Παιδί

“Μανούλες” των social media… αυτή η μάστιγα

Μπορεί να μην ζούμε πια σε μια εποχή που οι γονείς και οι συγγενείς έχουν τον πρώτο λόγο στη ζωή μας και στην ανατροφή των παιδιών μας, ωστόσο η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να είναι ως ένα βαθμό παρεμβατική. Πέρα από τον σκόπελο των ερωτήσεων «Εσύ δεν θα παντρευτείς;», «Παιδάκι δεν κάνατε ακόμα;», έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καταιγισμό υποδείξεων από τις συνομήλικες «μανούλες» των social.

«Μανούλα»… αυτή η λέξη

Τα τελευταία χρόνια, η λέξη «μανούλα», που μέχρι πρότινος παρέπεμπε στην πιο στοργική και τρυφερή έκφανση της ιερής ιδιότητας της μάνας, έχει λάβει σε αρκετές περιπτώσεις ειρωνική διάσταση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι γεγονός πως τα social έχουν κατακλυστεί από αναρίθμητες ομάδες πάσης φύσεως. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και εκείνες που απευθύνονται σε μητέρες, οι οποίες συχνά πυκνά αυτοαποκαλούνται «μανούλες».

Πού είναι το κακό; Πουθενά στη γενική τους θεώρηση. Πολλές από αυτές τις ομάδες είναι στην πραγματικότητα υποστηρικτικές απέναντι στις γυναίκες που εγκυμονούν, είναι νέες μητέρες ή ακόμη βρίσκονται στην προσπάθεια της τεκνοποίησης. Όπως όμως συμβαίνει σε όλα τα ζητήματα και με δεδομένη τη δύναμη των social στις μέρες μας, καθείς δύναται να εκφράσει την άποψή του στο προφίλ σου ή στην ομάδα που συμμετέχεις, θέλεις δεν θέλεις. Η μητρότητα αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες θεματικές των χρηστών και εγείρει πλήθος διχογνωμιών, ανταγωνιστικών τοποθετήσεων και υποδείξεων.

Πώς να μην γίνεις «τέλεια μανούλα»….

  1. Καταρχάς, δεν πιστεύω να θέλεις να αποφύγεις τον πόνο κατά τον τοκετό… δεν πιστεύω να θέλεις να γεννήσεις με καισαρική; Όσο πιο πολύ πονέσεις, τόσο υψηλότερη θέση κατέχεις στο βάθρο των άτρωτων μαμάδων. Αν διάγεις την περίοδο της κύησης και ειδικά αν περιμένεις το πρώτο σου παιδί και αγχώνεσαι για τον τοκετό, μην κάνεις το λάθος να επισκεφθείς κάποια τέτοια ομάδα, καθώς το πιθανότερο είναι να γεννήσεις νωρίτερα από το άγχος σου. Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά αυτή την εμπειρία και δεν μπορεί να σε κατευθύνει ή να σε πείσει να επιλέξεις τον φυσιολογικό τοκετό ή την καισαρική.

Αρμόδιος για να σου λύσει κάθε απορία και να σε κάνει να νιώσεις ασφαλής, είναι ο γυναικολόγος και η μαία σου. Ακόμη, είναι ωφέλιμο να συζητήσεις με τον σύντροφό σου τις επιθυμίες και τις σκέψεις σου όσο φθάνετε προς την υπέροχη αυτή μέρα, ώστε να υποστηρίξει με κάθε τρόπο.

Tip: Η καισαρική το 2023 είναι και επιλογή. Μην ντρέπεσαι, μην νιώθεις «λίγη», εάν φοβάσαι να γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό ή εάν ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Το ίδιο ισχύει και για την επισκληρίδιο. Σημασία έχει η υγεία η δική σου και του μωρού σου αλλά και να είσαι ήρεμη, ώστε να διαχειριστείς τις απαιτήσεις που έπονται. Δεν είσαι καλύτερη μάνα, ή «μανούλα», μόνο και μόνο επειδή πόνεσες.

