Eurovision 2024

O «Θησαυρός της Βαγίας» στο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

Home » Συνεντεύξεις » O «Θησαυρός της Βαγίας» στο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

Ήταν η έκπληξη της χειμερινής περιόδου στις θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Ο «Θησαυρός της Βαγίας» από το Kids Theater – Αθανασία Καλογιάννη όχι μόνο σημείωσε συνεχή sold out αλλά κέρδισε διθυραμβικά σχόλια από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η παράσταση ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία στο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού την Κυριακή 27 Αυγούστου. Το Utopia Zone μίλησε με τη σκηνοθέτη και καλλιτεχνική διευθύντρια του Kids Theater Αθανασία Καλογιάννη, για τα «συστατικά» της επιτυχίας.

«Όλα ξεκινούν από το κείμενο, αυτό το συναρπαστικό έργο της Ζωρζ Σαρή που περιέχει ανάγλυφους ήρωες / παιδιά σε μία περιπέτεια ανατροπών. Υπάρχουν «ζαβολιές», αστείες καταστάσεις που προκαλούν γέλιο, στιγμές συναισθηματικής έντασης αλλά και η γλυκύτητα της φιλίας, του «δικαίου», της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για να επιτευχθεί ο στόχος. Το σύνθημα είναι: «φίλοι ενωμένοι, ποτέ νικημένοι». Η Μαρία Σούμπερτ έκανε εξαιρετική δουλειά για τη μεταφορά του έργου στο θεατρικό σανίδι, η Ζωή Τηγανούρια έγραψε υπέροχη μουσική που αγάπησαν πολύ τα παιδιά, ο Βαγγέλης Πιτσιλός έκανε τους ηθοποιούς να «πετάνε», αλλά και οι ίδιοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τον «Θησαυρό». Είναι μία παράσταση με δυνατούς συντελεστές σε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές τους».

  • Λένε ότι τα παιδιά είναι δυσκολότερο κοινό από τους ενήλικες. Εάν δεν τους αρέσει κάτι, το δείχνουν αμέσως. Θέλουν να φύγουν, κάνουν φασαρία ή και αποδοκιμάζουν…

«Έχουν απόλυτο δίκιο όσοι το λένε. Τα παιδιά δεν μπορούν να κρύψουν ή να συγκρατήσουν την απαρέσκειά τους και, πιστεύω, ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν. Εμείς θέλουμε τις γνήσιες αντιδράσεις τους για να βλέπουμε εάν κάνουμε καλή δουλειά. Στο Kids Theater επιδιώκουμε να συμμετέχουν τα παιδιά στην παράσταση, να τα συνεπαίρνει η δράση στη σκηνή, να τραγουδάνε μαζί με τους ηθοποιούς, να είναι μία ολοκληρωμένη εμπειρία για αυτά η παρακολούθηση της παράστασης».  

  • Και εάν τα πράγματα ξεφύγουν…

«Τότε ζούμε απολαυστικές στιγμές! Το είδαμε και τώρα το καλοκαίρι στην περιοδεία, που δεν υπήρχε η απόσταση σκηνής και πλατείας. Κάποιοι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις μικροί θεατές ήθελαν να παρέμβουν με συμβουλές για το πώς θα βρεθεί ο κρυμμένος θησαυρός… Οι ηθοποιοί μας είναι έμπειροι για να ενσωματώνουν αυτές τις «παρεμβάσεις» στην παράσταση με αυτοσχεδιασμούς. Πραγματικά απολαμβάνουμε τον ενθουσιασμό των παιδιών».  

  • Στο τέλος κάθε παράστασης, προτείνετε στα παιδιά να ανέβουν (ή να κατέβουν) στη σκηνή, να δουν από κοντά τους ηθοποιούς, να φωτογραφηθούν ή να μιλήσουν μαζί τους. Δεν «απομυθοποιείται» όμως έτσι η παράσταση;

«Στο Kids Theater πιστεύουμε ότι το παιδικό θέατρο παίζει διπλό ρόλο. Από τη μία πλευρά προσφέρει ποιοτικές επιλογές ψυχαγωγίας για τα παιδιά αλλά μαζί γίνεται και η εισαγωγή τους στον κόσμο του θεάτρου και τους κώδικές του. Θα πάρουν δηλαδή κάποια πρώτα εφόδια για να κατανοήσουν και να αγαπήσουν το θέατρο ως ενήλικες. Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά να απολαύσουν τις περιπέτειες του Αλέξη, του Κλου και της Ράνιας στη σκηνή αλλά να μάθουν και ότι ο Αλέξης είναι ένας θεατρικός χαρακτήρας που τον υποδύεται ο Γιάννης ή ο Γιώργος. Στο Kids Theater πιστεύουμε ότι όσο πιο ειλικρινείς είμαστε απέναντι στα παιδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να τα κερδίσουμε στο θέατρο».

Θησαυρός της Βαγίας: το έργο

Μια παρέα παιδιών βρίσκεται στο νησί της Αίγινας για καλοκαιρινές διακοπές. Εκεί συναντά μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, που τους δίνει πληροφορίες για έναν κρυμμένο θησαυρό από την εποχή της κατοχής. Τα παιδιά καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποκρυπτογραφήσουν τις οδηγίες και να ζήσουν την περιπέτεια της ανεύρεσης του θησαυρού κρυφά από τους γονείς τους.

Συντελεστές της παράστασης

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή, Σκηνοθέτης: Αθανασία Καλογιάννη, Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ, Πρωτότυπη Μουσική: Ζωή Τηγανούρια, Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης, Β΄ Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος, Σκηνογράφος/Βίντεο-3D Mapping: Σάντυ Σιέμπου, Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου, Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός.

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Μέλανι Μαρχάινε, Γιώργος Μπανταδάκης, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου, Νάνσυ Χρυσικοπούλου.

Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

«Ο Θησαυρός της Βαγίας», Κηποθέατρο Παπάγου, Κυριακή 27 Αυγούστου. Εισιτήρια: viva.gr

Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

O «Θησαυρός της Βαγίας» στο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

Most Popular

Social Media

Scroll to Top