Θέλει αρετή και τόλμη η συγχώρεση

Home » Υγεία » Θέλει αρετή και τόλμη η συγχώρεση

""Επιστολές στον ιδανικό άλλο! - Η Τζώρτζια Γεωργίου γράφει για τον έρωτα και τις σχέσεις!!!"

Θέλεις να τον δεις να σέρνεται και να σε παρακαλά; Θέλεις να τον δεις στα γόνατα συγγνώμη να ζητά; Αυτό ακριβώς θα ήθελες να συμβεί, χωρίς κανένα ερωτηματικό αλλά με απόλυτη σιγουριά, ζητώντας σου ταυτόχρονα συγχώρεση για όλα εκείνα που σε έχουν κάνει να υποφέρεις στη συναναστροφή μαζί του. Και τι ζήτησες στο κάτω κάτω; Μια καθαρή και ειλικρινή συγγνώμη. Τέτοια που όταν τον κοιτάζεις στα μάτια, πέραν του ότι ξέρεις πως το εννοεί και μάλλον δεν θα ξανασυμβεί, συνειδητοποιείς πως ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγήθηκε στην απιστία μάλλον δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος πέρα από σένα την ίδια.

Απιστία

Η παραβίαση της σύμβασης συναισθηματικής ή και σεξουαλικής αποκλειστικότητας στη δυαδική σχέση, που συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, ματαίωσης, ζήλιας, ανταγωνισμού, επιθετικότητας. Συναισθήματα διαφορετικού εύρους και έντασης, ανάλογα με τις προσδοκίες που είχε ο καθένας από εμάς στην εκάστοτε σχέση. Συναισθήματα δύσκολα στη διαχείριση, που αν καταφέρεις να βγεις αλώβητη από την πάλη μαζί τους, ίσως και να έχεις κερδίσει το παιχνίδι!

Δεν το είχε προβλέψει. Ποιος άλλωστε ξεκινάει μια σχέση και στην to do list του για να πάει καλά περιλαμβάνεται η στιγμή που θα έκανε check στη λέξη απιστία;! Πόσο φρόντισες ώστε να καλύψεις όλες τις ανάγκες του ιδανικού σου άλλου, απομακρύνοντας κάθε πιθανότητα κάλυψης του κενού από ένα τρίτο πρόσωπο; Ρουτίνα, σεξουαλική ασυμβατότητα ή παραμέληση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αναζήτηση της επιβεβαίωσης από κάποιον άλλο καραδοκούν ώστε να τινάξουν την κατά τα αλλά υπέροχη σχέση σου στον αέρα!

Τι γίνεται λοιπόν όταν τελικά συνειδητοποιείς ότι το δικό σου παραμύθι δεν θα έχει το happy end που περίμενες; Γιατί όταν σου διάβαζαν τη Σταχτοπούτα και τη Χιονάτη στα οκτώ έλεγες «δεν μπορεί, έτσι θα ’ναι»! Έλα όμως που τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο διαφέρουν κατά πολύ και οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν πιο δύσκολες ακόμη και από το να λύσεις μαθηματικά επιπέδου Αϊνστάιν!

Το να δίνεις μέρος του εαυτού σου άνευ όρων σε έναν άνθρωπο και χωρίς προϋποθέσεις αν μη τι άλλο σε οδηγεί στην αναζήτηση της υποσυνείδητης επιβράβευσης μέσω της αιώνιας και ολοκληρωτικής αφοσίωσής του στο πρόσωπό σου. Έλα όμως που η ματαίωση σου χτυπά την πόρτα όταν ο ιδανικός άλλος έστω και πρόσκαιρα τολμήσει να δοθεί ψυχή και σώματι σε κάποιον άλλο!

Και εκεί που πιστεύεις πως ο μόνος τρόπος να συγχωρέσεις τον ιδανικό σου άλλο που σε έχει προδώσει είναι να τον δεις νεκρό, καταλαβαίνεις και το δικό σου μερίδιο ευθύνης στην όποια παραβατική συμπεριφορά, γιατί άλλωστε it takes two to tango, baby, και στα καλά αλλά και στα κακά.

Συγχώρεση

Τι θα γινόταν όμως αν αποφάσιζες να δεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία; Αν μάθαινες ότι η φράση «συγχώρεση μετά από απιστία» υπάρχει στο λεξικό και μάλλον μπορεί να σε λυτρώσει από την απόλυτη καταστροφή;

Τι θα γινόταν αν με πλήρη συνείδηση διαπραγματευόσουν το συναίσθημα θυμού και τη δίψα για εκδίκηση και από θύμα που αποζητά δικαίωση, ξαφνικά είχες μια αγκαλιά ανοιχτή για τον ιδανικό σου άλλο; Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσες τα αρνητικά συναισθήματα με θετικά, αναλογιζόμενη και το δικό σου μερίδιο ευθύνης που οδήγησε τη σχέση σας σε αυτήν τη συνθήκη; 

Το να εθελοτυφλείς αποκαλώντας τον εαυτό σου θύμα της κατάστασης μάλλον θα σε οδηγήσει σε συναισθήματα επιθετικά όχι μόνο προς τον ιδανικό σου άλλο αλλά και προς εσένα την ίδια. Το μόνο που θα καταφέρεις να πετύχεις, όσο κι αν πληγώθηκες, είναι η κακοποίηση των συναισθημάτων σου όχι μόνο από τον πρώην ιδανικό σου άλλο αλλά και από σένα την ίδια.

Picture of Τζώρτζια Γεωργίου

Τζώρτζια Γεωργίου

Η Τζώρτζια Γεωργίου σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο πανεπιστήμιο και κλασικό και σύγχρονο χορό στην ΚΣΟΤ (Κρατική σχολή Ορχηστρικής Τέχνης). Πρώην εστεμμένη ομορφιάς, νικήτρια του DWTS, με πολυετή εμπειρία σε ψυχαγωγικές εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Θέλει αρετή και τόλμη η συγχώρεση

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top