίζεται από άλλους ανθρώπους. Παλεύει να αλλάξει αυτή τη συνθήκη καθώς δεν την έχει επιλέξει.

Τι είναι η μοναχικότητα;

Η μοναχικότητα είναι ένας τρόπος ζωής τον οποίο το άτομο έχει επιλέξει γιατί έχει αποφασίσει ότι η κοινωνική απόσυρση τον εξυπηρετεί είτε για να αφοσιωθεί στις δραστηριότητές του ή γιατί τον έχουν κουράσει οι κοινωνικές συναναστροφές. Ένας παράγοντας που συντελεί στην μοναχικότητα είναι η έλλειψη ευγένειας και σεβασμού, που παρατηρείται ιδιαίτερα μετά τον εγκλεισμό μας λόγω του κορωνοϊού. Έχει χαθεί το μέτρο στις αντιδράσεις μας ακόμη και σε πολύ απλές περιστάσεις με αποτέλεσμα να επιλέγουμε την κοινωνική απόσυρση. Αυτό είναι η μοναχικότητα που είναι διαφορετική από την μοναξιά καθώς είναι επιλογή και προσφέρει ασφάλεια.

Πώς μπορεί κάποιος να σταματήσει να νιώθει μόνος;

Υπάρχει  περίπτωση κάποιος να παραπονιέται ότι νιώθει μόνος ενώ στην ουσία περιστοιχίζεται από ανθρώπους. Είναι διαφορετική συνθήκη το να νιώθει κάποιος μόνος από το να είναι πραγματικά μόνος. Με μια εσωτερική εμβάθυνση μπορούμε να εντοπίσουμε τους παράγοντες που συντελούν στο να αισθανόμαστε μόνοι ενώ δεν είμαστε. Η αυτορρύθμιση – η οποία είναι η αυτοπαρατήρηση, η αυτοαξιολόγηση και η αυτοενίσχυση – είναι μια διαδικασία που βοηθάει. Με την αυτοπαρατήρηση μπορούμε να εντοπίσουμε τι μας δυσκολεύει στον εκάστοτε τομέα. Με την αυτοαξιολόγηση κρίνουμε ποια συυμπεριφορά μας μάς εξυπηρετεί και ποια μας καθιστά αδύναμους. Τέλος, με την αυτοενίσχυση δεσμευόμαστε στον εαυτό μας τι αλλαγές θα κάνουμε ώστε να νιώσουμε την επθυμητή ευχάριστη συναισθηματική κατάσταση. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμηση ωθούν κάποιον στο να μένει ασφαλής στη ζώνη βολικότητας και να μη ρισκάρει να επικοινωνήσει δια ζώσης. Απενεχοποιημένος και ασφαλής στον καναπέ του έχει την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας.

Η πολυπλοκότητα που προσδίδει η σύγχρονη εποχή στις ανθρώπινες σχέσεις κάνει τη μοναξιά να παίρνει τις διαστάσεις μιας σύγχρονης μάστιγας. Δεν είναι τυχαίο που οι Σουηδοί ως πρωτοπόροι έκαναν ένα κοινωνικό πείραμα στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την μοναχικότητα. Έρευνες έδειξαν ότι νέοι από 16 ως 29 ετών στις δύσκολες καιρικές συνθήκες σε αυτή την χώρα έχουν τάσεις μοναχικότητας. Ξεκίνησαν λοιπόν μια εκστρατεία με την  καμπάνια «Πες γεια σου» προτρέποντας ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους να χαιρετιούνται και να συνομιλούν. «Ο χαιρετισμός στους γείτονες είναι μια απλή πράξη που συμβάλλει στην καλή υγεία και την κοινωνικοποίηση», τονίζει χαρακτηριστικά το μήνυμα της εκστρατείας του «γεια σου».

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Ασημίνα Καραμαλέγκου
Ασημίνα Καραμαλέγκου
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας-Life Coach

Μοναξιά: Μια μάστιγα ή επιλογή;

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top