  • Μην νιώθεις τύψεις, εάν η πρώτη στιγμή που αγκάλιασες το μωράκι σου ή οι πρώτες μέρες μαζί του, δεν ήταν όπως τις ονειρεύτηκες. Μην ξεχνάς πως, ο τοκετός και η συνύπαρξη με ένα πλάσμα που έχει απόλυτα την ανάγκη σου για να επιβιώσει, απαιτεί τεράστια σωματική και ψυχική κούραση, άγχος και ανησυχία. Η αγάπη είναι αναντίλεκτη, παρά τις δυσκολίες και μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Tip: Κατά τη διάρκεια της λοχείας και 2-3 μέρες μετά τον τοκετό, είναι πιθανό να βιώσεις τα λεγόμενα «baby blues». Πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα και την συναισθήματα που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τις 14 ημέρες. Μην ντρέπεσαι να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με τον σύντροφό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ακόμη και με κάποιον ειδικό αν θεωρείς πως δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. Μην μπεις στη διαδικασία να ασχοληθείς με τις τέλειες μαμάδες που τάχα δεν βίωσαν ή βιώνουν ποτέ θλίψη σε σχέση με τα παιδιά τους και απαξιώνουν κάθε τέτοια συνθήκη.

  • Θηλασμός: τεράστιο κεφάλαιο. Η κατήχηση έχει ξεκινήσει πριν γεννήσεις, ειδικά μόλις αγοράσεις το πρώτο μπιμπερό και τον αποστειρωτή. Δεν πιστεύω να θέλεις να είσαι έτοιμη για παν ενδεχόμενο; Τι; Δεν έχεις δεχθεί ακόμη πρόταση συμμετοχής σε κάποια ομάδα που προάγει τον αποκλειστικό θηλασμό; Και πώς θα τα βγάλεις πέρα. Ο θηλασμός, αποκλειστικός ή μη, περιλαμβάνει πολλά οφέλη για το βρέφος αλλά και τη σχέση που αναπτύσσει με τη μητέρα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως θα πέσεις να πεθάνεις, εάν δεν μπορείς ή απλώς δεν θέλεις να το κάνεις. Η μαία σου μπορεί να σου λύσει οποιαδήποτε απορία και να σε βοηθήσει οτιδήποτε κι αν επιλέξεις.

Tip: Αν θηλάσεις, είναι δικαίωμά σου να το κάνεις δημόσια ή μη, ακολουθώντας αυτό που ταιριάζει σε σένα κι όχι αυτό που «επιτάσσει» η πλειοψηφία, η οποία στο κάτω-κάτω δεν σε αφορά κιόλας. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα που θα θηλάσεις το παιδί σου. Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξεις τη φόρμουλα, δεν χρειάζεται να απολογηθείς σε κάποιον, είτε αυτός βρίσκεται απέναντί σου είτε μπροστά από ένα πληκτρολόγιο.

  • Συγκοίμηση: Ναι, είναι επίσης δικαίωμα δικό σου και του συντρόφου σου να αποφασίσετε εάν το παιδί θα κοιμάται μαζί σας, στο λίκνο, την κούνια του ή μετέπειτα στο κρεβάτι του. Ο/Η παιδίατρος είναι υπεύθυνος να σας καθοδηγήσει και να συζητήσει μαζί σας οποιαδήποτε ανάγκη ή ανασφάλεια έχετε. Η υποτίμηση της σχέσης του ζευγαριού είναι συχνή στις ομάδες των μαμάδων, αφού σύμφωνα με αυτές, «το παιδί είναι πάνω από όλα», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Tip: Ναι, έχεις ανάγκη τη συναισθηματική, ερωτική και σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σου. Αυτό δεν σημαίνει πως αγαπάς λιγότερο το παιδί σου ή δεν νοιάζεσαι για τις ανάγκες του. Μην ξεχνάς πως, η ισορροπία του ζευγαριού είναι δύσκολο να διατηρηθεί μετά την έλευση του μωρού και είναι σημαντικό να είστε καλά μεταξύ σας. Η αγάπη για το παιδί δεν αντικαθιστά τη δική σας και η ανάγκη σας να περνάτε χρόνο μαζί, είναι εξίσου σπουδαία και απαραίτητη.

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος
X