Η αλλαγή σχολείου για ένα παιδί αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί τόσο το ίδιο όσο και τους γονείς του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το συνακόλουθο μιας άλλης αλλαγής που έχει ή αναμένεται να συντελεστεί στην οικογένεια… μετακόμιση, διαζύγιο, μετάθεση, κυρίως όταν οι γονείς εργάζονται στον δημόσιο τομέα, οικονομική δυσπραγία που αναγκάζει πλέον σε φοίτηση σε δημόσιο σχολείο.
Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά την αλλαγή σχολείου
Τα περισσότερα παιδιά δεν χαίρονται, όταν είναι αναγκαίο να φοιτήσουν σε καινούρια σχολική μονάδα. Κατά κύριο λόγο, η δυσαρέσκειά τους σχετίζεται με το γεγονός πως θα χάσουν τους φίλους τους, ειδικά εάν απομακρυνθούν και αρκετά από την περιοχή τους, οπότε η δια ζώσης επικοινωνία μαζί τους θα είναι πιο δύσκολη.
Ενίοτε, οι αντιδράσεις τους είναι έντονες, με αποτέλεσμα να αρνούνται ακόμη και τη μετάβαση στο νέο σχολείο. Επιπλέον, κάποια παιδιά τείνουν να γίνονται μελαγχολικά, μόνο στην ιδέα μιας τέτοιας αλλαγής, καθώς φαντάζονται πως δεν θα δημιουργήσουν καινούριες παρέες, πως δεν θα εγκλιματιστούν στο νέο σχολικό περιβάλλον, ή πως οι εκπαιδευτικοί δεν είναι τόσο αγαπητοί όσο αυτοί που ήδη γνώριζαν.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και παιδιά που προσεγγίζουν θετικά μια τέτοια αλλαγή. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μαθητές που είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα περιθωριοποίησης στο προηγούμενο σχολείο τους είτε είχαν υποστεί bullying ή δεν είχαν καλές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς τους. Ως εκ τούτου, ευελπιστούν πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες σε κάποιο άλλο σχολείο.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τα παιδιά που μεταβαίνουν από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ολοκλήρωση της φοίτησης του Δημοτικού, ακόμη και του Γυμνασίου, σηματοδοτεί μια σειρά από αλλαγές στη ζωή των παιδιών. Από τη μία, η φοίτηση στο Γυμνάσιο, πέραν του γεγονότος πως η αλλαγή σχολικής μονάδας είναι σχεδόν βέβαιη, εκτός αν υπάρχει συστέγαση, παραπέμπει και σε έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας: πολλοί καθηγητές, μαθήματα που έχουν διδαχθεί στο παρελθόν, με τα Αρχαία να αποτελεί το μάθημα-φόβητρο, απρόοπτα διαγωνίσματα, προαγωγικές εξετάσεις, κ.ά. Μόνο αυτά φθάνουν για να αγχώσουν τα παιδιά! Όσον αφορά το Λύκειο… η προετοιμασία για την «περιπέτεια» των Πανελλαδικών, μόλις άρχισε…
Πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι γονείς
Ας είμαστε ειλικρινείς… τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να αντιληφθούν ακριβώς για ποιους λόγους «οι μεγάλοι» αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο διαμονής. Η συζήτηση είναι διαφορετική, εάν έχει ληφθεί η απόφαση διαζυγίου και πρέπει να γίνει λόγος για πολλές παραμέτρους αυτής της αλλαγής. Εάν πάλι οι γονείς υποχρεούνται λόγω της εργασίας τους, να ζήσουν σε άλλη περιοχή ή ακόμη σε άλλη πόλη, τότε πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τους τη φύση της δουλειάς τους, πόσω μάλλον εάν αυτά είναι μικρά σε ηλικία.
Ωστόσο, μην τους υποσχεθείτε πράγματα που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε, όπως για παράδειγμα ότι θα επισκέπτονται τους παλιούς τους φίλους κάθε Σαββατοκύριακο, εάν δεν είστε σίγουροι πως θα είστε συνεπείς. Επίσης, μην εξιδανικεύσετε το νέο σχολικό περιβάλλον, ούτε ως προς τις εγκαταστάσεις ούτε ως προς τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Αφήστε το παιδί σας ελεύθερο να ανακαλύψει και να αξιολογήσει μόνο του το νέο αυτό περιβάλλον.
Ενισχύστε τα συναισθηματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα στέκεστε καρτερικά πίσω από τα κάγκελα του σχολείου. Δώστε στα παιδιά σας χώρο και χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και παραμείνετε στο πλάι τους διακριτικά. Μιλήστε με τον διευθυντή του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει το Τμήμα του, ώστε να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην προσαρμογή του παιδιού και να σας ενημερώσουν άμεσα για οτιδήποτε χρειαστεί.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή σχολείου αποτελεί ένα μείζον ζήτημα. Η επικοινωνία με κάποιον Παιδοψυχολόγο είναι βοηθητική, εάν δεν γνωρίζετε τον τρόπο να διαχειριστείτε τη νέα αυτή συνθήκη. Όπως και να έχει, μην στέκεστε επικριτικά απέναντι στα παιδιά σας. Δείξτε τους ότι κατανοείτε πώς νιώθουν και βοηθήστε τα να νιώσουν ασφαλή σχετικά με τη σημαντική αυτή αλλαγή της ζωής τους. Θυμηθείτε πώς λειτουργούμε ως ενήλικες, όταν πρέπει να αλλάξουμε εργασιακό περιβάλλον. Ακούστε αυτά που έχουν να σας πουν, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους και προσπαθήστε να αναδείξετε τη φωτεινή πλευρά της επερχόμενης αλλαγής!