Χρονιάρες μέρες, οικογενειακά τραπέζια, ρεβεγιόν…κι όμως, άμα είσαι γονιός, ειδικά μικρών παιδιών, υπάρχει πάντα αυτή η αγωνία: μη σου αρρωστήσει το παιδί μέσα στις γιορτές, και αντί για επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς για δώρα και χαρές, τρέχεις στα Επείγοντα ή στα φαρμακεία για αντιβιώσεις κι αντιπυρετικά.
-Κυρία Πιταούλη, πώς «κινούνται» τα πράγματα φέτος το Δεκέμβρη από ιώσεις και παιδικές αρρώστιες?
-Έχουμε την αναμενόμενη έξαρση της Γρίππης Α, του Κορωνοιού και κάποια κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας, ενώ υπάρχουν και αρκετά κρούσματα RSV (Respiratory System Virus) στα μικρότερα παιδιά, όπως κάθε Χειμώνα. Ωστόσο, μετά την πανδημία και την παρατεταμένη χρήση μάσκας από τα παιδιά, παρατηρείται αρκετά μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων πλέον, σε σχέση με την προ Κόβιντ εποχή.
-Πόσο κρατάνε συνήθως αυτές οι ιώσεις και πότε πρέπει να ανησυχήσει ο γονιός?
-Το κλασσικό τριήμερο είναι αυτό που πάντα περιμένουμε στις παιδικές ιώσεις, κάθε εποχή. Ακόμη και στους πιο πυρετογόνους ιούς, που έχουμε υψηλούς πυρετούς που πέφτουν δύσκολα με το αντιπυρετικό κι έχουν μικρά μεσοδιαστήματα απυρεξίας, δε χρειάζεται να ανησυχήσουμε – εκτός φυσικά αν δούμε το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 40,5 βαθμούς ή αν πρόκειται για νεογνό ή παιδάκι κάτω του ενός έτους. Αν όμως ακόμη και με χαμηλό πυρετό δούμε ότι ξεπερνιούνται τα 3 εικοσιτετράωρα, σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνθούμε στον Παιδίατρο για εξέταση. Κι αυτό γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας επιπλοκής από κάποια ίωση, όπως για παράδειγμα η πνευμονία.
-Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί να νιώσει καλύτερα στην ίωση, εκτός φυσικά από τα αντιπυρετικά που θα χορηγήσουμε?
-Θα βοηθήσουν οι δροσερές κομπρέσες στο κεφαλάκι ή ένα μπανάκι με χλιαρό νερό. Δεν ξεχνάμε επίσης να χορηγούμε συχνά υγρά, κυρίως νερό, για να μένει ενυδατωμένος ο οργανισμός, εκτός από την περίπτωση της γαστρεντερίτιδας όπου αν υπάρχουν συχνοί εμετοί το να πιεί απότομα νερό το παιδί μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Εκεί δίνουμε νερό λίγο-λίγο, κουταλάκι-κουταλάκι ή δίνουμε στο παιδί να γλείψει ένα παγάκι για να δροσιστεί και να ξεγελάσει τη δίψα του, μέχρι να υποχωρήσουν οι εμετοί, να ηρεμήσει το στομάχι και να μπορέσει να πιεί κανονικά. Στις γαστρεντερίτιδες παρατηρούμε συχνά και το άλλο: ακόμη κα τα πιο λιγόφαγα παιδιά, όταν δεν κάνει λόγω της ίωσης να φάνε κάποια πράγματα, ακριβώς τότε είναι που θα τα ζητήσουν! Οι γονείς συχνά υποκύπτουν κι έτσι πάει πίσω η όλη ιστορία. Πρέπει να επιμείνουμε στη σωστή διατροφή της γαστρεντερίτιδας, όπως ζωμοί, κοτόπουλο βραστό, μπανάνα, βρασμένο μήλο, τον κλασσικό λαπά και να μην ανησυχούμε: ακόμη κι αν αναμενόμενα το παιδί χάσει βάρος ή δεν τρώει, μόλις συνέλθει πάντα ανοίγει η όρεξη κα θα ξαναπάρει το βάρος του μια χαρά.
-Ο Στρεπτόκοκκος, που αποτελεί φέτος το φόβο και τον τρόμο των γονιών, συνεχίζει να παραμένει μια απειλή?
-Ο Στρεπτόκοκκος δικαίως τρομοκράτησε τους γονείς λόγω των μοιραίων περιστατικών που είχαμε φέτος. Πάντα υπήρχε και πάντα υπήρχαν σπάνια αλλά μοιραία περιστατικά, όμως δε γίνονταν ευρέως γνωστά. Τώρα μαθεύονται λόγω της ταχείας πληροφόρησης μέσω διαδικτύου και σόσιαλ. Δεν έχουμε κάποια έξαρσή του αυτόν τον καιρό, πάντα όμως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός φορέας ή να νοσήσει εκδηλώνοντας μια φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ενώ κάποιος άλλος με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό τη δεδομένη στιγμή, να φτάσει σε σοβαρές επιπλοκές. Ο Παιδίατρος θα κρίνει, ανάλογα με την κλινική εικόνα του παιδιού, αν θα κάνει strep test και κατόπιν θα χορηγήσει αντιβίωση και θεραπεία. Για να ηρεμήσουμε όμως και λίγο τους γονείς πολύ μικρών παιδιών, ο Στρεπτόκκοκος δεν προσβάλλει συχνά παιδιά κάτω των 2 ετών. Είναι συνηθέστερος στις ηλικίες από 2 έως 10 ετών, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει εντελώς και τις άλλες ηλικίες.
-Όλα αυτά, ΑΝ συμβεί και αρρωστήσει το παιδί. Πώς μπορούμε να ΜΗ φτάσουμε εκεί? Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε?
-Με την αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους όπως παιδότοποι και εμπορικά κέντρα, που αυτή την εποχή είναι γεμάτα κόσμο και δε μπορείς να ξέρεις ποιός είναι φορέας ούτε να προβλέψεις αν θα βήξει ή θα φτερνιστεί μπροστά σου. Ας προτιμήσουμε όσο γίνεται ανοιχτούς, υπαίθριους χώρους ή χώρους που αερίζονται καλά. Αποφυγή, επίσης, επαφής με αρρώστους – κανείς δε θα μας παρεξηγήσει όταν έχουμε μικρό παιδί και ζητήσουμε να μας ενημερώσουν οι φίλοι κι οι συγγενείς που θα μας επισκεφθούν ή θα επισκεφθούμε, αν κάποιος ήταν πρόσφατα άρρωστος. Δεν είπαμε να απομονωθούμε και να μην πάμε στα εορταστικά καλέσματα, αλλά καλό θα ήταν να ρωτάμε αν είναι όλοι καλά, όπως αντίστοιχα να ενημερώνουμε κι εμείς αν κάποιο παιδί μας είχε ιώση και είμαστε καλεσμένοι. Μια καλή πρόληψη είναι και οι παιδικές βιταμίνες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και, πάντα, οι πορτοκαλάδες και οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Και φυσικά, πάντα, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών.
-Τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους θα τη συνιστούσατε για τα παιδιά αυτή την εποχή?
-Όχι βέβαια. Η πανδημία είναι πια παρελθόν. Οι κανόνες είναι τρεις: καλή διατροφή – αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους – σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Το «πολύ σχολαστικά» του Σπύρου Παπαδόπουλου στο γνωστό σποτάκι, πρέπει να μας γίνει βίωμα, κι ας πέρασε η πανδημία. (FOTO 5)