Η εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη ξεκινά τον 5ο ή 6ο μήνα της ζωής τους. Οι γονείς έχουν πολλές απορίες σχετικά με τις τροφές που θα δοκιμάσει το μωρό τους. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με τον τρόπο βρώσης των τροφών, και συγκεκριμένα εάν είναι καλύτερο να προσφέρονται πολτοποιημένες ή εξαρχής σε μικρά κομματάκια. Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στη μέθοδο baby-led weaning (blw), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το μωρό». Πρόκειται για έναν τρόπο σίτισης που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Τι είναι η μέθοδος baby-led weaning και ποια τα οφέλη της
Οι γονείς που ακολουθούν τη συγκεκριμένη μέθοδο, «επιτρέπουν» στο παιδί τους, ήδη από τη βρεφική ηλικία, να τρώει μόνο του το φαγητό του, χρησιμοποιώντας τα χέρια του. Δεν χρησιμοποιούνται κουτάλια, ενώ οι τροφές είναι τεμαχισμένες σε κομμάτια, των οποίων το μέγεθος καθορίζεται με βάση την ηλικία του παιδιού.
Με το baby-led weaning παρέχεται στα βρέφη η δυνατότητα να ικανοποιήσουν μια από τις πιο κοινές και συχνές επιθυμίες τους: την εξερεύνηση και την ανακάλυψη νέων υφών και την τοποθέτηση στο στόμα οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους.
Με τη μέθοδο αυτή, επιλέγουν μόνα τους τα κομμάτια φαγητού που θα δοκιμάσουν, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό το χρώμα, τη γεύση, τη μυρωδιά και την αίσθηση της τροφής. Πέραν τούτων, ενισχύουν τις κινητικές και οπτικές τους δεξιότητες, και παράλληλα αισθάνονται πιο ανεξάρτητα.
Σύγχρονες μελέτες αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της μεθόδου baby-led weaning αναφορικά με την πρόληψη της παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία, εκπαιδεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να λαμβάνουν την ποσότητα της τροφής που χρειάζονται και επιθυμούν, χωρίς να πιέζονται από τους γονείς να καταναλώσουν το σύνολο του πολτοποιημένου φαγητού.
Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τον/την παιδίατρο είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι το παιδί λαμβάνει την αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας και της ανάπτυξής του, ποσότητα φαγητού και τις αντίστοιχες θρεπτικές ουσίες.
Μειονεκτήματα
Όπως καθετί, έτσι και η συγκεκριμένη μέθοδος διέπεται από ορισμένα μειονεκτήματα. Καταρχήν, αν και ο γονέας ή ο φροντιστής του παιδιού απαλλάσσεται από τον κόπο πολτοποίησης του εκάστοτε γεύματος, είναι βέβαιο πως το πάτωμα, η καρέκλα και το τραπέζι θα χρειαστούν καθαρισμό, λόγω των κομματιών τροφής που θα έχουν πέσει. Το ίδιο θα συμβεί και με το παιδί, που μάλλον θα χρειάζεται να το κάνετε μπάνιο αμέσως μετά.
Επίσης, δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως, δεδομένου πως πολλά κομμάτια ρίχνονται στο πάτωμα, είναι πιθανό, εφόσον πρόκειται για τροφές που περιέχουν βιταμίνες ή σίδηρο για παράδειγμα, το παιδί να μην λαμβάνει τις απαραίτητες ουσίες για την ανάπτυξή του. Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί παιδίατροι συνιστούν παράλληλα να δίνεται και μια ποσότητα πολτοποιημένης αντίστοιχης τροφής.
Κίνδυνος πνιγμονής
Καταρχάς, όταν κάποιος ακούει για πρώτη φορά τη μέθοδο αυτή, η πρώτη ένσταση που θα διατυπώσει, σχετίζεται με τον κίνδυνο πνιγμού. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό, ανεξαρτήτως τρόπου σίτισης του βρέφους. Παρόλα αυτά, εάν το βρέφος έχει αναπτύξει τις απαραίτητες ψυχοκινητικές δεξιότητες που προϋποτίθενται για τη λήψη της στερεάς τροφής, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, διακριβώθηκε πως τα βρέφη που τρέφονται με τη μέθοδο baby – led weaning, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμονής σε σχέση με εκείνα που σιτίζονται με πολτοποιημένα φαγητά.
Σε κάθε περίπτωση, το βρέφος δεν θα πρέπει να λαμβάνει τροφή χωρίς επίβλεψη. Ο κηδεμόνας ή ο φροντιστής είναι αναγκαίο να δίνει σημασία στις αντιδράσεις του παιδιού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως καθεμιά από αυτές (βήξιμο, κοκκίνισμα, τάση προς εμετό), ισοδυναμεί με πνιγμονή. Τα βρέφη σε αυτά τα στάδια εκπαιδεύονται στη διαχείριση της τροφής που πηγαίνει αμάσητη στον λαιμό του. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «gagging» και παραπέμπει σε μια αντανακλαστική αντίδραση, όπως αυτή που έχουμε όταν ο γιατρός εξετάζει τον λαιμό μας με το ξυλάκι. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε την εισαγωγή των στερεών τροφών με τη μέθοδο baby – led weaning, ο/η παιδίατρός σας θα σας καθοδηγήσει, δίνοντας τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες.
Το ξέρατε ότι…
- Η μέθοδος αυτή, χωρίς βέβαια να αναφέρεται με τη συγκεκριμένη ονομασία, ακολουθούταν ήδη πολλές δεκαετίες νωρίτερα, ειδικά όταν οι οικογένειες ήταν μεγάλες και δεν υπήρχε χρόνος για το τάισμα του μωρού;
- Την παλιά αυτή πρακτική επανέφερε η Βρετανίδα Gill Rapley, Επισκέπτρια Υγείας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια της UNICEF για το Baby Friendly Initiative;
- Πίσω από τον σύγχρονο όρο «baby-led weaning» βρίσκεται μια ολόκληρη φιλοσοφία, η οποία έχει ως βασική αρχή την αυτοσίτιση, δηλαδή την παροχή της δυνατότητας στο παιδί να φάει όταν το επιλέξει εκείνο και να καταναλώσει όση ποσότητα επιθυμεί.