Βία κατά των γυναικών: Πως μπορεί η κοινωνία να προστατέψει τη γυναίκα;

Home » Υγεία » Βία κατά των γυναικών: Πως μπορεί η κοινωνία να προστατέψει τη γυναίκα;

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με μια ακόμη γυναικοκτονία, ίσως την τραγικότερη όλων. Αντί να διαφωνούμε για τον όρο γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία λες και είναι θέμα γλωσσολογίας ας θορυβηθούμε για το φαινόμενο αυτό καθαυτό. Πόσα επεισόδια βίας κατά των γυναικών να αντέξει ακόμη η κοινωνία μας; Ήταν και είναι μάστιγα που πρέπει να προβληματίσει τις οικογένειες αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις της UNICEF, η βία κατά των γυναικών είναι η πιο κοινή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως ,η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς. Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αντιπροσωπευτικά διότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός περιστατικών βίας δεν καταγγέλλεται.

Πώς μπορεί η κοινωνία να προστατέψει την γυναίκα;

Η βία κατά των γυναικών είναι ζήτημα στερεοτύπων και κουλτούρας μιας κοινωνίας. Τα θύματα εγκλωβίζονται σε ένα φαύλο κύκλο κακοποίησης, ντροπής και σιωπής. Είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης όλων μας να προστατέψουμε την κακοποιημένη γυναίκα και να την ενθαρρύνουμε να μιλήσει για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Η καλλιέργεια της ανάλογης κουλτούρας έχει άμεση σχέση με την ανατροφή και των δύο φύλων. Τα πάντα είναι ζήτημα παιδείας. Υπάρχει η πεποίθηση της δήθεν ισχύος του αντρικού φύλου σε σχέση με το γυναικείο. Εμείς ως κοινωνία έχουμε χρέος να εκπαιδεύσουμε και τα δύο φύλα αναλόγως. Είναι μείζονος σημασίας να μάθουμε στα αγόρια μας το σεβασμό και την εκτίμηση στον άνθρωπο γενικά, ανεξαρτήτως φύλου. Το ίδιο άτομο που θα κάνει bullying στο σχολείο σε όποιον θεωρεί αδύναμο, το ίδιο άτομο θα γίνει κακοποιητικός σύντροφος. Είναι σαφές λοιπόν ότι η παιδεία από την οικογένεια και το σχολείο είναι επιβεβλημένη ανάγκη και υποχρέωση. Είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης. Με τον όρο παιδεία εννοώ την παιδαγωγική εκπαίδευση του ατόμου, από τα πρώτα σχολικά χρόνια, με έμφαση στο σεβασμό και την εκτίμηση του πλησίον του και όχι μόνο την εκπαίδευση σε μορφωτικό επίπεδο. Η στείρα διδασκαλία μαθημάτων είναι μία μονόπλευρη εκπαίδευση. Είναι υποχρέωση της κοινωνίας να  αμφισβητήσει τα στερεότυπα  που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας της γυναίκας.

Πώς επιτυγχάνεται η σωστή ανατροφή των κοριτσιών;

Αν σπάσουμε τον κύκλο των στερεοτύπων, το κορίτσι από τα πρώτα χρόνια της ζωής του θα γαλουχηθεί να μη συγχωρεί και να μην παραβλέπει ούτε το παραμικρό δείγμα ασέβειας, πόσο μάλλον βίας. Μεγαλώνοντας θα γίνει εκείνη η γυναίκα που έχει εκπαιδευτεί να απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό. Πρέπει να μάθει να μην δίνει συγχωροχάρτι σε καμία συμπεριφορά που την κάνει να αισθάνεται άβολα ή υπερβαίνει τα όριά της. Οι  γονείς αλλά και οι δάσκαλοι έχουν την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν αφενός το αγόρι να σέβεται αφετέρου το κορίτσι  να απαιτεί να το σέβονται. Αυτό εμπεριέχει και τη διδαχή του τι ακριβώς σημαίνει αυτοεκτίμηση. Κανείς δεν είναι κτήμα κανενός. Διδάσκουμε το παιδί μας να εκτιμάει πρωτίστως τον εαυτό του. Η ενίσχυση της υγιούς αυτοπεποίθησης οδηγεί στο να μη γίνουμε ποτέ ούτε θύτης αλλά ούτε θύμα. Στο όνομα μιας λανθασμένης άποψης του τι είναι αγάπη οι άνθρωποι καταπιέζουν, ελέγχουν, χειραγωγούν, κακοποιούν. Όταν εκπαιδεύσω ως κοινωνία το άτομο να μάθει να αγαπά και να αγαπιέται με τον ορθό τρόπο, τα φαινόμενα βίας και πατριαρχίας θα εκλείψουν. Στην περίπτωση που το άτομο έχει βιώσει την ακύρωση στην παιδική του ηλικία από την οικογένειά του, γίνεται εκείνος ο ενήλικας που προβάλει αυτή την ακύρωση και υποτίμηση στην σύντροφό του.

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με τις καταγγελίες και την εκ των υστέρων προστασία του θύματος και τιμωρία του θύτη. Η βία θα εκλείψει μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της. Χρειάζεται έναν οργανωμένο συντονισμό οικογένειας, σχολείου, χώρου εργασίας και μια καθολική δράση σε κοινωνικό επίπεδο. Στην περίπτωση που ως γονείς παρατηρήσουμε μια αποκλίνουσα συμπεριφορά, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε ειδικό. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην εξάλειψη της βίας και τέλος, οι δομές προστασίας και οι διάφοροι φορείς θα πρέπει να ασχοληθούν ουσιαστικά με την πρόληψη του φαινομένου της βίας. Γνωρίζουμε ότι  η πρόληψη στην Ιατρική σώζει ζωές. Κατά τον ίδιο τρόπο η πρόληψη σε φαινόμενα που αφορούν στην ψυχική υγεία επίσης σώζει ζωές, δύο ζωές: του θύματος και του θύτη…

Picture of Ασημίνα Καραμαλέγκου

Ασημίνα Καραμαλέγκου

Σύμβουλος Ψυχικής υγείας-Life Coach

Βία κατά των γυναικών: Πως μπορεί η κοινωνία να προστατέψει τη γυναίκα;

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top